Pires Nogueira, Danielle
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Pires Nogueira
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Danielle
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Ciencias
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InaMat2. Instituto de Investigación en Materiales Avanzados y Matemáticas
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Publication Open Access Stability and bioaccessibility of phenolic compounds in rosehip extracts during in vitro digestión(MDPI, 2023) Odriozola-Serrano, Isabel; Pires Nogueira, Danielle; Esparza Catalán, Irene; Vaz, Ana A.; Jiménez Moreno, Nerea; Martín-Belloso, Olga; Ancín Azpilicueta, Carmen; Ciencias; Zientziak; Institute for Advanced Materials and Mathematics - INAMAT2Rosehips, particularly dog rose fruits (Rosa canina L.), are a great source of antioxidant compounds, mainly phenolics. However, their health benefits directly depend on the bioaccessibility of these compounds affected by gastrointestinal digestion. Thus, the purpose of this research was to study the impact of gastrointestinal and colonic in vitro digestions on the concentration of total and individual bioaccessible phenolic compounds from a hydroalcoholic extract of rosehips (Rosa canina) and also their antioxidant capacity. A total of 34 phenolic compounds were detected in the extracts using UPLC-MS/MS. Ellagic acid, taxifolin, and catechin were the most abundant compounds in the free fraction, while gallic and p-coumaric acids were the main compounds in the bound phenolic fraction. Gastric digestion negatively affected the content of free phenolic compounds and the antioxidant activity measured using the DPPH radical method. However, there was an enhancement of antioxidant properties in terms of phenolic content and antioxidant activity (DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl): 18.01 ± 4.22 mmol Trolox Equivalent (TE)/g; FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power): 7.84 ± 1.83 mmol TE/g) after the intestinal stage. The most bioaccessible phenolic compounds were flavonols (73.3%) and flavan-3-ols (71.4%). However, the bioaccessibility of phenolic acids was 3%, probably indicating that most of the phenolic acids were still bound to other components of the extract. Ellagic acid is an exception since it presented a high bioaccessibility (93%) as it was mainly found in the free fraction of the extract. Total phenolic content decreased after in vitro colonic digestion, probably due to chemical transformations of the phenolic compounds by gut microbiota. These results demonstrated that rosehip extracts have a great potential to be used as a functional ingredient.Publication Open Access Extraction of bioactive compounds from agrifood byproducts and wild plants. Study of their bioaccessibility and applications(2024) Pires Nogueira, Danielle; Ancín Azpilicueta, Carmen; Odriozola Serrano, Isabel; Cantos Villar, Emma; Ciencias; ZientziakEste estudio examinó la composición y posible aplicación de subproductos de la agroindustria y extractos de plantas silvestres. Se estudió el extracto de residuos de cebolla para determinar su contenido fenólico y su actividad antioxidante y antiproliferativa. Se evaluó cómo las digestiones gastrointestinales y colónicas in vitro del extracto de rosa mosqueta (Rosa canina L.) afectaron su concentración de compuestos fenólicos bioaccesibles y su capacidad antioxidante. Se utilizaron productos de raspón de uva Mazuelo para explorar la posibilidad de sustituir el anhídrido sulfuroso (SO2), un conservante común del vino, en vinos de la variedad Tempranillo. Los resultados sugieren aplicaciones potenciales de extractos de residuos de cebolla como ingredientes funcionales con propiedades antioxidantes y antiproliferativas, particularmente en enfermedades relacionadas con el estrés oxidativo como el cáncer, al tiempo que promueven principios de economía circular a través de la valorización de residuos. Los extractos de rosa mosqueta han mostrado potencial como ingredientes funcionales a pesar de las transformaciones causadas por la digestión. En cuanto a los vinos, los cambios en la composición físico-química durante el almacenamiento no influyeron en las características organolépticas. El análisis sensorial mediante una prueba triangular no reveló diferencias entre los vinos con la adición de extracto de Mazuelo y el control positivo, lo que sugiere el potencial del extracto de raspón de Mazuelo como una estrategia viable para la sustitución de SO2. Sin embargo, se necesitan más investigaciones para determinar completamente la efectividad de los usos propuestos de los extractos estudiados.