Alfonso Ruiz, Leopoldo
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Alfonso Ruiz
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Leopoldo
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
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Publication Open Access The effects of selective breeding against scrapie susceptibility on the genetic variability of the latxa black-faced sheep breed(EDP Sciences, 2006) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Parada Rey, Analia; Legarra, Andrés; Ugarte, Eva; Arana Navarro, Ana; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaBreeding sheep populations for scrapie resistance could result in a loss of genetic variability. In this study, the effect on genetic variability of selection for increasing the ARR allele frequency was estimated in the Latxa breed. Two sources of information were used, pedigree and genetic polymorphisms (fifteen microsatellites). The results based on the genealogical information were conditioned by a low pedigree completeness level that revealed the interest of also using the information provided by the molecular markers. The overall results suggest that no great negative effect on genetic variability can be expected in the short time in the population analysed by selection of only ARR/ARR males. The estimated average relationship of ARR/ARR males with reproductive females was similar to that of all available males whatever its genotype: 0.010 vs. 0.012 for a genealogical relationship and 0.257 vs. 0.296 for molecular coancestry, respectively. However, selection of only ARR/ARR males implied important losses in founder animals (87 percent) and low frequency alleles (30 percent) in the ram population. The evaluation of mild selection strategies against scrapie susceptibility based on the use of some ARR heterozygous males was difficult because the genetic relationships estimated among animals differed when pedigree or molecular information was used, and the use of more molecular markers should be evaluated.Publication Open Access Ayuda a las decisiones de apareamiento en poblaciones animales con información genealógica incompleta(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2018) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODLos coeficientes de parentesco y de relación media de parentesco son dos herramientas útiles para determinar apareamientos con el objetivo de controlar, de forma práctica, el aumento de la consanguinidad en poblaciones animales. No obstante, su utilidad se ve condicionada por la cantidad de información genealógica disponible, pues ésta determina, en ausencia de información genómica, la precisión con que podemos estimarlos. Cuando la información genealógica sea incompleta, afectando de forma distinta a los animales, la precisión de las estimaciones de los coeficientes variará entre animales, comprometiendo el resultado de las decisiones de apareamiento. El objetivo del trabajo es calcular algunas medidas de la fiabilidad de la estimación de los coeficientes de parentesco y de relación media de parentesco. Se plantea la utilización de dos medidas basadas en la proporción de antecesores conocidos en las cinco generaciones anteriores de un animal y en la incorporación de información conocida, pero no contenida en la genealogía, a través del concepto de grupos genéticos. Los resultados muestran que estas medidas pueden ayudar a mejorar las decisiones de elección de reproductores y de acoplamiento.