Oneka Mugica, Oihane
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Oneka Mugica
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Oihane
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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Publication Open Access Evaluación del efecto del uso de un sistema de riego de dosis variable sobre la variabilidad del estado hídrico, el rendimiento y la composición de la uva en un viñedo ubicado en Traibuenas (Navarra)(2020) Oneka Mugica, Oihane; Santesteban García, Gonzaga; Escuela Técnica Superior de Ingeniería Agronómica y Biociencias; Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako Eskola TeknikoaEn este trabajo se evalúa el efecto de un sistema de riego de dosis variable en la reducción de la variabilidad del crecimiento vegetativo, del rendimiento y de la calidad de la uva de un viñedo situado en Traibuenas (Navarra). Para ello se ha realizado un seguimiento del estado hídrico, vegetativo y productivo del viñedo, analizándose los datos obtenidos para determinar la efectividad del diseño en la disminución de la variabilidad intra-parcelar y se ha realizado una propuesta de mejora para el desarrollo futuro del ensayo. Se ha demostrado que el riego de dosis variable modificaba la estructura espacial de las características productivas, vegetativas e hídricas del viñedo, pero no conseguía mejorar los coeficientes de variación de éstas a nivel de parcela entera. Por subparcelas, siguiendo el método de puntuaciones diseñado en este estudio, 5/10 sub-parcelas han disminuido la variación global de las características, 4/10 la han aumentado y 1/10 han permanecido constantes.Publication Open Access Recovery of ancient grapevine plant material in peri‑urban areas. A case of success in Pamplona (Spain) leading to the recovery of cv. Berués(Elsevier, 2022) Crespo Martínez, Sara; Mayor Azcona, Blanca; Oneka Mugica, Oihane; Loidi Erviti, Maite; Villa Llop, Ana; Marín Ederra, Diana; Miranda Jiménez, Carlos; Santesteban García, Gonzaga; Urrestarazu Vidart, Jorge; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute for Multidisciplinary Research in Applied Biology - IMAB; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaViticulture was relatively important in the peri‑urban area of Pamplona till the end of the 19th century, but suffered a continued regression that has led to a nearly complete disappearance of vineyards. In this context, this work aims to evaluate the feasibility of recovering old grapevine germplasm in the peri‑urban area of Pamplona. The lack of a conventional source for recovering plant material (i.e. absence of old vineyards in the area) implied the need of designing an alternative prospecting procedure. This method included the analysis of the available historical information as open-access resources (orthophotos, land use maps and GIS applications) aiming to identify the areas with the highest probability of finding vines surviving from the general abandonment and uprooting of vineyards that had occurred in the 20th century. Based on the oldest on scale orthophoto available for Navarra, a vineyard land map of the peri‑urban area of Pamplona in year 1956 was built, allowing prospecting efforts to be focused on specific areas of primarily interest. Following this strategy, a total of 120 plants were collected, which corresponded to 44 genotypes. The most prominent achievement of this prospecting mission was the recovery of 15 accessions of Berués, a very old variety with a remarkable importance in the region according to old historical records, and considered to be disappeared. The methodology proposed was effective in searching for the oldest standing-alone plants surviving in the peri‑urban area of Pamplona, and may be adapted to assist the recovery of old grapevine germplasm in other currently non wine-growing regions/areas where viticulture was relevant some decades ago. © 2021