Nutrizio eta ingurumen hezkuntza testuliburuetan eta elikadura eredu iraunkorra sustatzeko proposamen didaktikoa
Fecha
2019Autor
Director
Versión
Acceso abierto / Sarbide irekia
Tipo
Trabajo Fin de Máster/Master Amaierako Lana
Impacto
|
nodoi-noplumx
|
Resumen
Master Amaierako Lan honek, Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako 3. Mailako testu liburuek
aurkezten duten nutrizioaren eredua eta honek iraunkortasunarekin izan dezakeen lotura
aztertzea du
lehen helburua. Testuliburu, zein, Nafarroako Foru Komunitateko DBHko
curriculumean agerian geratzen da bi kontzeptu hauek era
bat bananduta daudela eta diet ...
[++]
Master Amaierako Lan honek, Derrigorrezko Bigarren Hezkuntzako 3. Mailako testu liburuek
aurkezten duten nutrizioaren eredua eta honek iraunkortasunarekin izan dezakeen lotura
aztertzea du
lehen helburua. Testuliburu, zein, Nafarroako Foru Komunitateko DBHko
curriculumean agerian geratzen da bi kontzeptu hauek era
bat bananduta daudela eta dietak
ingurumenean duen inpaktua ulertzeko edukiak urriak
direla. Gainera, elikadura kontzeptua
ikuspuntu antropozentrista batetik soilik lantzen dela ikus daiteke. Honela, ingurumen-
eta
gizarte-arazoak eta nutrizio iraunkorra ezagutu ditzaten, ikasleen interesa pizten duen eta
dieta eta iraunkortasuna lotu eta biltzen dituen proposamen didaktikoa aurkezten da lan
honetan. Arakatzean Oinarritutako Zientzia Irakaskuntza oinarri metodologikotzat hartuta
bildu dira jarduerak. Azken
helburua, ikasleek elikagaien kontsumitzaile kritiko gisa izan
dezaketen rola garatzeko estrategiak eskaintzea izanik. [--]
This master’s thesis project aims among other things
to analyse
the nutritional models
and the
relationship that these contents have with sustainability
in Compulsory Secondary Education
third grade textbooks.
Is glaring how the two concepts described at Chartered Community of
Navarre’s curriculum and on textbooks are distanced from one to the other and how the
co ...
[++]
This master’s thesis project aims among other things
to analyse
the nutritional models
and the
relationship that these contents have with sustainability
in Compulsory Secondary Education
third grade textbooks.
Is glaring how the two concepts described at Chartered Community of
Navarre’s curriculum and on textbooks are distanced from one to the other and how the
content lacks information about the influence of the diet in the environment. Moreover,
alimentation is regarded from an anthropocentric point of view. Thus, with the objective of
presenting the social and environmental problems as well as motivating and showing the
union between sustainability and diet, a didactic proposal concerning all those issues and
based on
Inquiry- Based Science Education
is presented in this work.
The final goal is to create
strategies that might enable students to act with criticism while consuming. [--]
Materias
Ingurumen hezkuntza (IH),
Garapen iraunkorra,
Nutrizioa,
Arakatzean oinarritutako zientzia irakaskuntza (AOZI),
Derrigorrezko bigarren hezkuntza (DBH),
Environmental education (EE),
Sustainable development,
Nutrition,
Inquiry-based science education (IBSE),
Compulsory secondary education (CSE)
Titulación
Máster Universitario en Profesorado de Educación Secundaria por la Universidad Pública de Navarra /
Bigarren Hezkuntzako Irakasletzako Unibertsitate Masterra Nafarroako Unibertsitate Publikoan