Guillén Grima, Francisco
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Ciencias de la Salud
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Publication Open Access Influence of type of uniform and days of usage in microbiological contamination of nurses uniform in a university hospital(BioMed Central, 2011) Guillén Grima, Francisco; Aguinaga Pérez, A.; Núñez Córdoba, J.; Sara, C.; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakNurse uniforms can act as a reservoir of infections, with the areas around the pockets, cuffs and aprons the most contaminated. The aim of this study is compare the contamination of Standard nurse’s uniform consisted of a dress, pinafore apron with the “scrub dress” type of uniform, as well as to measure the influence of the number of shifts as uniform was used in its contamination.Publication Open Access Valoración de la repercusión del dolor sobre la productividad laboral: validación del cuestionario WPAI:Pain(Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2016) Varela, N.; Guillén Grima, Francisco; Pérez-Cajaraville, J. J.; Pérez Hernández, C.; Monedero, P.; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakFundamento. Los instrumentos de medida de salud son esenciales en la actividad clínica diaria. Sin embargo, es necesario un proceso de validación para poder certificar la validez y fiabilidad de los mismos. En la actualidad no existe ninguno que permita evaluar la repercusión del dolor en la productividad laboral de los pacientes. El objetivo de nuestro estudio es validar un cuestionario para evaluar las consecuencias del dolor en dicha productividad. Método. En base al Work Productivity and Activity Impairment Questionnaire – General Health hemos creado una versión modificada denominada WPAI: Pain con el fin obtener un cuestionario que pudiera medir las consecuencias del dolor en la productividad laboral. El estudio se realizó siguiendo las pautas habituales de validación de pruebas, omitiéndose las fases de redacción y validez de contenido ya que se modificaba un cuestionario existente. Resultados. Se obtuvieron 577 cuestionarios en dos hospitales universitarios españoles. Se comprobó la capacidad discriminante del cuestionario mediante prueba de U de Mann-Whitney. Se realizaron los test de fiabilidad obteniéndose un alfa de Cronbach de 0,896 con un test de dos mitades de Guttman de 0,921. Se comprobó la estabilidad con un test-retest estadísticamente significativo. La validez de constructo se estableció mediante correlación de Pearson comparando los resultados del cuestionario con el dolor en escala visual analógica, que resultó estadísticamente significativa para todos los valores. Conclusiones. El cuestionario WPAI: Pain es un instrumento de medida válido para determinar las consecuencias del dolor en la productividad laboral de los pacientes, siendo el único validado en español. Sin embargo, se requieren estudios de mayor envergadura para poder confirmar una validez universal.Publication Open Access Atopic dermatitis and indoor use of energy sources in cooking and heating appliances(BioMed Central, 2012) Vicedo Cabrera, Ana M.; García Marcos, Luís; Llopis González, Agustín; López Silvarrey Varela, Ángel; Miner Canflanca, Izaskun; Batlles Garrido, José; Blanco Quirós, Alfredo; Busquets Monge, Rosa María; Díaz Vazquez, Carlos; González Díaz, Carlos; Martínez Gimeno, Antonio; Guillén Grima, Francisco; Arnedo Pena, Alberto; Morales Suárez Varela, María; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakBackground: Atopic dermatitis (AD) prevalence has considerably increased worldwide in recent years. Studying indoor environments is particularly relevant, especially in industrialised countries where many people spend 80% of their time at home, particularly children. This study is aimed to identify the potential association between AD and the energy source (biomass, gas and electricity) used for cooking and domestic heating in a Spanish schoolchildren population. Methods: As part of the ISAAC (International Study of Asthma and Allergies in Childhood) phase III study, a cross-sectional population-based survey was conducted with 21,355 6-to-7-year-old children from 8 Spanish ISAAC centres. AD prevalence, environmental risk factors and the use of domestic heating/cooking devices were assessed using the validated ISAAC questionnaire. Crude and adjusted odds ratios (cOR, aOR) and 95% confidence intervals (CIs) were obtained. A logistic regression analysis was performed (Chi-square test, p-value < 0.05). Results: It was found that the use of biomass systems gave the highest cORs, but only electric cookers showed a significant cOR of 1.14 (95% CI: 1.01-1.27). When the geographical area and the mother’s educational level were included in the logistic model, the obtained aOR values differed moderately from the initial cORs. Electric heating was the only type which obtained a significant aOR (1.13; 95% CI: 1.00-1.27). Finally, the model with all selected confounding variables (sex, BMI, number of siblings, mother’s educational level, smoking habits of parents, truck traffic and geographical area), showed aOR values which were very similar to those obtained in the previous adjusted logistic analysis. None of the results was statistically significant, but the use of electric heating showed an aOR close to significance (1.14; 95% CI: 0.99-1.31). Conclusion: In our study population, no statistically significant associations were found between the type of indoor energy sources used and the presence of AD.Publication Open Access Factores asociados al asma en los niños y adolescentes de la zona rural de Navarra (España)(Elsevier, 2018) Elizalde Beiras, Itsaso; Guillén Grima, Francisco; Aguinaga Ontoso, Inés; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakObjetivos: Conocer los factores asociados al asma y síntomas relacionados con asma en la población infantil y adolescente en la zona rural de Navarra (España) a través de la validación del cuestionario ISAAC. Participantes y métodos: Estudio transversal mediante la realización del cuestionario ISAAC y variables adicionales por 797 niños y adolescentes, a través del cual se obtuvieron datos de prevalencia sobre síntomas de asma y factores asociados sin realizar ninguna prueba diagnóstica adicional. Emplazamiento: Marco de atención primaria. A través de las zonas básicas de salud se hizo la selección de la muestra y en los centros educativos de dichas zonas se realizó el cuestionario. Mediciones y resultados: El análisis estadístico se hizo a través de regresión logística, chi cuadrado e intervalo de confianza al 95%. La prevalencia asma referida es del 11,7% en niños y del 13,4% en adolescentes. En cuanto a los factores relacionados, según los valores de OR destacan: OR = 9,5 entre sibilancias y asma, y OR = 3,5 entre rinitis recientes y asma. Respecto a las sibilancias recientes, hallamos un OR = 11,5 entre despertares y sibilancias recientes, y un OR = 3,4 entre rinitis recientes y sibilancias recientes. Conclusiones: El asma referida es una enfermedad prevalente ligeramente superior en la adolescencia y la población femenina de los escolares de la zona rural. Rinitis y otros síntomas de asma están relacionados con el asma y con las sibilancias, así como la utilización de los servicios de urgencias en el caso del asma y la bronquitis con las sibilancias.Publication Open Access Presencia de alergias en menores por consumo temprano de alimentos en Barranquilla, Colombia(Universidad Nacional de Colombia, 2018) Cervantes de la Torre, Karol; Guillén Grima, Francisco; Aguinaga Ontoso, Inés; Mendoza Mendoza, Adel; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakObjetivo: Determinar la prevalencia de síntomas asociados a asma, rinitis y eccema relacionada con la ingesta de alimentos en menores de seis a siete años. Metodología: Estudio descriptivo de prevalencia de asma, rinitis y eccema y la relación con el consumo de alimentos. Información obtenida en 1 520 escolares del Distrito de Barranquilla y su área metropolitana. Se empleó metodología ISSAC procesándose la información mediante el software SPSS versión 24 El cuestionario fue contestado por el acudiente del menor y solo se tuvieron en cuenta los que tenían debidamente diligenciado los consentimientos informados Se hizo análisis empleando Chi-cuadrado, y el valor P de significancia con un 95% de confianza. Resultados: Para los 1 520 menores encuestados el alimento que presentó relación con alergias fue el pescado asociándolo con el asma, evidenciando que en la población puede ser factor protector para la aparición de eccema mostrando estadísticamente una P<0,05, un Chi-cuadrado: 4,566, IC 95% [0,3;0,8]. Conclusiones: De los alimentos analizados el pescado es uno que presentó relación y se asoció como factor protector para el eccema, el consumo de la leche de vaca se relacionó como factor protector para rinitis; en lo referente a los demás alimentos y las alergias el estudio no es conclusivo en cuanto a si la ingesta temprana es un factor predisponente o desencadenante de ellas en los menores, o no lo son.Publication Open Access Validation study of a Spanish version of the modified Telephone Interview for Cognitive Status (STICS-m)(Elsevier, 2018) Muñoz-García, Mariana; Cervantes, Sebastián; Razquin, Cristina; Guillén Grima, Francisco; Toledo, Juan B.; Martínez González, Miguel Ángel; Toledo, Estefanía; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakObjetivo: Estudiar la correlación de la Telephone Interview for Cognitive Status modificada en español(STICS-m) con el Mini-Mental State Examination (MMSE) y predecir la capacidad de la primera para detectar el desarrollo de demencia. Método: Ciento seis sujetos de un estudio de intervención dietética fueron evaluados personalmente con el MMSE y por teléfono con la STICS-m. La correlación entre ambos se midió con el coeficiente de correlación intraclase (CCI) de consistencia. Además, 932 participantes mayores de 55 años de la cohorte 'Seguimiento Universidad de Navarra' fueron evaluados con la STICS-m. Durante una mediana de seguimiento de 6,5 años, se recogió información sobre el desarrollo de demencia. Mediante regresión logística se estudió la asociación entre la puntuación de la STICS-m o el cambio a 2 años en la puntuación y el riesgo de desarrollar demencia, ajustando por apolipoproteína E, edad y años de educación universitaria. Resultados: El CCI entre el MMSE y la STICS-m fue de 0,31 (intervalo de confianza del 95% [IC95%]:0,13-0,48). La odds ratio (OR) ajustada para el desarrollo de demencia para cada punto adicional en la puntuación basal de la STICS-m fue de 0,85 (IC95%: 0,72-1,02; p = 0,084). Al considerar el cambio en la puntuación a los 2 años como variable independiente, la OR fue de 0,79 (IC95%: 0,67-0,93; p = 0,006).Publication Open Access Coverage and development of specialist palliative care services across the World Health Organization European Region (2005-2012): results from a European Association for Palliative Care Task Force survey of 53 countries(SAGE, 2016) Centeno, Carlos; Lynch, Thomas; Garralda, Eduardo; Carrasco, José Miguel; Guillén Grima, Francisco; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakBackground: The evolution of the provision of palliative care specialised services is important for planning and evaluation. Aim: To examine the development between 2005 and 2012 of three specialised palliative care services across the World Health Organization European Region – home care teams, hospital support teams and inpatient palliative care services. Design and setting: Data were extracted and analysed from two editions of the European Association for Palliative Care Atlas of Palliative Care in Europe. Significant development of each type of services was demonstrated by adjusted residual analysis, ratio of services per population and 2012 coverage (relationship between provision of available services and demand services estimated to meet the palliative care needs of a population). For the measurement of palliative care coverage, we used European Association for Palliative Care White Paper recommendations: one home care team per 100,000 inhabitants, one hospital support team per 200,000 inhabitants and one inpatient palliative care service per 200,000 inhabitants. To estimate evolution at the supranational level, mean comparison between years and European sub-regions is presented. Results: Of 53 countries, 46 (87%) provided data. Europe has developed significant home care team, inpatient palliative care service and hospital support team in 2005–2012. The improvement was statistically significant for Western European countries, but not for Central and Eastern countries. Significant development in at least a type of services was in 21 of 46 (46%) countries. The estimations of 2012 coverage for inpatient palliative care service, home care team and hospital support team are 62%, 52% and 31% for Western European and 20%, 14% and 3% for Central and Eastern, respectively. Conclusion: Although there has been a positive development in overall palliative care coverage in Europe between 2005 and 2012, the services available in most countries are still insufficient to meet the palliative care needs of the population.Publication Open Access The influence of gender and atopy in the relationship between obesity and asthma in childhood(Elsevier, 2017-01-24) Álvarez Zallo, Noelia; Aguinaga Ontoso, Inés; Álvarez Álvarez, Ismael; Guillén Grima, Francisco; Azcona San Julián, María Cristina; Ciencias de la Salud; Osasun Zientziak; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaBackground: the objective of the study was to examine the relationship between asthma and overweight¿obesity in Spanish children and adolescents and to determine whether this relationship was affected by gender and atopy. Methods: the study involves 8607 Spanish children and adolescents from the International Study of Asthma and Allergies in Childhood phase III. Unconditional logistic regression was used to obtain adjusted odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (95% CI) for the association between asthma symptoms and overweight-obesity in the two groups. Afterwards, it was stratified by sex and rhinoconjunctivitis. Results: the prevalence of overweight and obesity in 6-7-year-old children was 18.6% and 5.2% respectively and in 13-14 year-old teenagers was 11.4% and 1.1% respectively. Only the obese children, not the overweight children, of the 6-7 year old group had a higher risk of any asthma symptoms (wheezing ever: OR 1.68 [1.15-2.47], asthma ever: OR 2.29 [1.43-3.68], current asthma 2.56 [1.54-4.28], severe asthma 3.18 [1.50-6.73], exercise-induced asthma 2.71 [1.45-5.05]). The obese girls had an increased risk of suffering any asthma symptoms (wheezing ever: OR 1.73 [1.05-2.91], asthma ever: OR 3.12 [1.67-5.82], current asthma 3.20 [1.65-6.19], severe asthma 4.83[1.94-12.04], exercise-induced asthma 3.68 [1.67-8.08]). The obese children without rhinoconjunctivitis had a higher risk of asthma symptoms. Conclusions: obesity and asthma symptoms were associated in 6-7 year-old children but not in 13-14 year-old teenagers. The association was stronger in non-atopic children and obese girls.Publication Open Access Influence of the Mediterranean diet during pregnancy in the development of wheezing and eczema in infants in Pamplona, Spain(Codon Publications, 2017-06-17) Álvarez Zallo, Noelia; Aguinaga Ontoso, Inés; Álvarez Álvarez, Ismael; Marín Fernández, Blanca; Guillén Grima, Francisco; Azcona San Julián, María Cristina; Ciencias de la Salud; Osasun Zientziak; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaBackground: this study examined the relationship between different food groups and the adherence to a Mediterranean diet during pregnancy and the risk of wheezing and eczema in children aged 12-15 months. Methods: the study involves 1087 Spanish infants from the International Study of Wheezing in Infants (Estudio Internacional de Sibilancias en Lactantes, EISL). The study of the association of the different food consumption and Mediterranean diet with wheezing, recurrent wheezing and eczema was performed using different models of unconditional logistic regression to obtain adjusted prevalence odds ratios (OR) and 95% confidence intervals (95% CI). Results: no association was found between a good adherence to the Mediterranean diet during pregnancy and the development of wheezing (p=0.372), recurrent wheezing (p=0.118) and eczema (p=0.315). The consumption once or twice a week of white fish (OR: 1.95[1.01-3.75]), cooked potatoes (OR: 1.75[1.22-2.51]) and industrial pastry (OR: 1.59[1.13-2.24]), and the consumption more than three times a week of industrial pastry (OR: 1.47 [1.01-2.13]) during pregnancy increases the risk of "wheezing" at 12 months. Instead, high fruit consumption during the pregnancy has a protective effect against "wheezing" in 12-month-old infants (OR: 0.44 [0.20-0.99]). No statistically significant differences were observed between food intake during pregnancy and "recurrent wheezing". No statistically significant differences were observed between the consumption of any food during pregnancy and the presence of eczema at 12 months. Conclusions: the present study showed that the consumption of Mediterranean diet during pregnancy did not have a protective effect for wheezing, recurrent wheezing or eczema.Publication Open Access Estudio transversal de los factores que influyen en la adhesión a la dieta mediterránea en el embarazo(Arán Ediciones, 2015) Álvarez Álvarez, Ismael; Aguinaga Ontoso, Inés; Marín Fernández, Blanca; Guillén Grima, Francisco; Niu, Hao; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakIntroducción: La dieta mediterránea es un estilo de vida con efectos beneficiosos contrastados en el embarazo, tanto para la madre como para su descendencia. Sin embargo, se desconocen los factores que influyen en la adhesión a esta dieta. Objetivo: Investigar los factores (nivel educativo, ocupación, lugar de nacimiento, número de hijos previo y edad) que influyen en la adhesión a la dieta mediterránea en mujeres embarazadas de la comarca de Pamplona. Material y métodos: Utilizando los datos del Estudio Internacional de Sibilancias en Lactantes (EISL) en la comarca de Pamplona, se analizaron las asociaciones entre los alimentos y los factores. Se estableció una puntuación de dieta mediterránea y se estudiaron las puntuaciones de acuerdo a los factores. Resultados: Se encontraron diferencias significativas en la puntuación de dieta mediterránea según el nivel de estudios (p=<0,001), la ocupación (p=0,015) y la edad (p=<0,001). Conclusión: Mujeres con mejor nivel educativo, mejor ocupación y mayor edad muestran una mayor afinidad a la dieta mediterránea durante el embarazo.