Frequency of consumption and changing determinants of purchase decision: from attributes to values in the organic food market

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Date
2010Version
Acceso abierto / Sarbide irekia
Type
Artículo / Artikulua
Version
Versión aceptada / Onetsi den bertsioa
Impact
|
10.5424/sjar/2010082-1178
Abstract
El creciente fenómeno de saturación, maduración y globalización de los mercados agroalimentarios, obliga a la
oferta al diseño de innovadoras estrategias de actuación, con el fin de conseguir aceptables niveles de rentabilidad de
sus negocios. Una de sus opciones potenciales es conocer en profundidad el comportamiento del actual y potencial
comprador para adaptar las actuaciones comerciales a ...
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El creciente fenómeno de saturación, maduración y globalización de los mercados agroalimentarios, obliga a la
oferta al diseño de innovadoras estrategias de actuación, con el fin de conseguir aceptables niveles de rentabilidad de
sus negocios. Una de sus opciones potenciales es conocer en profundidad el comportamiento del actual y potencial
comprador para adaptar las actuaciones comerciales a sus prioridades. Este trabajo, en este contexto, contribuye identificando
el proceso de compra para compradores habituales y ocasionales de alimentos ecológicos. El análisis de dicho
comportamiento del consumidor se realiza utilizando la metodología de Means-End Chain, que considera, además
del interés por los atributos del producto, el conocimiento de sí mismos que tienen los compradores, y su implicación
personal en el proceso de elección en alimentos ecológicos. Los resultados indican que las elecciones de compra difieren
entre ambos grupos. Para los consumidores habituales los dos factores claves en la elección de compra son la
salud y la buena valoración personal. Pueden, por lo tanto, estos aspectos de la persona ser utilizados tanto en el posicionamiento
de mercado como en las actuaciones de diferenciación del producto, reduciendo las barreras del conocimiento
que siguen limitando el desarrollo de este mercado. [--]
Increasing saturation, maturity and globalisation in the agricultural goods market is forcing suppliers to innovate in order to sustain their business performance. One of the options open to them is to gain a deeper understanding of existing and potential customers in order to develop marketing strategies tailored to meet their priorities. This paper contributes to this option by identifying the ...
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Increasing saturation, maturity and globalisation in the agricultural goods market is forcing suppliers to innovate in order to sustain their business performance. One of the options open to them is to gain a deeper understanding of existing and potential customers in order to develop marketing strategies tailored to meet their priorities. This paper contributes to this option by identifying the food choice process for regular and occasional consumers of organic products. Consumer behaviour is modelling using the means-end chain method, which, as well as consumers' interest in product attributes also considers their knowledge of themselves and their personal involvement in the organic food choice process. The results show that the purchase choice between both consumer groups. For regular consumers the two main components in the final purchase choice are health and self-image. Therefore market positioning should pay attention to these personal consumer priorities in addtition to the product differentiating features. Break down the cognitive barriers that continue to hamper the development of this market. [--]
Subject
Cadena medio fin,
Comportamiento del consumidor,
Consumo habitual de alimentos ecológicos,
Entrevista laddering,
Posicionamiento,
Consumer behaviour,
Laddering interview,
Means end chain,
Positioning,
Regular organic consumption,
Planned behavior,
Consumers,
Attitudes,
Choice,
Segmentation,
Quality,
Meat
Publisher
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)
Published in
Spanish Journal of Agricultural Research, 2010, 8 (2). Págs. 251-272
Departament
Universidad Pública de Navarra. Departamento de Gestión de Empresas /
Nafarroako Unibertsitate Publikoa. Enpresen Kudeaketa Saila
Publisher version
Sponsorship
The authors are grateful for the support received
from the Spanish Ministry of Science and Innovation
(Project number AGL2009-13303-C02-01).