Person:
Zaratiegui Urdin, Javier

Loading...
Profile Picture

Email Address

Birth Date

Research Projects

Organizational Units

Job Title

Last Name

Zaratiegui Urdin

First Name

Javier

person.page.departamento

Estadística, Informática y Matemáticas

person.page.instituteName

ORCID

person.page.upna

811774

Name

Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • PublicationOpen Access
    Análisis de la enseñanza de la trigonometría en 4º de ESO
    (2017) Zaratiegui Urdin, Javier; Portero Egea, Laura; Arrarás Ventura, Andrés; Facultad de Ciencias Humanas y Sociales; Giza eta Gizarte Zientzien Fakultatea
    Este Trabajo Fin de Máster tiene como objetivo estudiar el análisis de la enseñanza de la trigonometría en 4º de ESO. El trabajo se estructura en dos partes. En la primera parte se realiza un estudio longitudinal del currículo y en los libros de texto en el tercer ciclo de Primaria, en ESO y en Bachillerato con relación al tema indicado. En la segunda parte se propone un proceso de estudio sobre la trigonometría, que se ha puesto en marcha en un aula de 4º de ESO, en el marco del Practicum II del Máster. Los resultados extraídos de esta experimentación se fundamentan en un cuestionario construido ad hoc, teniendo en cuenta asimismo las restricciones institucionales. El trabajo concluye con una síntesis, unas conclusiones y unas cuestiones abiertas.
  • PublicationOpen Access
    Feasibility of vermicomposting of spent coffee grounds and silverskin from coffee industries: a laboratory study
    (MDPI, 2020) González Moreno, Miguel Ángel; Marcelino Sádaba, Sara; Zaratiegui Urdin, Javier; Robles Domínguez, Estrella; Pérez Ezcurdia, Amaya; Seco Meneses, Andrés; Ingeniaritza; Institute of Smart Cities - ISC; Ingeniería; Gobierno de Navarra / Nafarroako Gobernua, VERMICOMPOSTAJE 4.0-VERMIOT (0011-1365-2019-000110)
    In the coffee industry, several by-products are generated during the production and consumption of coffee and represent an important waste from an environmental viewpoint. For improving the knowledge about this issue, a laboratory vermicomposting study of coffee silverskin (CS) and spent coffee grounds (SCG) spiked with mature horse manure (HM) in different proportions and using earthwormEisenia andreiwas carried out. The 60-day study focused on biological parameters such as total biomass gain, growth rate, cocoon production, and mortality. This study also investigated whether the vermicompost obtained could be useful and lacked toxicity through a seed germination test using hybrid wheat seeds. Results showed a disparity depending on the type of residue and the mixture used. Best options were those treatments with a medium-low amount of residue; 25% for SCG and 25% or 50% for CS. In addition, lack of toxicity was confirmed in all treatments. In conclusion, it is possible to carry out a vermicomposting of SCG and CS with some specific features.