Storino, Francesco
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Storino
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Francesco
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Producción Agraria
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Publication Open Access Effect of feeding regime on composting in bins(Taylor & Francis, 2017) Storino, Francesco; Menéndez Villanueva, Sergio; Muro Erreguerena, Julio; Aparicio Tejo, Pedro María; Irigoyen Iriarte, Ignacio; Natura Ingurunearen Zientziak; Nekazaritza Ekoizpena; Ciencias del Medio Natural; Producción Agraria; IdAB. Instituto de Agrobiotecnología / Agrobioteknologiako InstitutuaComposting in bins is one of the most practical home composting methods. There is currently a need for greater information to improve the management of the composting process and to create home composting programs, which ensure sustainable production of high quality compost. This study investigates how two aspects of the bin feeding regime—the feeding frequency and the amount of waste applied at each feed—influence the process's evolution and the quality of the compost. Compost bins were assayed after introducing the same amount of kitchen and garden waste according to three different frequencies: in a single batch, weekly, or every 3 weeks. A fourth treatment was applied to calculate the potential waste reduction achieved by the composting process, filling the bins to the brim on a weekly basis. Temperature, mass, and volume changes; the microbial diversity (by Biolog); and gas emissions (CO2, CH4, N2O, and NH3) were all determined during the process. At the end of the experiment, all of the composts were weighed and characterized. Results show that the main differences were very dependent on the quantity of waste provided. Large amounts of waste were added increasing the compost's temperature and maturity during the process, while slightly affecting the salinity and phytotoxicity of the final compost but without any clear effects on microbial diversity and gas emission. Therefore, from a technical point of view, the shared use of compost bins among several households (community composting) is preferable to individual usPublication Open Access Integració d’un galliner i un compostador pel tractament de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM): sis mesos d’experiència de l’AviCompo a Noain (Navarra)(Institució Catalana d´Estudis Agraris (ICEA), 2014) Irigoyen Iriarte, Ignacio; Storino, Francesco; Zalba, Raquel; Morales, David; Plana, Ramón; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEste estudio presenta un nuevo sistema descentralizado de tratamiento de residuos orgánicos municipales (FORM): el Avi-Compo. El Avi-Compo es una reducida instalación, que incluye un pequeño gallinero y dos compostadores, compartida y utilizada por un colectivo de personas comprometidas, también, en su mantenimiento. Los participantes aportan la fracción orgánica de sus residuos, de los que las gallinas se alimentan, contribuyendo, además, a acelerar el proceso de compostaje gracias a la acción de sus picos y patas. Los huevos que producen las gallinas se reparten entre los usuarios del Avi-Compo, favoreciendo la motivación para la separación de residuos orgánicos en sus casas y para participar en el mantenimiento de la instalación. Se presentan los resultados de los primeros seis meses de funcionamiento de una instalación piloto del Avi-Compo situada en Noáin (Navarra). En total, se ha tratado la fracción orgánica de veintiocho familias voluntarias. Esta experiencia se considera un éxito por el elevado índice de participación, el alto nivel de satisfacción de los voluntarios/usuarios, la gran cantidad de residuos orgánicos tratados, la calidad del compost obtenido, el confort de las gallinas y la no aparición de incidencias destacables.