Person:
Zouaghi, Ferdaous

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Last Name

Zouaghi

First Name

Ferdaous

person.page.departamento

Gestión de Empresas

ORCID

0000-0003-1317-1135

person.page.upna

810777

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  • PublicationOpen Access
    Innovation models in the agri-food sector. An example of development of a new raw meat product
    (2016) Zouaghi, Ferdaous; Cantalejo Díez, María Jesús; Sánchez García, Mercedes; Tecnología de Alimentos; Elikagaien Teknologia; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa
    Las principales aportaciones de esta tesis en el campo de la innovación en las industrias alimentarias se resumen en cuatro puntos: El primer estudio muestra la importancia de la innovación en los sectores agroalimentarios como mecanismo clave para su crecimiento e incluso para sobrevivir en tiempos económicos difíciles. Además, supone la influencia ejercida por diferentes fuentes de innovación para mejorar el desempeño innovador de las empresas en los próximos años. El segundo trabajo también contribuye a la Teoría de Recursos y Capacidades, destacando el papel de la capacidad de absorción de la empresa tales como los conocimientos y las habilidades, los cuales parecen ser factores clave para la utilización eficaz y la integración del conocimiento externo necesario para obtener mayores resultados de innovación. El tercer capítulo analiza las implicaciones de las técnicas de procesamiento de alimentos así como sus futuras aplicaciones o integración en la cadena de suministro de alimentos con el objetivo de producir alimentos seguros que respondan a las necesidades del mercado y a las expectativas del consumidor. El cuatro estudio agrega los beneficios de las innovaciones en las tecnologías de envasado en atmósfera modificada para proporcionar una mejor calidad sensorial de los nuevos productos cárnicos para llegar a mercados potenciales y satisfacer las demandas del consumidor.
  • PublicationOpen Access
    Has the global financial crisis had different effects on innovation performance in the agri-food sector by comparison to the rest of the economy?
    (Elsevier, 2016) Zouaghi, Ferdaous; Sánchez García, Mercedes; Gestión de Empresas; Enpresen Kudeaketa; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa
    Background. The globalization and expansion of financial markets and the current economic crisis are changing the rules. Innovation has ceased to be part of the business strategy in many companies. However, in other companies innovation still plays a fundamental role in the improvement of performance and in maintaining competitive advantages in today's global markets. This is particularly the case in the agri-food industry; we will see here how innovations have become an important instrument for companies in this sector. Scope and approach. The main purpose is to determine the impact of this global financial crisis on the probability of firms introducing technological and non-technological innovations as well as on radical and incremental innovations and the use of innovation inputs. The analysis is based on panel data from the Technological Innovation Panel (PITEC) for Spanish firms between 2008 and 2012. We estimated random-effects Logit and Tobit models. Key findings and conclusions. This manuscript explores that the economic crisis has had a significant and negative impact on firms' innovative performance and on the effort made by the firms in assigning resources for R&D. A crisis affects technological innovations to a greater extent, as well as small companies, those which carry out less internal R&D and cooperation efforts. However, innovating firms are proved to obtain better results both in economic and productive terms. Further to that, the agri-food sector innovative behavior has been less affected by the crisis than the rest of the economic sectors.