Publication:
Effects of food-related health concerns and risk perception on the consumption frequency of fresh vegetables

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Date

2019

Authors

Adasme Berríos, Cristian
Mora, Marcos
Díaz Osorio, José
Schnettler, Berta
Lobos, Germán

Director

Publisher

Universidad Nacional de Cuyo (Argentina)
Acceso abierto / Sarbide irekia
Artículo / Artikulua
Versión publicada / Argitaratu den bertsioa

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Abstract

Consumir vegetales frescos sin duda trae beneficios a la salud, sin embargo, este tipo de productos también pueden contener elementos biológicos, químicos y tecnológicos que afecten la salud de las personas por falta de inocuidad de los alimentos. Con base en estudios previos, desarrollamos un modelo conceptual para explicar las principales relaciones entre la preocupación en salud ligada a los alimentos (FHC) y la percepción de riesgo (RP) sobre la frecuencia de consumo de hortalizas frescas (CFFV) desde el punto de vista de la inocuidad alimentaria. Se aplicó un cuestionario estructurado a 1028 consumidores en las zonas Centro y Centro Sur de Chile, donde se concentran los principales sistemas de producción agrícola del país. A través de un modelo de ecua-ciones estructurales se determinó el efecto moderador de RP sobre la relación entre FHC y CFFV, lo que significa que CFFV es menor si RP está presente en las mentes de las personas. Impactando el efecto directo de FHC en CFFV. Por último, los resultados sugieren que la reducción de los riesgos asociados con la producción y comerciali-zación de hortalizas frescas, mejorará la preocupacióndebe mejorar los sistemas de vigilancia de las hortalizas frescas comercializadas en el mercado local.


Consuming fresh vegetables certainly brings health benefits; however, these types of products may also contain biological, chemical and technological elements that can affect people ́s health due to lack of food safety. We developed a conceptual model to explain the main relationships between food-related health concerns (FHCs) and risk perceptions (RPs) on consumption frequency of fresh vegetables (CFFV) from a food safety point of view. We applied a structured questionnaire to 1028 consumers in the Central and South Central zones of Chile, where the main agricultural production of the country is concentrated. Through a structural equation model, we determined the moderator effect of RP on the relationship between FHC and CFFV. As a result, CFFV is less if RP is present in the minds of the consumer, impacting the direct effect of FHC on CFFV. Finally, our results suggest that reducing risks associated with the production and commercialization of fresh vegetables can improve health concerns related to food and the consumption of fresh vegetables. Therefore, the state must improve surveillance systems of fresh vegetables commercialized in local markets.

Keywords

Inocuidad alimentaria, Modelo de ecuaciones estructurales (SEM), Efecto moderador, Vegetales frescos, Food safety, Consumers, Structural equation model (SEM), Moderator effect, Fresh vegetables

Department

Gestión de Empresas / Enpresen Kudeaketa

Faculty/School

Degree

Doctorate program

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Funding entities

This study was financed by the Agricultural Science PhD Program, Universidad de Talca and the Office of the Vice-Rector for Research and Postgraduate Studies, Universidad Católica del Maule, Chile.

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