Dpto. Proyectos e Ingeniería Rural - Landa Ingeniaritza eta Proiektuak Saila
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Publication Open Access Bean moisture diffusivity and drying kinetics: a comparison of the liquid diffusion model when taking into account and neglecting grain shrinkage(Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA), 2007) Resende, O.; Correa, P. C.; Jarén Ceballos, Carmen; Moure Gil, José; Proyectos e Ingeniería Rural; Landa Ingeniaritza eta Proiektuak; Tecnología de Alimentos; Elikagaien TeknologiaEl objetivo de este trabajo fue ajustar el modelo de difusión líquida para predecir las pérdidas de volumen de grano en el secado de judía (Phaseolus vulgaris L.). Se recolectaron granos de judía con una humedad del 0,92 y se sometieron a un proceso de secado, bajo condiciones controladas, a diferentes temperaturas entre 25 y 55°C y humedades relativas entre 20 y 75%. El volumen de cada grano, considerado como una esfera, fue obtenido utilizando como diámetro el promedio de las tres diagonales principales durante el proceso del secado. Las pérdidas de volumen de grano se determinaron por la relación entre el contenido de agua inicial y final. A partir de los resultados obtenidos, se concluye que el modelo de difusión representa satisfactoriamente la cinética del secado de la judía, y que tiene en cuenta las pérdidas de volumen del grano. El coeficiente de difusión, con valores comprendidos entre 10,8 × 10(-10) y 67,0 × 10(-10) m(2) s(-1), aumenta con la temperatura. La variación del coeficiente de difusión con la temperatura puede ser descrita por la expresión de Arrhenius, con una energía de activación de 40,08 kJ mol(-1).Publication Open Access Influence of surface roughness measurement scale on radar backscattering in different agricultural soils(IEEE, 2017) Martínez de Aguirre Escobar, Alejandro; Álvarez-Mozos, Jesús; Lievens, Hans; Verhoest, Niko E. C.; Landa Ingeniaritza eta Proiektuak; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Proyectos e Ingeniería RuralSoil surface roughness strongly affects the scattering of microwaves on the soil surface and determines the backscattering coefficient (σ 0 ) observed by radar sensors. Previous studies have shown important scale issues that compromise the measurement and parameterization of roughness especially in agricultural soils. The objective of this paper was to determine the roughness scales involved in the backscattering process over agricultural soils. With this aim, a database of 132 5-m profiles taken on agricultural soils with different tillage conditions was used. These measurements were acquired coinciding with a series of ENVISAT/ASAR observations. Roughness profiles were processed considering three different scaling issues: 1) influence of measurement range; 2) influence of low-frequency roughness components; and 3) influence of high-frequency roughness components. For each of these issues, eight different roughness parameters were computed and the following aspects were evaluated: 1) roughness parameters values; 2) correlation with σ 0 ; and 3) goodness-of-fit of the Oh model. Most parameters had a significant correlation with σ 0 especially the fractal dimension, the peak frequency, and the initial slope of the autocorrelation function. These parameters had higher correlations than classical parameters such as the standard deviation of surface heights or the correlation length. Very small differences were observed when longer than 1-m profiles were used as well as when small-scale roughness components (<;5 cm) or large-scale roughness components (>100 cm) were disregarded. In conclusion, the medium-frequency roughness components (scale of 5-100 cm) seem to be the most influential scales in the radar backscattering process on agricultural soils.