Urrestarazu Vidart, Jorge
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Urrestarazu Vidart
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Jorge
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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IMAB. Research Institute for Multidisciplinary Applied Biology
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Publication Open Access Evaluation of the agronomic performance of 'Syrah' and 'Tempranillo' when grafted on 12 rootstocks(Julius Kühn Institute (JKI), 2019) Marín Ederra, Diana; García, R.; Eraso Zabalegui, Javier; Urrestarazu Vidart, Jorge; Miranda Jiménez, Carlos; Royo Díaz, José Bernardo; Abad Zamora, Francisco Javier; Santesteban García, Gonzaga; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Gobierno de Navarra / Nafarroako Gobernua; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate PublikoaBeyond pest resistance, rootstocks significantly influence the performance of grapevine varieties. However, the effect of the rootstock is strongly affected by its interaction with the environment, and it is therefore necessary to evaluate their influence in a particular terroir. With the aim of evaluating the influence of 12 rootstocks on the agronomic performance of 'Syrah' and 'Tempranillo', a trial was established in 2011 and 2012 in Miranda de Arga (Navarra, Spain), under the typical environmental conditions of the Ebro Valley. Growth and yield, as well as industrial and phenolic maturity parameters were analysed during four consecutive seasons (2015-2018). Most rootstocks showed a similar performance with both varieties, not always following the trends reported in bibliography, which highlights the relevance of studying rootstocks in different conditions. 3309 C was the rootstock conferring the highest vigour, whereas the lowest were provided by 420 A MGt and 'Fercal'. The implications on grape composition were much more diverse, and were partially conditioned by yield. Results were obtained during the four first harvests of the vineyard, and could therefore change to some extent as the vineyard reaches stability.Publication Open Access Guía de buenas prácticas para la elección del material de plantación de un viñedo(2023) García García, Rafael; Eraso Zabalegui, Javier; Villa Llop, Ana; Santesteban García, Gonzaga; Crespo Martínez, Sara; Gambra, Alberto; Palacios Muruzábal, Julián; Sebastián Caumel, Bárbara; Urrestarazu Vidart, Jorge; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute for Multidisciplinary Research in Applied Biology - IMAB; Agronomía, Biotecnología y AlimentaciónEsta es una guía gráfica sobre la elección del material vegetal para la plantación de un viñedo. Mediante vídeos sencillos se explican factores agronómicos claves a tener en cuenta antes de realizar una plantación, además de nociones básicas que se deben conocer para la elección del material vegetal. Hemos estructurado esta Guía en tres bloques, partiendo del objetivo principal que es la obtención de un viñedo equi- librado, siguiendo con la explicación de las distintas calida- des genéticas que se pueden elegir a la hora de comprar el material vegetal; y concluyendo con vídeos sobre la calidad fisiológica de la planta y cómo comprobarla. Con los últimos vídeos, más científicos, queremos explicar qué sucede a nivel celular en la zona del punto de injerto para que las conexiones vasculares se puedan generar. Los aspectos clave a destacar a la hora de la elección del material vegetal serían: • Saber medir/cuantificar las cualidades y limitaciones de la parcela. • Conocer el abanico de posibilidades en cuanto al material genético disponible. • Saber comprobar la calidad fisiológica del material vegetal. Y fundamental para realizar una plantación con éxito, es tener la máxima información posible como mínimo un año antes de realizar la plantación del viñedo.