• Login
    View Item 
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak
    • View Item
    •   Academica-e
    • Departamentos y Centros - Sailak eta Ikastegiak
    • E.T.S. de Ingeniería Agronómica y Biociencias - Nekazaritzako Ingeniaritzako eta Biozientzietako Goi Mailako E.T.
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak
    • View Item
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Assessment of kiwifruit viability based on climate models in Larrabetzu (Bizkaia)

    Thumbnail
    View/Open
    TFG Miriam Monreal.pdf (1.578Mb)
    Read access available from
    2025-07-01
    Date
    2020
    Author
    Monreal Garagalza, Miriam 
    Advisor
    Miranda Jiménez, Carlos 
    Version
    Acceso embargado 5 años / 5 urteko bahitura
    xmlui.dri2xhtml.METS-1.0.item-type
    Trabajo Fin de Grado/Gradu Amaierako Lana
    Impact
     
     
     
     
     
     
     
    Show full item record
    Abstract
    El objetivo de este estudio es evaluar la viabilidad del cultivo del kiwi, según las características climáticas presentes y futuras de Larrabetzu (Bizkaia). El kiwi se puede adaptar a diferentes condiciones climáticas, aunque es exigente en ciertos aspectos. Los principales requisitos de clima para el cultivar Hayward están relacionados con las necesidades de agua, frío invernal, calor para c ... [++]
    El objetivo de este estudio es evaluar la viabilidad del cultivo del kiwi, según las características climáticas presentes y futuras de Larrabetzu (Bizkaia). El kiwi se puede adaptar a diferentes condiciones climáticas, aunque es exigente en ciertos aspectos. Los principales requisitos de clima para el cultivar Hayward están relacionados con las necesidades de agua, frío invernal, calor para completar el ciclo y ausencia de heladas. Para evaluar los posibles cambios en la viabilidad del cultivo del kiwi durante los próximos años en Larrabetzu, se ha usado una proyección climática tanto de la precipitación como de la temperatura para los años entre 1961 y 2100 Bajo los escenarios RCP 4.5 y RCP 8.5. Con los datos obtenidos de esta proyección se pudo observar que debido a los efectos del cambio climático la temperatura va a incrementar a lo largo de los 140 años estudiados, mientras que la precipitación se va a reducir, afectando estos cambios al cumplimiento de los requerimientos del kiwi. En conjunto, los resultados sugieren que el cultivo del kiwi sería viable hasta 2060, siempre que se introduzcan modificaciones en el modo de cultivo, y se podría esperar alteraciones en la tipicidad de los frutos obtenidos. Más allá de 2060 se espera que el clima no permita un cultivo rentable de la especie en la zona, al menos con los métodos y tecnologías actuales. [--]
     
    The objective of the present study is to evaluate the viability of the kiwifruit cultivation in the present and future climate conditions in Larrabetzu (Bizkaia). The kiwifruit can be adapted to different climate conditions; however, it is demanding about the climatic requirements. Hayward kiwifruit cultivar needs to fulfil the climatic requirements concerning rainfall, Chill Hours, Growing D ... [++]
    The objective of the present study is to evaluate the viability of the kiwifruit cultivation in the present and future climate conditions in Larrabetzu (Bizkaia). The kiwifruit can be adapted to different climate conditions; however, it is demanding about the climatic requirements. Hayward kiwifruit cultivar needs to fulfil the climatic requirements concerning rainfall, Chill Hours, Growing Degrees and frost-free period. For knowing how this would change and if the kiwifruit will be viable in the near and far future, a projection of the temperature and precipitation of Larrabetzu for the period between 1961 and 2100 was obtained under the RCP 4.5 and RCP 8.5 scenarios. Due to the climate change the temperature will increase and the precipitation will decline, being increasingly harder to complete the requirements. All in all, the results suggest that kiwifruit cultivation in Larrabetzu would be viable till 2060, but changes in the cultivation mode should be applied, and the typicity of the fruits could be altered. Later than that, climate is expected to be non-compatible with a cost-effective cultivation, at least with the current methods and technologies. [--]
     
    Subject
    Cambio climático, Kiwi, Larrabetzu (Bizkaia), Miroc5, Requerimientos climáticos, Climate change, Climatic requirements, Kiwifruit
     
    Degree
    Graduado o Graduada en Ingeniería Agroalimentaria y del Medio Rural por la Universidad Pública de Navarra / Nekazaritzako Elikagaien eta Landa Ingurunearen Ingeniaritzan graduatua Nafarroako Unibertsitate Publikoan
     
    URI
    https://hdl.handle.net/2454/38028
    Appears in Collections
    • Trabajos Fin de Grado - Gradu Amaierako Lanak [2539]
    • Trabajos Fin de Grado ETSIA - NIGMET Gradu Amaierako Lanak [165]
    Items in Academica-e are protected by copyright with all rights reserved, unless otherwise noted.

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback
     

     

    Browse

    All of Academica-eCommunities & CollectionsAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy DegreeThis CollectionAuthorsAuthors By Issue DateTitlesSubjectsBy Degree

    My Account

    LoginRegister

    Statistics

    View Usage Statistics

     © Universidad Pública de Navarra - Nafarroako Unibertsitate Publikoa
         Repositorio basado en DSpace

    Contact Us | Send Feedback