Urrutia Vera, Olaia
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Urrutia Vera
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Olaia
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
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Publication Open Access Improving the short‑term efficiency of rock phosphate‑based fertilizers in pastures by using edaphic biostimulants(Springer, 2016) Fernández, L.; Baigorri, R.; Urrutia Vera, Olaia; Erro, J.; Aparicio Tejo, Pedro María; Yvin, J. C.; García Mina, José M.; IdAB. Instituto de Agrobiotecnología / Agrobioteknologiako Institutua; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaBackground: The use of reactive rock phosphate (RP) in acidic soils as a phosphate (P) source for pastures and crops presents attractive economic advantages with respect to soluble phosphate. However, some studies have demonstrated that the short-term (1-year) efficiency of RP, compared with that of water-soluble P, is relatively poor. This fact penalizes not only the yield and quality of the earlier harvests, but even the whole final yield when the crop is affected by some abiotic or biotic stress at the beginning of the cycle. In the present study, we investigated the ability of new edaphic biostimulants to increase the short-term efficiency of RP-based fertilizer as a P source for pastures cultivated in acid soils. To this end, we have granulated rock phosphate with two edaphic biostimulants: tryptophan and a heteromolecular organic complex formed by humic acid and tryptophan through iron bridges, and compared their short-term P fertilizer efficacy with that of single superphosphate and rock phosphate. Results: Soil incubation studies showed that the heteromolecular complex humic acid–tryptophan and Tryptophan were able to increase soil CO2 production compared with native soil, rock phosphate, and superphosphate. Likewise, the presence of humic acid–tryptophan complex and Trp significantly increases plant-available phosphate compared with rock phosphate, up to levels similar to those of superphosphate. Plant (ray grass)–soil–pot studies showed that rock phosphate/(humic acid–tryptophan) formulation yielded values for both ray grass dry matter production and shoot P concentration, clearly higher than those of rock phosphate and rock phosphate/tryptophan. In addition, the results associated with rock phosphate/(humic acid–tryptophan) were similar to those for superphosphate, after 3 months of cultivation. Conclusions: Taken together, these results showed the suitability of the use of specific humic acid-based edaphic biostimulants to improve the short-term effect of rock phosphate fertilizers as a phosphate source for pastures cultivated in acid soils.Publication Open Access Efecto de la utilización de pienso enriquecido en ácidos grasos poliinsaturados en corderos en crecimiento sobre el desarrollo, la composición de la grasa de la carne y la expresión de los principales genes lipógenos del tejido adiposo(2016) Urrutia Vera, Olaia; Arana Navarro, Ana; Soret Lafraya, Beatriz; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEn los últimos años, el aporte de ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) de tipo n-3 en la alimentación animal es una vía que está siendo estudiada para mejorar el perfil lipídico de la carne, debido a que es un alimento con una proporción considerable de ácidos grasos saturados que se asocian a ciertas enfermedades crónicas y además existe un interés creciente por consumir alimentos más saludables. Sin embargo, algunos estudios muestran que el aumento de ácidos grasos saludables como el ácido a-linolénico (ALA), el ácido eicosapentaenoico (EPA), el ácido docosahexaenoico (DHA) y el isómero C18:2 c9t11 del ácido linoleico conjugado (CLA) en la carne tras la adición de fuentes de PUFA en las dietas de los animales no es muy significativo. Las hipótesis planteadas para esta discordancia apuntan a la regulación de la expresión de genes implicados en el metabolismo lipídico. Por lo tanto, el objetivo del presente estudio ha sido valorar el efecto de la incorporación materias primas ricas en PUFA (semilla de lino y chía ricas en ALA y microalgas marinas con un alto contenido en DHA) en la alimentación de corderos de raza Navarra durante el cebo de sobre las características de crecimiento y de la canal, el desarrollo del tejido graso y la composición en ácidos grasos de la carne y de la grasa, además de analizar varios parámetros relacionados con la calidad de la carne y valorar su aceptabilidad por parte de los consumidores. Por último, con objeto de profundizar en la comprensión de los mecanismos moleculares por medio de los cuales los PUFA pueden ejercer su acción en el tejido adiposo, se ha estudiado la expresión de varios genes lipogénicos y adipogénicos.