Listar por tema "Antioxidant"
Mostrando ítems 1-11 de 11
-
Ácido ascórbico en hortalizas de uso fecuente en Navarra
Llevar una dieta equilibrada es fundamental para el correcto mantenimiento de la salud. Uno de los nutrientes esenciales en nuestro organismo es el ácido ascórbico o vitamina C, un compuesto con gran poder antioxidante, ... -
Análisis de compuestos fenólicos en residuos de alcachofa
La alcachofa es una fuente de compuestos fenólicos con propiedades beneficiosas para la salud, no solo en su parte comestible sino también en las partes desechadas por la industria. Estos residuos se componen de brácteas ... -
Caracterización del potencial antioxidante de extractos acuosos de orujos de uva
La producción de vino genera el orujo de la uva conocido por su elevada actividad antioxidante. El objetivo en este ámbito de investigación es obtener extractos con un alto contenido polifenólico y la mayor actividad ... -
Effect of fructose and ascorbic acid on the performance of cross-linked fish gelatin films
Gelatin was extracted from fish scales in this work, in an attempt to valorise abundant and available fishery by-products as an approach towards a more circular economy. With this strategy in mind, fish scale gelatin was ... -
Effects of chitosan coating with green tea aqueous extract on lipid oxidation and microbial growth in pork chops during chilled storage
Lipid oxidation and microbial growth are the major causes of meat quality deterioration. Natural ingredients in meat products have been proposed as a strategy to prevent quality deterioration during cold storage. This study ... -
Estudio de metodologías limpias para la extracción de polifenoles en orujos de uva
La producción de vino genera cantidades de subproductos de alto valor, compuestos por una gran variedad de compuestos fenólicos de alto interés, ya que tienen propiedades antioxidantes. Las investigaciones ... -
Estudio del efecto del extracto de romero en la estabilidad oxidativa en patatas fritas mediante RANCIMAT
(2016) Trabajo Fin de Grado/Gradu Amaierako LanaEl objeto del presente trabajo fue estudiar el efecto del extracto de romero, un antioxidante natural, en la estabilidad oxidativa de las patatas fritas. Las patatas fueron envasadas con una mezcla de CO2 y O2 con el ... -
Increased ascorbate biosynthesis does not improve nitrogen fixation nor alleviate the effect of drought stress in nodulated Medicago truncatula plants
Legume plants are able to establish nitrogen-fixing symbiotic relations with Rhizobium bacteria. This symbiosis is, however, affected by a number of abiotic constraints, particularly drought. One of the consequences of ... -
Novel acylselenourea derivatives: dual molecules with anticancer and radical scavenging activity
Oxidative stress surrounding cancer cells provides them with certain growth and survival advantages necessary for disease progression. In this context, Se-containing molecules have gained attention due to their anticancer ... -
Novel N,N′-disubstituted acylselenoureas as potential antioxidant and cytotoxic agents
Selenium compounds are pivotal in medicinal chemistry for their antitumoral and antioxidant properties. Forty seven acylselenoureas have been designed and synthesized following a fragment-based approach. Different scaffolds, ... -
Unveiling a new selenocyanate as a multitarget candidate with anticancer, antileishmanial and antibacterial potential
Currently, cancer, leishmaniasis and bacterial infections represent a serious public health burden worldwide. Six cinnamyl and benzodioxyl derivatives incorporating selenium (Se) as selenocyanate, diselenide, or selenide ...