Person: Alfonso Ruiz, Leopoldo
Loading...
Email Address
person.page.identifierURI
Birth Date
Research Projects
Organizational Units
Job Title
Last Name
Alfonso Ruiz
First Name
Leopoldo
person.page.departamento
Agronomía, Biotecnología y Alimentación
person.page.instituteName
IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
ORCID
0000-0002-5662-9997
person.page.upna
1974
Name
8 results
Search Results
Now showing 1 - 8 of 8
Publication Open Access Molecular traceability of beef from synthetic Mexican bovine breeds(FUNPEC-RP, 2011) Rodríguez Ramírez, R.; Arana Navarro, Ana; Alfonso Ruiz, Leopoldo; González Córdova, A. F.; Torrescano, G.; Guerrero Legarreta, I.; Vallejo Córdoba, B.; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaTraceability ensures a link between carcass, quarters or cuts of beef and the individual animal or the group of animals from which they are derived. Meat traceability is an essential tool for successful identification and recall of contaminated products from the market during a food crisis. Meat traceability is also extremely important for protection and value enhancement of good-quality brands. Molecular meat traceability would allow verification of conventional methods used for beef tracing in synthetic Mexican bovine breeds. We evaluated a set of 11 microsatellites for their ability to identify animals belonging to these synthetic breeds, Brangus and Charolais/Brahman (78 animals). Seven microsatellite markers allowed sample discrimination with a match probability, defined as the probability of finding two individuals sharing by chance the same genotypic profile, of 10-8. The practical application of the marker set was evaluated by testing eight samples from carcasses and pieces of meat at the slaughterhouse and at the point of sale. The DNA profiles of the two samples obtained at these two different points in the productioncommercialization chain always proved that they came from the same animal.Publication Open Access Ayuda a las decisiones de apareamiento en poblaciones animales con información genealógica incompleta(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2018) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODLos coeficientes de parentesco y de relación media de parentesco son dos herramientas útiles para determinar apareamientos con el objetivo de controlar, de forma práctica, el aumento de la consanguinidad en poblaciones animales. No obstante, su utilidad se ve condicionada por la cantidad de información genealógica disponible, pues ésta determina, en ausencia de información genómica, la precisión con que podemos estimarlos. Cuando la información genealógica sea incompleta, afectando de forma distinta a los animales, la precisión de las estimaciones de los coeficientes variará entre animales, comprometiendo el resultado de las decisiones de apareamiento. El objetivo del trabajo es calcular algunas medidas de la fiabilidad de la estimación de los coeficientes de parentesco y de relación media de parentesco. Se plantea la utilización de dos medidas basadas en la proporción de antecesores conocidos en las cinco generaciones anteriores de un animal y en la incorporación de información conocida, pero no contenida en la genealogía, a través del concepto de grupos genéticos. Los resultados muestran que estas medidas pueden ayudar a mejorar las decisiones de elección de reproductores y de acoplamiento.Publication Open Access Impact of incorporating greenhouse gas emission intensities in selection indexes for sow productivity traits(Elsevier, 2019) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODGenetic improvement programmes should incorporate emerging challenges about environmental concerns into breeding goals. The large volume of pig meat production implies important greenhouse gas (GHG) emissions despite its lower carbon footprint per animal in front of ruminant productions. The different breeding goals considered by swine industry depending on different purebred lines, or line crosses adapted to different market demands and production constraints, could mask the effect of incorporating GHG emissions into selection indexes for improving sow productivity traits in nucleus populations. This paper analysed this effect following a methodological approach consisting in augmenting existing selection indexes derived from profit functions. An index previously described in the literature including litter size at birth, piglet perinatal survival, piglet survival to weaning, age at first conception and weaning to conception interval, was employed. This index was expanded to include GHG emissions calculating the emission intensities per litter, assuming a finished pig market and different scenarios and financial costs of GHG emissions. Results indicated that the inclusion of GHG emissions diminished the economic weight of litter size and piglet survival vs. the age at first conception and the interval weaning to conception, but did not affect significantly the contributions of these traits in the selection indexes. The improvement of sow productivity traits diluted relevantly the GHG emissions per piglet produced, and so, per kg of pork produced. The approach used in this study, despite its limitations in front of bio-economic models, has shown to be a simple and flexible way to analyse the effect of incorporating GHG emissions into existing selection indexes.Publication Open Access Conversión de las explotaciones de vacuno de leche a la producción de leche A2 ante una posible demanda del mercado: posibilidades e implicaciones(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2019) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Urrutia Vera, Olaia; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODEl mercado de la leche de vaca, tras la desaparición de las cuotas lácteas, está provocando una importante restructuración en el sector. Una de las alternativas que están desarrollando, fundamentalmente las pequeñas explotaciones familiares, es la diferenciación de sus productos. En ese contexto, ha aparecido un tipo diferenciado de leche conocida como leche A2. Esta se caracteriza por estar libre de la variante A1 de la proteína β-caseína que, debido a una mayor producción de β-casomorfina-7 tras la digestión, puede dar lugar a intolerancias y afecciones gastrointestinales. En este trabajo se analizan las posibilidades e implicaciones de una selección a favor de la β-caseína A2 en el caso concreto de las explotaciones familiares de Guipúzcoa. Los resultados obtenidos a partir de 1868 hembras genotipadas muestran que la frecuencia del alelo que codifica la proteína A2 es 0,55, y no se han encontrado asociaciones desfavorables entre el alelo A2 y el valor genético para caracteres productivos, funcionales y morfológicos, ni con otros genes ni haplotipos. Bajo esta situación de partida, y empleando exclusivamente toros A2A2, la utilización o no de semen sexado, junto con las diferentes ratios de reposición que se apliquen, determinarán el periodo y el coste económico de la conversión de los rebaños a la producción de leche A2. En un escenario de costes razonables esta se estima entre los 8 y los 15 años, pudiendo llegar a suponer a una explotación de 150 vacas unos costes de unos 6.000 y 1.000 €/año, respectivamente.Publication Open Access Mipob: un programa de simulación para el aprendizaje en mejora genética animal(Universidad de Córdoba, 2014) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaSe ha desarrollado un programa de simulación de apoyo a la docencia de los cursos introductorios a la Mejora genética animal. El programa surgió ante la ausencia de este tipo de herramientas docentes orientadas a estudiantes de primeros cursos de grado universitario, especialmente en lengua española. El programa simula una población animal cerrada de censo reducido en la que los estudiantes deben de ir tomando las decisiones de elección de futuros reproductores y cómo aparearlos. De esta forma se facilita la introducción de los conceptos básicos sobre selección y evaluación genética, y conservación y genética de poblaciones. El programa considera el caso particular del vacuno de carne y se pueden realizar hasta un total de diez generaciones de selección. Tras haber sido probado durante dos cursos consecutivos en enseñanza reglada universitaria, está disponible de forma gratuita para su libre utilización y distribución.Publication Open Access Adiposity and adipogenic gene expression in four different muscles in beef cattle(Public Library of Science, 2017) Martínez del Pino, Lara; Arana Navarro, Ana; Alfonso Ruiz, Leopoldo; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Soret Lafraya, Beatriz; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaAnatomical site and divergent functionalities of muscles can be related to differences in IMF content, metabolism and adipogenic gene expression. Then, potential differences in different muscles in beef cattle were studied. As a second objective, the main sources of experimental variability associated to RT-qPCR results were analyzed following a nested design in order to implement appropriate experimental designs minimizing gene expression variability. To perform the study Longissimus thoracis (LT), Semitendinosus (SM), Masseter (MS), Sternomandibularis (ST) and subcutaneous adipose tissue (SAT) samples of Pirenaica young bulls (n = 4) were collected for IMF, collagen and protein quantification, analysis of adipocyte size distribution and gene expression (PPARG, CEBPA, FAPB4 and WNT10B). A greater IMF content was observed in MS and SM muscles, which had a bimodal adipocyte size distribution while it was unimodal in the muscles LT and ST. This suggest that the different IMF accretion in the muscles studied might be related to different rates of hyperplasia and hypertrophy and that IMF might develop later in LT and ST muscles. The former differences were not mirrored by the expression of the genes analyzed, which might be related to the different contribution of mature and non-mature adipocytes to the total gene expression. When comparing IMF and SAT gene expression, late and early developing tissues respectively, expression of PPARG, CEBPA and FABP4 was higher in the SAT, in agreement with bigger cell size and numbers. The variability study indicates that the analytical factors that add higher variability to the gene expression are the sampling and RT and therefore, it would be appropriate to include those replicates in the design of future experiments. Based on the results, the use of MS and SM muscles could allow less expensive experimental designs and bigger sample size that could permit the detection of lower relevant differences in gene expression.Publication Open Access Textile characteristics of fiber from Huacaya alpacas (Vicugna pacos)(Universidad Nacional de Trujillo (Perú). Facultad de Ciencias Agropecuarias, 2019) Paucar Chanca, Rufino; Alfonso Ruiz, Leopoldo; Soret Lafraya, Beatriz; Mendoza Ordóñez, G.; Alvarado Quezada, F.; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta ElikaduraFiber from alpacas represents a substantial component of economic output for South American countries. In this study it determined the textile characteristics of fibers obtained from Huacaya alpacas raised at the South American Camelids Research and Development Center-Lachocc (CRDC-Lachocc) located at The National University of Huancavelica (UNH). Fleece samples were obtained from the mid-side rib area of 74 white alpacas (42 females and 32 males) of varying ages. The Average Fiber Diameter (AFD), Standard Deviation of the Average Fiber Diameter (SDAFD), Fiber Diameter Coefficient of Variation (FDCV), Comfort Factor (CF) and Staple Length (SL) were measured as textile characteristics and related to sex and age group. Most of the fleece samples could be classified as baby alpaca fleece according to the Peruvian Technical Standard classification (231.301.2014). Sex had no influence on any textile characteristic (p > 0.05). Meanwhile, age affected only AFD and CF (p < 0.05). Together the results indicated that alpacas farmed at CRDC-Lachocc had good potential to produce high quality fibers.Publication Open Access Caracterización de la distribución del tamaño de los adipocitos para el estudio del tejido adiposo en producción animal(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2016) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEl tamaño de los adipocitos, principales células constituyentes del tejido adiposo, ha sido objeto de numerosos estudios por el hecho de estar relacionado con el grado de desarrollo y la actividad metabólica de ese tejido. Su análisis resulta en ocasiones complejo dada la bimodalidad de su distribución. Este trabajo presenta un método de análisis basado en contrastar, en primer lugar la unimodalidad de la distribución del tamaño de los adipocitos, frente a una distribución bimodal. Posteriormente propone algunos parámetros para describir adecuadamente la distribución bimodal. Para su aplicación se desarrolló un sencillo programa informático que se utiliza, a modo de ejemplo, para analizar los datos de dos trabajos, previamente publicados, sobre el desarrollo adipocitario. Los resultados muestran el interés de utilizar contrastes de bimodalidad frente a la mera inspección visual de los histogramas de distribución. Además, cuando la hipótesis de unimodalidad es rechazada, la utilización de parámetros descriptivos de bimodalidad, como el porcentaje de adipocitos por encima del punto de inflexión entre ambas modas, permite una comparación más adecuada entre tratamientos experimentales.