Virto Quecedo, Íñigo

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Virto Quecedo

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Íñigo

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Ciencias

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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain

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  • PublicationOpen Access
    Soil quality evaluation following the implementation of permanent cover crops in semi-arid vineyards. Organic matter, physical and biological soil properties
    (Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA), 2012) Virto Quecedo, Íñigo; Imaz Gurruchaga, María José; Fernández Ugalde, Oihane; Urrutia Larrachea, Idoia; Enrique Martín, Alberto; Bescansa Miquel, Paloma; Ciencias del Medio Natural; Natura Ingurunearen Zientziak
    El establecimiento de cubiertas vegetales permanentes (PGC) en viñedos de zonas semiáridas, con manejo tradicional de suelo desnudo mediante laboreo y aplicación de herbicidas, es controvertido, porque tiene ventajas agronómicas y ambientales, pero puede inducir cambios negativos en la calidad física del suelo. Los objetivos de este trabajo fueron: (i) avanzar en el conocimiento del efecto de la implantación de PGC en la calidad física y biológica del suelo, e (ii) identificar los indicadores de calidad del suelo más apropiados para suelos calizos de viñedo en una zona semiárida. Se determinaron propiedades físicas y biológicas clave en un Calcisol Cámbico con PGC de diferente edad (1 y 5 años), con un control manejado convencionalmente. El análisis de correlaciones mostró una relación directa entre la estabilidad estructural (WSA), la capacidad de retención de agua útil (AWC), la biomasa microbiana y las actividades enzimáticas del suelo bajo PGC. El contenido de C orgánico total (SOC) y lábil (POM-C) estuvo también correlacionado con los parámetros microbianos. Los indicadores de calidad del suelo más sensibles se identificaron mediante análisis factorial por componentes principales (PCA). La actividad de lombrices, AWC, WSA, SOC y POM-C mostraron el mayor peso en los dos factores obtenidos con PCA, por lo que estas propiedades pueden considerarse indicadores adecuados de la calidad del suelo en este agrosistema. Estos resultados indican que tanto los atributos físicos como biológicos del suelo son diferentes bajo PGC, y necesitan ser evaluados al estudiar las consecuencias de su introducción en suelos de viñedo.
  • PublicationOpen Access
    A fertilisation strategy combining mineral fertiliser and biosolid improves long-term yield and carbon storage in a calcareous soil
    (MDPI, 2023) Zaragüeta, Armelle; Enrique Martín, Alberto; Portell Canal, Xavier; Antón Sobejano, Rodrigo; Virto Quecedo, Íñigo; Orcaray Echeverría, Luis; Ciencias; Zientziak; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD
    At a strategic moment for agricultural soils, which are expected to contribute to climate change mitigation through carbon storage while safely feeding a growing world population, the fertiliser strategies used will be key. In a calcareous soil with extensive rainfed agricultural use and straw removal, different fertiliser strategies were evaluated with the aim of determining their effects on crop yield, nitrogen agronomic efficiency, and the storage of organic carbon and total nitrogen in the soil. Different doses of mineral fertiliser, expressed as kg of mineral nitrogen ha−1 year−1 (0, 60, 120, 180, and 240 nitrogen fertilising units (NFUs)), were applied to plots with and without biosolid amendment. The biosolid, applied at a rate of 40 Mg ha−1 every 3 years for 18 years, complied with national and European regulations to be applied on agricultural soil. The use of combined fertilisation reduced the amount of mineral fertiliser applied between 33 and 67% and the total fertiliser units between 7 and 40%, while maintaining similar yields to the reference mineral fertilisation (180 NFUs). These results could be related to a higher nitrogen agronomic efficiency in the combined fertilisation treatments that do not exceed the total NFUs required by the crop. Combined fertilisation was also an effective fertiliser technique to store total nitrogen and organic carbon in the soil. However, compared to the reference mineral fertilisation (180 NFUs), no significant changes in the soil organic carbon were observed, probably due to the crop management method in which the straw is removed and to higher gas emissions. Our results support the need to assess the efficacy of each agricultural technique at local scales in order not to overestimate or underestimate the potential of each agricultural technique to store soil organic carbon.