Publication:
Environmental impact and energy demand comparison of vineyard by the life cycle assessment methodology

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Date

2017

Authors

Devasirvatham, Priya
Gasol, Carles M.
Dorado, José
Fernández Quintanilla, César

Director

Publisher

Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa
Acceso abierto / Sarbide irekia
Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpena
Versión publicada / Argitaratu den bertsioa

Project identifier

MINECO//AGL2014-52465-C4-1-R/ES/

Abstract

El estudio compara cinco métodos de gestión de viñedo. Los métodos varían entre intensivo (mecánico y químico), bajo insumo y dos métodos ecológicos. Usando la técnica de Análisis Ciclo de Vida (ACV), los impactos medioambientales de los sistemas han sido evaluados durante dos años. La principal unidad de comparación o unidad funcional es un kilogramo de uva. También se hace la comparación usando una hectárea de terreno para poder analizar cómo repercute la producción en los resultados finales y cuál es el «impacto bruto» al medio de cada sistema. Los resultados muestran que el fertilizante mineral es el insumo con más impacto. En los sistemas donde no aplican fertilizante mineral, la electricidad consumida por la bomba de riego genera el mayor impacto. De todos los procesos utilizados para manejar la mala hierba, la aplicación del herbicida glifosato resultó ser el más impactante. Los manejos intensivos produjeron el rendimiento más alto, pero también el mayor impacto medioambiental. Todo lo anterior con la excepción del sistema Ecológico 1 que ha tenido un rendimiento excepcionalmente alto, lo cual no suele pasar en sistemas de manejo ecológico.


This research compared five viticulture management scenarios, ranging from intensive (chemically and mechanically) to low-input, and two organic management methods. It analysed the environmental impacts from each system using Life Cycle Assessment for two years. The main comparison was done using as functional unit one kilogram of grapes; however, a comparison per hectare was also included to more accurately represent how the systems interacted with the environment. The results show that the production and application of mineral fertilizers had a higher environmental impact than any other input or process. In scenarios where mineral fertilizer was not applied, electricity used to pump groundwater for irrigation created the highest impact. Regarding the weed management processes, the application of glyphosate created more impact than any other related process. The intensive management scenarios generated more impact than the organic or low-input scenarios; they also produced a higher yield, with the exception of Scenario Organic 1, which demonstrated an unusually high yield for an organically managed plot.

Keywords

Viticultura, ACV, Malas hierbas, Fitosanitario, Fertilizante, Viticulture, LCA, Weed management, Pesticides, Fertilizer

Department

Faculty/School

Degree

Doctorate program

Editor version

Funding entities

This research was funded by the Spanish Ministry of Economy and Competitiveness (MINECO) under Project AGL2014-52465-C4-1-R.

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