• Login
    View Item 
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak
    • View Item
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Optimización y ampliación de una explotación de equino de carne en Saldise (Navarra)

    Thumbnail
    View/Open
    Ecay Narvaiz, Martín (42.25Mb)
    Date
    2017
    Author
    Ecay Narvaiz, Martín 
    Advisor
    Prieto Cobo, Eduardo 
    Espuelas Zuazu, Sandra 
    Version
    Acceso abierto / Sarbide irekia
    Type
    Trabajo Fin de Grado/Gradu Amaierako Lana
    Impact
     
     nodoi-noplumx
     
     
     
     
     
    Show full item record
    Abstract
    Proyecto de actividad mediante el que se estudia, amplía y optimiza una explotación de equino de carne real emplazada en la localidad navarra de Saldise. La explotación se centra actualmente en la venta de canales de potro lechal a carniceros. Se analiza la situación base (manejo del ganado, infraestructura, comercialización del producto) y el sector cárnico caballar regional, y mediante un e ... [++]
    Proyecto de actividad mediante el que se estudia, amplía y optimiza una explotación de equino de carne real emplazada en la localidad navarra de Saldise. La explotación se centra actualmente en la venta de canales de potro lechal a carniceros. Se analiza la situación base (manejo del ganado, infraestructura, comercialización del producto) y el sector cárnico caballar regional, y mediante un estudio de alternativas se plantea la optimización de la explotación. La venta directa de carne a consumidores, la subida del ganado al comunal durante los meses de abril a julio, la certificación de la explotación en producción ecológica, el manejo rotacional de praderas y la comercialización de parte de la producción mediante venta directa permiten hacer rentable la explotación. Se aplica un programa de gestión de tiempos en base a la estructura de desglose del trabajo, planteada por el PMBOK©. El documento se estructura con forma de proyecto de actividad [--]
     
    Bachellor thesis focused on the optimization and enlargement of an existing equine livestock farm located in Saldise (Navarra, Spain). In the farm Burguete horses are raised. Firstly the regional market of colt and its breeding environment is studied. Also the farm itself is analysed, characterizing the grassland, cattle management systems and the way the meat is being commercialized. Inspire ... [++]
    Bachellor thesis focused on the optimization and enlargement of an existing equine livestock farm located in Saldise (Navarra, Spain). In the farm Burguete horses are raised. Firstly the regional market of colt and its breeding environment is studied. Also the farm itself is analysed, characterizing the grassland, cattle management systems and the way the meat is being commercialized. Inspired by the conclusions of these analysis and the specific requirements that the farm owner (and promoter of the Project) dictates about the project, a study of alternatives is elaborated. Certifying the farm as organic and selling half of the productions through short distribution channels make the business case profitable. The document is structured according to UNE 157001 and UNE 157601 rules. For planning the Project, the PMBOK© methodolody is used, making a work breakdown (WBS) structure, defining all the activities through the WBS dictionary [--]
     
    Subject
    Carne de potro, Potro lechal, Equino, Venta directa, Extensivo, Estructura de desglose del trabajo, Colt, Short food miles, Extensive stockfarming, Work breakdown structure
     
    Degree
    Graduado o Graduada en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural por la Universidad Pública de Navarra / Nekazaritzako Elikagaien eta Landa Ingurunearen Ingeniaritzan graduatua Nafarroako Unibertsitate Publikoan
     
    xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-coveragespatial
    1: Saldise, Navarra, España
    URI
    https://hdl.handle.net/2454/25383
    Appears in Collections
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak [187]
    • Trabajos Fin de Grado - Gradu Amaierako Lanak [2797]
    Items in Academica-e are protected by copyright with all rights reserved, unless otherwise noted.

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback
     

     

    Browse

    All of Academica-eCommunities & CollectionsAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy DegreeThis CollectionAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy Degree

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Usage Statistics

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback