Storino, Francesco
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Storino
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Francesco
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Producción Agraria
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Publication Open Access Meat waste as feedstock for home composting: effects on the process and quality of compost(Elsevier, 2016) Storino, Francesco; Sánchez Arizmendiarrieta, Joseba; Irigoyen Iriarte, Ignacio; Muro Erreguerena, Julio; Aparicio Tejo, Pedro María; Ciencias del Medio Natural; Natura Ingurunearen Zientziak; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaHome composting is a powerful tool, which is spreading in different parts of the world, to reduce the generation of municipal waste. However, there is debate concerning the appropriateness, in terms of domestic hygiene and safety, of keeping a composter bin in the household deputed to kitchen waste of animal origin, such as meat or fish scraps and pet droppings. The purpose of our work was to study how the addition of meat scraps to household waste influences the composting process and the quality of the final compost obtained. We compared four raw material mixtures, characterized by a different combination of vegetable and meat waste and different ratios of woody bulking agent. Changes in temperature, mass and volume, phenotypic microbial diversity (by Biolog TM) and organic matter humification were determined during the process. At the end of the experiment, the four composts were weighed and characterized by physicochemical analysis. In addition, the presence of viable weed seeds was investigated and a germination bioassay was carried out to determine the level of phytotoxicity. Finally, the levels of pathogens (E. coli and Salmonella spp.) were also determined in the final compost. Here we show that the presence of meat waste as raw feedstock for composting in bins can improve the activity of the process, the physicochemical characteristics and maturity of the compost obtained, without significantly affecting its salinity, pH and phytotoxicity. Pathogen levels were low, showing that they can be controlled by an intensive management and proper handling of the composter bins.Publication Open Access Integració d’un galliner i un compostador pel tractament de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM): sis mesos d’experiència de l’AviCompo a Noain (Navarra)(Institució Catalana d´Estudis Agraris (ICEA), 2014) Irigoyen Iriarte, Ignacio; Storino, Francesco; Zalba, Raquel; Morales, David; Plana, Ramón; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEste estudio presenta un nuevo sistema descentralizado de tratamiento de residuos orgánicos municipales (FORM): el Avi-Compo. El Avi-Compo es una reducida instalación, que incluye un pequeño gallinero y dos compostadores, compartida y utilizada por un colectivo de personas comprometidas, también, en su mantenimiento. Los participantes aportan la fracción orgánica de sus residuos, de los que las gallinas se alimentan, contribuyendo, además, a acelerar el proceso de compostaje gracias a la acción de sus picos y patas. Los huevos que producen las gallinas se reparten entre los usuarios del Avi-Compo, favoreciendo la motivación para la separación de residuos orgánicos en sus casas y para participar en el mantenimiento de la instalación. Se presentan los resultados de los primeros seis meses de funcionamiento de una instalación piloto del Avi-Compo situada en Noáin (Navarra). En total, se ha tratado la fracción orgánica de veintiocho familias voluntarias. Esta experiencia se considera un éxito por el elevado índice de participación, el alto nivel de satisfacción de los voluntarios/usuarios, la gran cantidad de residuos orgánicos tratados, la calidad del compost obtenido, el confort de las gallinas y la no aparición de incidencias destacables.