Listar por autor UPNA "Beriain Apesteguía, María José"
Mostrando ítems 1-20 de 41
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Application of MIR spectroscopy to the evaluation of chemical composition and quality parameters of foal meat: a preliminary study
The aim of this work was to study the potential of mid-infrared spectroscopy to evaluate the chemical composition and quality parameters of foal meat according to differences based on slaughter ages and finishing diets. ... -
Calidad de la canal y de la carne caballar de raza Burguete
La raza caballar Burguete es una raza autóctona de Navarra que en el pasado disfrutó de gran prestigio como animal de trabajo en la Comunidad Foral y zonas limítrofes. Hoy en día por su clara aptitud cárnica es importante ... -
Caracterización de las 'Costillas de Palo' de cordero de raza Navarra. I. Composición tisular
(Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaSe ha estudiado la composición tisular de 46 costillas de palo (10ª y 11ª) procedentes de 23 corderos de raza Navarra sacrificados con 24,2±1,55Kg. de peso vivo y 98±6,3d de edad. El peso medio de la costilla fue de ... -
Caracterización de las 'Costillas de Palo' de cordero de raza Navarra. II. Composición en ácidos grasos
(Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaSe ha estudiado la composición en ácidos grasos de la grasa intramuscular y subcutánea de las costillas de palo de 23 corderos ternascos de raza Navarra. La grasa intramuscular presentó un 58,9% de ácidos grasos insaturados ... -
Carne de vacuno enriquecida con n-3 y CLA y actitud de los consumidores frente a alimentos funcionales. Aptitud tecnológica para la elaboración de nuevos productos saludables.
La innovación es un factor clave para impulsar y consolidar el sector cárnico, incrementando la competitividad en la cadena de carne de vacuno y garantizando a los consumidores los mejores productos, sanos y de calidad. ... -
Chistorra de Navarra: un embutido tradicional enraizado en expansión
La chistorra es un producto cárnico de tradición gastronómica navarra. Para la defensa y promoción de este producto, el Gremio de Carniceros organiza periódicamente un concurso donde se elige la mejor chistorra de ... -
Classification of beef longissimus thoracis muscle tenderness using hyperspectral imaging and chemometrics
Nowadays, the meat industry requires non-destructive, sustainable, and rapid methods that can provide objective and accurate quality assessment with little human intervention. Therefore, the present research aimed to ... -
Combined effect of high hydrostatic pressure, sous-vide cooking, and carvacrol on the quality of veal, plant-based, and hybrid patties during storage
The effect of carvacrol added to patties stored at 4 ◦C for 14 days, previously pressurized and vacuum-cooked (HPP-SVCOOK), was investigated. Three formulations were prepared (veal, plant-based product, and hybrid product). ... -
Detection of minced lamb and beef fraud using NIR spectroscopy
The aim of this work was to investigate the feasibility of near-infrared spectroscopy (NIRS), combined with chemometric techniques, to detect fraud in minced lamb and beef mixed with other types of meats. For this, 40 ... -
Dishes adapted to dysphagia: sensory characteristics and their relationship to hedonic acceptance
Dishes whose texture has been modified for dysphagia undergo changes in other sensory characteristics as well. Therefore, it is necessary to identify these characteristics in adapted dishes and their relationship to ... -
Efecto de la maduración en la conservación de la carne de potro
Para el desarrollo del presente estudio, se investigó el efecto de la maduración del músculo Longissimus dorsi (LD), por un lado como pieza entera y por otro lado tras el fileteado, sobre los parámetros de calidad de la ... -
Efecto del peso de sacrificio en la calidad de la carne de cordero de raza Lacha
En 57 corderos machos de raza Lacha sacrificados con 12, 18, 24 y 36 kg de peso vivo (PV) y aproximadamente 25, 70, 90 y 130 días de edad respectivamente, se han determinado varios parámetros relacionados con la calidad ... -
Effect of high-hydrostatic pressure processing and sous-vide cooking on physicochemical traits of biceps femoris veal patties
The effects of non-thermal, high-hydrostatic-pressure processing (HPP) and its combination with sous vide cooking technique (HPP-SVCOOK) on physicochemical traits of veal patties elaborated with top sirloin caps (Biceps ... -
Effect of including whole linseed and vitamin E in the diet of young bulls slaughtered at two fat covers on the sensory quality of beef packaged in two different packaging systems
Background: Forty-six Pirenaica young bulls, slaughtered at two levels of fatness (3 and 4 mm), were used to evaluate theeffect of the inclusion of 50 g kg−1 linseed alone or with 200 IU vitamin E kg−1 in the concentrate ... -
Effect of production factors on foal carcass and meat quality. Consumers preferences
This PhD thesis is part of a research project (INIA, RTA 2012-00090-C03-01) entitled “Influence of cross breeding with Burguete on the productive parameters and characteristics of the carcass and meat of the Galician ... -
Effect of slaughter age and finishing diet on sensory evaluation and consumers’ preference of foal meat
(Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA), 2019) Artículo / ArtikuluaAim of study: This study focused on the sensory evaluation and consumer preferences of foal meat depending on the animal slaughter age (13 and 26 months) and finishing diet (standard and linseed concentrate). Area of study: ... -
Effects of chitosan coating with green tea aqueous extract on lipid oxidation and microbial growth in pork chops during chilled storage
Lipid oxidation and microbial growth are the major causes of meat quality deterioration. Natural ingredients in meat products have been proposed as a strategy to prevent quality deterioration during cold storage. This study ... -
Grey water footprint as an indicator for diffuse nitrogen pollution: the case of Navarra, Spain
Nitrogen is an essential element for plant growth, while its application and associated pollution is a worldwide concern. Generally, diffuse source pollution and its impacts on ecosystem health are difficult to monitor and ... -
Hacia una alimentación saludable y sostenible
(Academia Española de Nutrición y Dietética, 2021) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaEl objetivo de este estudio es identificar un conjunto de indicadores para evaluar dietas saludables sostenibles, analizando las deficiencias más comunes desde una perspectiva de salud, ambiental y socioeconómica. Para ... -
Hamburguesas más saludables: ¿cuál es la respuesta del consumidor bajo diferentes escenarios de información?
Una estrategia para conseguir mejorar los perfiles nutricionales de los productos cárnicos es la reformulación, aunque la respuesta de los consumidores podría verse afectada por diferentes factores. Por ello el presente ...