Mendizábal Aizpuru, José Antonio

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Mendizábal Aizpuru

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José Antonio

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Agronomía, Biotecnología y Alimentación

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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain

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  • PublicationOpen Access
    Expression of key myogenic, fibrogenic and adipogenic genes in Longissimus thoracis and masseter muscles in cattle
    (Cambridge University Press, 2020) Martínez del Pino, Lara; Urrutia Vera, Olaia; Arana Navarro, Ana; Alfonso Ruiz, Leopoldo; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Soret Lafraya, Beatriz; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Agronomía, Biotecnología y Alimentación
    Adipogenesis, myogenesis and fibrogenesis are related processes that can contribute to meat quality. Therefore, extending the knowledge of these processes would facilitate the identification of molecular markers that predict intramuscular fat accretion. The main purpose of this work, based on previous results, was to further study the expression of key genes related to adipogenic, myogenic, fibrogenic processes and some cytokines in Longissimus thoracis (LT) and Masseter (MS) muscles of Pirenaica and Holstein young bulls. Longissimus thoracis and MS muscles from Pirenaica (n = 4) and Spanish Holstein (n = 4) were sampled for proximate analysis, determination of adipocyte size distribution and expression of key candidate genes. Fat percentage was lower in LT than in MS muscle in Pirenaica young bulls (P = 0.023) and was higher in LT muscle in Holstein than in Pirenaica young bulls (P = 0.007). Gene expression analysis revealed that the mRNA level of myogenic differentiation 1 (MYOD) was higher in LT than in MS muscles in both groups of animals (P < 0.001) and that myostatin (MSTN) expression was also higher in LT than in MS muscle in Holstein bulls (P = 0.001). On the other hand, MSTN and PPARG showed higher expression in LT and MS in Pirenaica young bulls (P = 0.026), while the expression of fatty acid-binding protein 4 (FABP4) was higher in Holstein young bulls, also in both muscles (P < 0.001). The results suggested that the development of intramuscular adipose depot was directly related to the expression of adipogenic genes, such as FABP4, but inversely related to the expression of the cytokine MSTN and the myogenic gene MYOD, genes which showed a muscle-specific expression.
  • PublicationOpen Access
    Caracterización de las 'Costillas de Palo' de cordero de raza Navarra. II. Composición en ácidos grasos
    (Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002) Beriain Apesteguía, María José; Horcada, Alberto; Gorraiz Olangua, María Cristina; Eguinoa Ancho, Paola; Induráin Báñez, Gregorio; Arana Navarro, Ana; Purroy Unanua, Antonio; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    Se ha estudiado la composición en ácidos grasos de la grasa intramuscular y subcutánea de las costillas de palo de 23 corderos ternascos de raza Navarra. La grasa intramuscular presentó un 58,9% de ácidos grasos insaturados (AGI) y un 40,8% de ácidos grasos saturados (AGS). Los AGI mayoritarios fueron el oleico (C 18:1), el linoleico (C 18:2) y el araquidónico (C 20:4) que supusieron un 38,6, 7,3 y 8,5% respectivamente del total de ácidos grasos. Entre los AGS los mayoritarios fueron el palmítico (C 16:0) y el esteárico (C 18:0), los cuales supusieron un 29,7 y 13,7% respectivamente. La grasa subcutánea mostró un mayor contenido en AGS que la grasa intramuscular (47,7 vs 40,8%). Estas diferencias se reflejaron en la relación entre ácidos grasos poliinsaturados y saturados (AGP/AGS) que fue de 0,1 para la grasa subcutánea y de 0,5 para la grasa intramuscular.
  • PublicationOpen Access
    Efecto del peso de sacrificio en la calidad de la carne de cordero de raza Lacha
    (SEOC, 1996) Horcada, Alberto; Beriain Apesteguía, María José; Purroy Unanua, Antonio; Lizaso, G.; Chasco Ugarte, Julia Margarita; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Mendizábal Múgica, Francisco Javier; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    En 57 corderos machos de raza Lacha sacrificados con 12, 18, 24 y 36 kg de peso vivo (PV) y aproximadamente 25, 70, 90 y 130 días de edad respectivamente, se han determinado varios parámetros relacionados con la calidad de la carne (pH, Capacidad de retención de agua, dureza, contenido de mioglobina, y medidas físicas del color) y con la composición química (humedad, proteína total, grasa intramuscular y cenizas) del músculo longissimus dorsi. Así mismo, se ha estudiado la naturaleza y composición de la grasa intramuscular (IM) del músculo longissimus dorsi y de la grasa subcutánea (SC) que rodea al mismo. Los resultados obtenidos muestran que la carne procedente de los corderos de 24 kg ha presentado valores de pH final (pH24h) más elevados que la del resto de los pesos vivos (p<0,01), así como una mayor facilidad para desprender agua que la de los corderos sacrificados con 12 kg de PV (p<0,001). Con el incremento del peso de sacrificio se ha observado en el músculo longissimus dorsi un aumento del contenido de grasa IM (p<0,01), de mioglobina (p<0,01), del índice de rojo (coordenada a*) (p<0,001) y un descenso de la luminosidad (coordenada L*) (p<0,001). Respecto a la naturaleza de la grasa se ha observado que con el incremento del peso vivo, el valor de índice de yodo aumentó en la grasa SC (p<0,01), mientras que en la grasa IM disminuyó (p<0,001). Así mismo, se ha observado que en ambos depósitos grasos (IM y SC) el contenido de ácidos grasos insaturados totales aumentó (p<0,001) debido principalmente al incremento del porcentaje del ácido graso mayoritario oleico (C18:1) (p<0,001).
  • PublicationOpen Access
    Predicción de la cantidad de grasa intramuscular de la carne de cebones mediante ecografía y análisis de imagen
    (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007) Delfa, R.; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Fernández Moreno, Amaia; Ripoll, Guillermo; Blanco, M.; Casasús, I.; Joy Torrens, Margalida; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    La cantidad de grasa intramuscular o de infiltración, reflejada en el grado de veteado o marmoreado de la carne, es uno de los factores determinantes de la jugosidad y de la palatabilidad de la misma (Savell et al., 1986). Para poder predecir el grado de veteado en el animal in vivo, con objeto de establecer el momento óptimo de sacrificio en función del grado de infiltración grasa que se quiera obtener en la carne, se está desarrollando estos últimos años la combinación de las técnicas de ecografía y análisis de imagen (Sakowski et al., 2002). En el presente trabajo se aplican dichas técnicas para la predicción in vivo del grado de infiltración grasa de cebones de raza Parda de Montaña criados de acuerdo con el sistema de producción ecológica.
  • PublicationOpen Access
    Size and number variation of adipocytes during the growth of Rasa Aragonesa lambs
    (CIHEAM, 1995) Purroy Unanua, Antonio; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Soret Lafraya, Beatriz; Horcada, Alberto; Lizaso, G.; Mendizábal Múgica, Francisco Javier; Arana Navarro, Ana; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    The size and number of adipocytes of different fat depots was studied in 45 male lambs of the Rasa Aragonesa breed, distributed in three groups of 15 lambs (G12, G24, G36), slaughtered respectively at 11.7 ± 0.67,24.5 ± 0.57 and 35.8 ± 1.74 kg live weight (LW) and at an age of 32 ± 5, 89 ± 8 and 123 ± 8 days. G12 lambs were slaughtered on the day of weaning, G24 and G36 lambs were weaned respectively at 16.2 ± 1.32 and 18.3 ± 2.46 kg LW and were fed from then onwards on concentrated fodder and barley straw ad libitum until they were slaughtered. The results obtained show that there is a significant increase in the amount of fat deposited in three internal (omental, mesenteric and kidney knob and channel) fat depots as the LW at slaughter increases (P<0.01). A similar phenomenon occurs in the size of the adipocytes, hypertrophy being more evident between 24 and 36 kg (P<0.01) than between 12 and 24 kg, except in the intermuscular fat depot, where the differences were between the two most extreme weight(P <0.01). The number of adipocytes in the omental and mesenteric fat depots increased significantly during the period of the study (P<0.01) while no variation occurred in the kidney knob and channel fat depot during the same period.
  • PublicationOpen Access
    Las ferias de ganado en Andalucía Occidental y Extremadura, 1830-1958: reseña
    (Universidad de Murcia, 2020) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura
    Este libro viene a cubrir un hueco importante de la historia agraria, como es el relacionado con las ferias de ganado, temática que ha sido estudiada muy vagamente. Por ello, supone una importante aportación para el conocimiento de las ferias de ganado, cuya importancia económica y social ha sido de gran magnitud hasta hace unas pocas décadas.
  • PublicationOpen Access
    Leposoila oilarra
    (Gobierno Vasco, 1989) Amenábar Arzuaga, María Eugenia; García Sanz, Alberto; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    Eusko-oiloa oilo arrazaren barruan, leposoila moetatakoa bere ingurukoekin parekatzen badugu desberdintzapen morfologiko nabari bat azaltzen du, eta ez dago lumaiaren kolorazioan oinarritua, lepo inguruan lumarik ez izatean baizik. Lumarik ez izatea Na (Nacked-Neck) deritzaion genak erregulatzen du. Artikulu honetan oiloen artean gurutzaketa ezberdinetatik lortu diren datoek azaldu nahi ditugu.
  • PublicationOpen Access
    Conformación y engrasamiento de terneros de raza Retinta y cruzados RetintaxPirenaica y RetintaxLimusín
    (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Alzón, M.; Arana Navarro, Ana; Albertí, P.; Soret Lafraya, Beatriz; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    En el presente trabajo se comparan terneros de raza Retinta en pureza y cruzados con dos razas de aptitud cárnica más mejoradas, la Limusín y la Pirenaica, con la finalidad de profundizar en el conocimiento de los parámetros de conformación y engrasamiento que muestran estos genotipos cruzados.
  • PublicationOpen Access
    Prediction of intramuscular fat in live bulls using real-time ultrasound and image analysis
    (The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, 2008) Polák, P.; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Blanco Roa, N. E.; Krupa, E.; Huba, J.; Peškovičová, D.; Oravcová, M.; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena
    Sonograms of Longissimus dorsi muscle (LDM) area were taken before slaughter on the last thoracic vertebra by an Aloka SSD-500. Three sonograms of each bull were taken with 60, 65 and 70% ultrasound intensity. A digital image of the LDM area was obtained on the last thoracic vertebra. Intramuscular fat content was detected by an Infratec 1265 - Meat Analyzer. The grey value of the sonogram measured by computer image analysis significantly correlated with the content of IMF, r=0.78 for Slovak Simmental, and r=0.60 for Holstein bulls. Area proportion of marbling determined on images obtained by computer image analysis (MARB) correlated significantly with IMF, r=0.65. This correlation was only significant for Slovak Simmental bulls. The obtained results suggest that prediction of intramuscular fat in meat is possible using the technique of ultrasound and computer image analyses of live animals. Further investigation is needed to improve measurement precision and to validate applicability among a wide variety of cattle breeds.
  • PublicationOpen Access
    Preservation of milk in liquid nitrogen during sample collection does not affect the RNA quality for RNA-seq analysis
    (BMC, 2025-05-24) Jiménez Montenegro, Lucía; Alfonso Ruiz, Leopoldo; Soret Lafraya, Beatriz; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Urrutia Vera, Olaia; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa; Gobierno de Navarra / Nafarroako Gobernua
    Background. Standard procedures for milk sample collection for transcriptome analysis use ice as preservation method, which can afect the RNA stability and requires immediate sample processing. These problems would be eased if the milk samples could be snap-frozen in liquid nitrogen. This study describes the applicability of a new method for milk sample collection and subsequent RNA extraction from milk fat globules, determining whether the quality, integrity and quantity of the RNA extracts met the minimum requirements for downstream RNA-seq. Results. The quality of the extracts measured by A260/280 ratio and the Integrity and Quality (IQ) values obtained fulflled the reference values of 1.9 - 2.1 (P10.05) and failed to meet the RIN≥7 benchmark for RNA-seq (P>0.05). Milk fat globules contain low molecular-weight RNA fragments and minimal 18S and 28S rRNA, suggesting low RIN values were inherent to sample type. Likewise, the RNA concentration from milk fat globules were generally low (120.43±22.27 ng/µL, 102.87±15.64 ng/µL and 109.43±22.69 ng/µL, measured by Nanodrop, Qubit HS and QuanTI Ribogreen, respectively). Nevertheless, RNA-seq yielded 52.7 million paired-end reads per sample. The raw reads passed all quality control parameters having the same sequence-read lengths (151 bp), 100% base-coverage, 49% GC base content, and base quality scores of 36, enabling successful transcriptome profling. Moreover, milk proteins were identifed as the most abundant transcripts in MFG in the analysis of the most expressed genes, indicating that the sequenced reads would accurately refect the transcriptome of this milk fraction. Conclusions. Milk preservation in liquid nitrogen is a suitable sample collection method that overcomes the limitations of immediate sample processing required if ice is used. Thus, this procedure, together with the subsequent RNA isolation from milk fat globules and its sequencing by RNA-seq, would provide a practical and a non-invasive method for measuring the mammary epithelial cell transcriptome, improving the feasibility of conducting studies related to mammary gland and lactation physiology.