Guillén Grima, Francisco

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Guillén Grima

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Francisco

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Ciencias de la Salud

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  • PublicationOpen Access
    Influence of the Mediterranean diet during pregnancy in the development of wheezing and eczema in infants in Pamplona, Spain
    (Codon Publications, 2017-06-17) Álvarez Zallo, Noelia; Aguinaga Ontoso, Inés; Álvarez Álvarez, Ismael; Marín Fernández, Blanca; Guillén Grima, Francisco; Azcona San Julián, María Cristina; Ciencias de la Salud; Osasun Zientziak; Gobierno de Navarra / Nafarroako Gobernua
    Background: this study examined the relationship between different food groups and the adherence to a Mediterranean diet during pregnancy and the risk of wheezing and eczema in children aged 12-15 months. Methods: the study involves 1087 Spanish infants from the International Study of Wheezing in Infants (Estudio Internacional de Sibilancias en Lactantes, EISL). The study of the association of the different food consumption and Mediterranean diet with wheezing, recurrent wheezing and eczema was performed using different models of unconditional logistic regression to obtain adjusted prevalence odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (95% CI). Results: no association was found between a good adherence to the Mediterranean diet during pregnancy and the development of wheezing (p=0.372), recurrent wheezing (p=0.118) and eczema (p=0.315). The consumption once or twice a week of white fish (OR: 1.95[1.01-3.75]), cooked potatoes (OR: 1.75[1.22-2.51]) and industrial pastry (OR: 1.59[1.13-2.24]), and the consumption more than three times a week of industrial pastry (OR: 1.47 [1.01-2.13]) during pregnancy increases the risk of "wheezing" at 12 months. Instead, high fruit consumption during the pregnancy has a protective effect against "wheezing" in 12-month-old infants (OR: 0.44 [0.20-0.99]). No statistically significant differences were observed between food intake during pregnancy and "recurrent wheezing". No statistically significant differences were observed between the consumption of any food during pregnancy and the presence of eczema at 12 months. Conclusions: the present study showed that the consumption of Mediterranean diet during pregnancy did not have a protective effect for wheezing, recurrent wheezing or eczema.
  • PublicationOpen Access
    Alimentación materna y desarrollo de alergias en menores de 6 y 7 años
    (Universidad del Norte (Colombia), 2018) Cervantes de la Torre, Karol; Guillén Grima, Francisco; Aguinaga Ontoso, Inés; Mendoza Mendoza, Adel; Iglesias Acosta, Jesús; Ciencias de la Salud; Osasun Zientziak
    Objetivo: Determinar la prevalencia de alergias en niños y niñas de 6 y 7 años y su relación con la nutrición materna. Materiales y métodos: Estudio transversal descriptivo de prevalencia de alergias en niños y niñas de 6 y 7 años y su relación con la alimentación de la madre se recolecto la información a través del cuestionario del International Study of Asthma and Allergies in Childhood el cual es empleado para describir el comportamiento epidemiológico de las enfermedades como asma, rinitis y eccema en niños y jóvenes, este fue resuelto por los padres de los menores previa firma y entrega del consentimiento informado, el cuestionario arrojo una confiabilidad del 0,78 en el alfa de cronbach, a las categorías de interés de este estudio se les hizo análisis de proporción, el contraste de hipótesis se realizó mediante diferencia de proporciones con intervalo de confianza en un nivel del 95%, y cálculo de error aceptado. Resultados: Teniendo en cuenta los resultados sobre el consumo de alimentos de la madre en etapa de gestación y la presencia de síntomas de alergia en los menores se concluye que: Valor-P= 0,0 Valor-Zα/2= -34,6241 No se acepta la H0 para un α/2= 0,025, se encontró en el estudio que aunque las madres refirieron haber consumido mayormente alimentos saludables, sus hijos presentaron síntomas de enfermedades alérgicas, asociados a asma, rinitis y eccema. Conclusiones: No existe un consenso sobre si la dieta materna influye positivamente en la disminución de alergias en los neonatos, se sugiere continuar con las recomendaciones de los expertos en lo referente a una nutrición balanceada que culmine en un óptimo estado de salud de la gestante y el feto.