• Login
    View Item 
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Máster ETSIA - NIGMET Master Amaierako Lanak
    • View Item
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Máster ETSIA - NIGMET Master Amaierako Lanak
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Influencia de los diferentes factores que afectan a la calidad de las canales de pollo tipo broiler

    Thumbnail
    View/Open
    TFM_Jon Arce.pdf (3.187Mb)
    Read access available from
    2026-10-01
    Date
    2021
    Author
    Arce Iribarren, Jon 
    Advisor
    Alfonso Ruiz, Leopoldo 
    Version
    Acceso embargado 5 años / 5 urteko bahitura
    Type
    Trabajo Fin de Máster/Master Amaierako Lana
    Impact
     
     nodoi-noplumx
     
     
     
     
     
    Show full item record
    Abstract
    Las lesiones en las alas de los broilers son el principal factor que causan canales clasificadas como segundas en los centros de procesamiento de aves, pudiéndose distinguir dos tipos de afecciones: los hematomas y las dislocaciones. Este hecho impacta directamente sobre el bienestar animal, así como en los resultados económicos obtenidos. Por ello, este Trabajo Fin de Master, realizado en el mat ... [++]
    Las lesiones en las alas de los broilers son el principal factor que causan canales clasificadas como segundas en los centros de procesamiento de aves, pudiéndose distinguir dos tipos de afecciones: los hematomas y las dislocaciones. Este hecho impacta directamente sobre el bienestar animal, así como en los resultados económicos obtenidos. Por ello, este Trabajo Fin de Master, realizado en el matadero avícola de Mélida (Navarra) propiedad de la empresa AN Avícola Mélida S.L., pretende identificar y estudiar la influencia de los diferentes factores que afectan a la aparición de lesiones en las alas de los broilers blancos, buscando reducir las canales de segunda. Los resultados obtenidos mostraron que ambas lesiones estudiadas estuvieron relacionadas con etapas pre-sacrificio como la captura, transporte, tiempos de espera y aturdido, jugando un aspecto fundamental la genética. Además, el peso al sacrificio de los animales fue el factor más destacado en la aparición de dislocaciones. [--]
     
    Broilers wing injuries are the main factor causing defects in carcasses, being a great concern for poultry processing industries. Mainly, two types of injuries are distinguished that affects to carcasses quality: bruises and dislocations. This fact has a direct impact on animal welfare, as well as on the economic results obtained. For this reason, this Master's Final Project, carried out at the M ... [++]
    Broilers wing injuries are the main factor causing defects in carcasses, being a great concern for poultry processing industries. Mainly, two types of injuries are distinguished that affects to carcasses quality: bruises and dislocations. This fact has a direct impact on animal welfare, as well as on the economic results obtained. For this reason, this Master's Final Project, carried out at the Melida (Navarre) poultry slaughterhouse which belongs to AN Avícola Mélida S.L. company, aims to identify and study the influence of different factors that affect the appearance of lesions on the white broilers wings, reducing defects in carcasses. The results obtained showed that both lesions studied were related to pre-slaughter stages such as capture, transport, waiting times and stunning, with genetics playing a fundamental role. Furthermore, the slaughter weight of the animals was the most prominent factor in the appearance of dislocations. [--]
     
    Subject
    Producción y procesamiento de aves, Broiler, Segundas, Alas, Dislocaciones, Hematomas, Poultry production and processing, Broiler, Wing, Dislocation, Bruises, Carcass quality
     
    Degree
    Máster Universitario en Tecnología y Sostenibilidad en la Industria Alimentaria por la Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoko Unibertsitate Masterra Elikagaien Industriako Teknologian eta Jasangarritasunean
     
    URI
    https://hdl.handle.net/2454/40874
    Appears in Collections
    • Trabajos Fin de Máster ETSIA - NIGMET Master Amaierako Lanak [227]
    • Trabajos Fin de Máster - Master Amaierako Lanak [1490]
    Items in Academica-e are protected by copyright with all rights reserved, unless otherwise noted.

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback
     

     

    Browse

    All of Academica-eCommunities & CollectionsAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy DegreeThis CollectionAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy Degree

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Usage Statistics

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback