Nutritional value of raw and extruded chickpeas (Cicer arietinum L.) for growing chickens

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Date
2008Version
Acceso abierto / Sarbide irekia
Type
Artículo / Artikulua
Version
Versión aceptada / Onetsi den bertsioa
Impact
|
10.5424/sjar/2008064-348
Abstract
Se realizó un experimento con el objeto de estudiar el efecto de la inclusión de distintas concentraciones (0, 100, 200 y
300 g kg-1) de garbanzo crudo y extrusionado sobre los parámetros productivos, el peso y la longitud de los órganos digestivos
y la digestibilidad de la proteína y la grasa de pollos broiler (0-21 días de edad). Los datos fueron analizados siguiendo
un diseño factorial (3 x ...
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Se realizó un experimento con el objeto de estudiar el efecto de la inclusión de distintas concentraciones (0, 100, 200 y
300 g kg-1) de garbanzo crudo y extrusionado sobre los parámetros productivos, el peso y la longitud de los órganos digestivos
y la digestibilidad de la proteína y la grasa de pollos broiler (0-21 días de edad). Los datos fueron analizados siguiendo
un diseño factorial (3 x 2) con tres concentraciones de garbanzo con o sin extrusión. Se utilizó una dieta basada en maízsoja
como control positivo sin garbanzo. La inclusión de cantidades crecientes de garbanzo en la dieta no modificó la
ganancia de peso, el consumo de alimento ni el índice de transformación de las aves, pero sí los pesos relativos del páncreas
e hígado y las longitudes relativas del duodeno, yeyuno, íleon y ciego que se incrementaron significativamente
(P<0,05). La digestibilidad aparente ileal (AID) de la proteína bruta (CP) y la digestibilidad aparente fecal (AED) de la
grasa bruta (CF) se incrementaron (P<0,05) sólo en el caso de la incorporación de 200 g kg-1 de garbanzo. La extrusión
mejoró la ganancia de peso de las aves, la AID (P<0,001) de la CP y la AED de la CF y disminuyó (P<0,05) el peso relativo
del páncreas. En conclusión, la inclusión de hasta 300 g kg-1 de garbanzo no produjo modificaciones en los parámetros
productivos de las aves y causó efectos negativos en algunos órganos digestivos. [--]
The effects of the inclusion of different concentrations (0, 100, 200 and 300 g kg(-1)) of raw and extruded chickpeas on performance, digestive organ sizes, and protein and fat digestibilities were studied in one experiment with growing broiler chickens (0 to 21 days of age). Data were analyzed as a 3 x 2 factorial arrangement with three levels of chickpea with or without extrusion. A corn-so ...
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The effects of the inclusion of different concentrations (0, 100, 200 and 300 g kg(-1)) of raw and extruded chickpeas on performance, digestive organ sizes, and protein and fat digestibilities were studied in one experiment with growing broiler chickens (0 to 21 days of age). Data were analyzed as a 3 x 2 factorial arrangement with three levels of chickpea with or without extrusion. A corn-soybean based diet was used as a positive control. Increasing chickpea content in the diet did not affect weight gain, feed consumption and feed to gain ratio. Relative pancreas and liver weights, and relative lengths of duodenum, jejunum and ceca were significantly (P<0.05) increased in response to increasing chickpea concentration in the diet. The inclusion of graded concentrations of chickpea increased (P<0.05) the apparent ileal digestibility (AID) of crude protein (CP) and apparent excreta digestibility (AED) of crude fat (CF) only in the case of the intermediate level of chickpea used (200 g kg(-1)). Extrusion improved weight gain and lowered relative pancreas weight (P<0.05) respect to birds fed raw chickpea-based diets. AID of CP and AED of CF were improved (P<0.001) by extrusion. We concluded that the inclusion of up to 300 g kg(-1) chickpea in chicken diets did not affect performance, and caused a negative effect on the relative weight of some digestive organs. [--]
Subject
Aves,
Extrusión,
Leguminosas,
Chick,
Extrusion,
Legumes,
Phaseolus vulgaris L.,
Antinutritional factors,
Protein digestibility,
Extrusion cooking,
Broiler chickens,
Enzyme addition,
Kidney beans,
Var. pinto,
Faba beans,
Lupin seed
Publisher
Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA)
Published in
Spanish Journal of Agricultural Research, 2008, 6 (4). Págs. 537-545
Departament
Universidad Pública de Navarra. Departamento de Ciencias del Medio Natural /
Nafarroako Unibertsitate Publikoa. Natura Ingurunearen Zientziak Saila
Publisher version
Sponsorship
The authors thank the Ministerio de Educación y Ciencia for
financial support of this investigation (project INIARTA
03-202).