Now showing items 1-20 of 21

    • Acumulación/movilización de reservas grasas: especie caprina versus especie ovina 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Delfa, R.; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; González, C.; Alzón, M.; Purroy Unanua, Antonio Upna (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      En 20 cabras de raza Blanca Celtibérica (PV: 55,8±12,95Kg.) con notas de condición corporal esternal comprendidas entre 1,5 y 4,5 (3±1,0; escala 0-5) y 20 ovejas de raza Rasa Aragonesa (PV: 55,5±12,46Kg.) con notas de ...
    • Adipose tissue modification through feeding strategies and their implication on adipogenesis and adipose tissue metabolism in ruminants 

      Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (MDPI, 2020)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Dietary recommendations by health authorities have been advising of the importance of diminishing saturated fatty acids (SFA) consumption and replacing them by polyunsaturated fatty acids (PUFA), particularly omega-3. ...
    • Adiposity and adipogenic gene expression in four different muscles in beef cattle 

      Martínez del Pino, Lara Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid (Public Library of Science, 2017)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Anatomical site and divergent functionalities of muscles can be related to differences in IMF content, metabolism and adipogenic gene expression. Then, potential differences in different muscles in beef cattle were ...
    • Caracterización de las 'Costillas de Palo' de cordero de raza Navarra. I. Composición tisular 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Alzón, M.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Delfa, R.; Beriain Apesteguía, María José Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      Se ha estudiado la composición tisular de 46 costillas de palo (10ª y 11ª) procedentes de 23 corderos de raza Navarra sacrificados con 24,2±1,55Kg. de peso vivo y 98±6,3d de edad. El peso medio de la costilla fue de ...
    • Caracterización de las 'Costillas de Palo' de cordero de raza Navarra. II. Composición en ácidos grasos 

      Beriain Apesteguía, María José Upna Orcid; Horcada, Alberto; Gorraiz Olangua, María Cristina; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Induráin Báñez, Gregorio; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      Se ha estudiado la composición en ácidos grasos de la grasa intramuscular y subcutánea de las costillas de palo de 23 corderos ternascos de raza Navarra. La grasa intramuscular presentó un 58,9% de ácidos grasos insaturados ...
    • Comparative description of growth, fat deposition, carcass and meat quality characteristics of Basque and Large White pigs 

      Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mourot, Jacques; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (EDP Sciences, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Characteristics of growth, fat deposition, carcass and meat quality of pigs from the Basque Black Pied breed were described and compared with those of Large White pigs. Four pens, two per breed, of eleven pigs born during ...
    • Conformación y engrasamiento de terneros de raza Retinta y cruzados RetintaxPirenaica y RetintaxLimusín 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Alzón, M.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Albertí, P.; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      En el presente trabajo se comparan terneros de raza Retinta en pureza y cruzados con dos razas de aptitud cárnica más mejoradas, la Limusín y la Pirenaica, con la finalidad de profundizar en el conocimiento de los parámetros ...
    • Efecto de la alimentación con dietas ricas en acidos grasos poliinsaturados sobre el desarrollo del tejido graso de terneros 

      Sayed, S.; Abadía Durán, Silvia Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Albertí, P.; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      La carne de vacuno obtenida de terneros cebados con pienso presenta un menor valor de la relación de ácidos grasos poliinsaturados/saturados, beneficioso para la salud humana, que la obtenida de los temeros criados en pasto ...
    • Efecto de la utilización de pienso enriquecido en ácidos grasos poliinsaturados en corderos en crecimiento sobre el desarrollo, la composición de la grasa de la carne y la expresión de los principales genes lipógenos del tejido adiposo 

      Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid (2016)   Tesis doctoral / Doktoretza tesia  OpenAccess
      En los últimos años, el aporte de ácidos grasos poliinsaturados (PUFA) de tipo n-3 en la alimentación animal es una vía que está siendo estudiada para mejorar el perfil lipídico de la carne, debido a que es un alimento ...
    • Effects of addition of linseed and marine algae to the diet on adipose tissue development, fatty acid profile, lipogenic gene expression, and meat quality in lambs 

      Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (Public Library of Science, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      This study examined the effect of linseed and algae on growth and carcass parameters, adipocyte cellularity, fatty acid profile and meat quality and gene expression in subcutaneous and intramuscular adipose tissues (AT) ...
    • The effects of selective breeding against scrapie susceptibility on the genetic variability of the latxa black-faced sheep breed 

      Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Parada, Analia Upna; Legarra, Andrés; Ugarte, Eva; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (EDP Sciences, 2006)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Breeding sheep populations for scrapie resistance could result in a loss of genetic variability. In this study, the effect on genetic variability of selection for increasing the ARR allele frequency was estimated in the ...
    • Evolución de la morfología en la raza vacuna pirenaica 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna; Aranguren, F.J.; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (Universidad de Córdoba, 1998)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Se ha estudiado la evolución de la morfología de la raza vacuna Pirenaica durante el presente siglo. Para ello, se han considerado 3 grupos de vacas Pirenaicas. Un primer grupo (n=20) representativo de la antigua vaca ...
    • Expresión de marcadores moleculares implicados en la adipogénesis en el tejido intramuscular en vacuno de carne 

      Martínez del Pino, Lara Upna (2017)   Tesis doctoral / Doktoretza tesia  OpenAccess
      En vacuno, la grasa intramuscular (GIM) o veteado es esencial para la palatabilidad de la carne, por lo tanto es un factor importante que afecta a la calidad de ésta. El contenido en GIM puede estar relacionado con la ...
    • Expression of key myogenic, fibrogenic and adipogenic genes in Longissimus thoracis and masseter muscles in cattle 

      Martínez del Pino, Lara Upna; Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid (Cambridge University Press, 2020)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Adipogenesis, myogenesis and fibrogenesis are related processes that can contribute to meat quality. Therefore, extending the knowledge of these processes would facilitate the identification of molecular markers that predict ...
    • Lipogenic enzyme activity in growing Rasa Aragonesa lambs 

      Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Corroza Muro, Manuel Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Mendizábal Múgica, Francisco Javier Upna; Horcada, Alberto; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Purroy Unanua, Antonio Upna (CIHEAM, 1995)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      The lipogenic enzyme activity of the following enzymes was studied: Glycerol 3-phosphate dehydrogenase (G3PDH), fatty acids synthetase (FAS), NADP-Malate dehydrogenase (ME) and Glucose 6-phosphate dehydrogenase (G6PDH) ...
    • Molecular traceability of beef from synthetic Mexican bovine breeds 

      Rodríguez Ramírez, R.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; González Córdova, A. F.; Torrescano, G.; Guerrero Legarreta, I.; Vallejo Córdoba, B. (FUNPEC-RP, 2011)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Traceability ensures a link between carcass, quarters or cuts of beef and the individual animal or the group of animals from which they are derived. Meat traceability is an essential tool for successful identification and ...
    • Predicting beef carcass fatness using an image analysis system 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Ripoll, Guillermo; Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (MDPI, 2021)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      The amount and distribution of subcutaneous fat is an important factor affecting beef carcass quality. The degree of fatness is determined by visual assessments scored on a scale of five fatness levels (the SEUROP system). ...
    • Size and number variation of adipocytes during the growth of Rasa Aragonesa lambs 

      Purroy Unanua, Antonio Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Horcada, Alberto; Lizaso, G.; Mendizábal Múgica, Francisco Javier Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (CIHEAM, 1995)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      The size and number of adipocytes of different fat depots was studied in 45 male lambs of the Rasa Aragonesa breed, distributed in three groups of 15 lambs (G12, G24, G36), slaughtered respectively at 11.7 ± 0.67,24.5 ± ...
    • Utilización de jabones cálcicos de ácidos grasos de aceite de oliva en el pienso para cebo de corderos: hipertrofia e hiperplasia de los adipocitos 

      Alzón, M.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Santamaría, C.; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Erburu, J. A.; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Purroy Unanua, Antonio Upna (Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia, 2001)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      Se ha estudiado el efecto que sobre el desarrollo de diferentes depósitos grasos, tiene la inclusión de jabones cálcicos de ácidos grasos de aceite de oliva (5 p.100) en el pienso para cebo en corderos de raza Navarra. ...
    • Variación de la actividad lipogénica en cabras de raza Blanca Celtibérica según su estado corporal 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Delfa, R.; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; González, C.; Alzón, M.; Purroy Unanua, Antonio Upna (Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia, 2001)   Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena  OpenAccess
      En 22 cabras adultas, secas y vacías, de raza Blanca Celtibérica con notas de condición corporal esternal comprendidas entre 1,5 y 4,5, se ha estudiado la variación de la cantidad de grasa, del tamaño y número de adipocitos, ...

      El Repositorio ha recibido la ayuda de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología para la realización de actividades en el ámbito del fomento de la investigación científica de excelencia, en la Línea 2. Repositorios institucionales (convocatoria 2020-2021).
      Logo MinisterioLogo Fecyt