Recent Submissions

  • Integration of a communal henhouse and community composter to increase motivation in recycling programs: overview of a three-year pilot experience in Noáin (Spain) 

    Storino, Francesco Upna Orcid; Plana, Ramón; Aparicio Tejo, Pedro María Upna Orcid; Muro Erreguerena, Julio Upna Orcid; Irigoyen Iriarte, Ignacio Upna Orcid (MDPI, 2018)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    This paper presents a three-year pilot experience of a new municipal waste management system developed in Navarre, Spain that integrates composting and hens. The aim of this new system is to motivate the general public to ...
  • Genetic diversity of Spanish Prunus domestica L. germplasm reveals a complex genetic structure underlying 

    Urrestarazu Vidart, Jorge Upna Orcid; Errea, Pilar; Miranda Jiménez, Carlos Upna Orcid; Santesteban García, Gonzaga Upna Orcid; Pina, Ana (Public Library of Science, 2018)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    European plum (Prunus domestica L.) is an ancient domesticated species cultivated in temperate areas worldwide whose genetic structure has been scarcely analyzed to date. In this study, a broad representation of Spanish ...
  • Impacto de la experiencia sensorial y la información sobre las preferencias de los consumidores por la carne de vacuno enriquecida en omega‑3 y ácido linoleico conjugado en tres ciudades españolas 

    Baba, Y.; Realini, Carolina; Kallas, Z.; Pérez-Juan, M.; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2017)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Este trabajo analiza el impacto de la información sobre el efecto en la salud del enriquecimiento de la carne con ácidos grasos omega‑3 (n‑3) y el ácido linoleico conjugado (CLA) y la experiencia sensorial sobre la importancia ...
  • Relevance of sink-size estimation for within-field zone delineation in vineyards 

    Urretavizcaya Sanz, Inés Upna; Royo Díaz, José Bernardo Upna Orcid; Miranda Jiménez, Carlos Upna Orcid; Tisseyre, B.; Santesteban García, Gonzaga Upna Orcid (Springer, 2017)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Source to sink size ratio, i.e.: the relative abundance of photosynthetically active organs (leaves) with regards to photosynthate demanding organs (mainly bunches), is widely known to be one of the main drivers of grape ...
  • Caracterización de la distribución del tamaño de los adipocitos para el estudio del tejido adiposo en producción animal 

    Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    El tamaño de los adipocitos, principales células constituyentes del tejido adiposo, ha sido objeto de numerosos estudios por el hecho de estar relacionado con el grado de desarrollo y la actividad metabólica de ese tejido. ...
  • Draft genome sequence of Photorhabdus luminescens strain DSPV002N isolated from Santa Fe, Argentina 

    Palma Dovis, Leopoldo Upna Orcid; Valle, Eleodoro E. del; Frizzo, Laureano; Berry, Colin; Caballero Murillo, Primitivo Upna Orcid (American Society for Microbiology, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Here, we report the draft genome sequence of Photorhabdus luminescens strain DSPV002N, which consists of 177 contig sequences accounting for 5,518,143 bp, with a G+C content of 42.3% and 4,701 predicted protein-coding genes ...
  • Comparative and transcriptional analysis of the predicted secretome in the lignocellulose-degrading basidiomycete fungus Pleurotus ostreatus 

    Alfaro Sánchez, Manuel Upna Orcid; Castanera Andrés, Raúl Upna Orcid; Lavín Trueba, José Luis Upna; Oguiza Tomé, José Antonio Upna Orcid; Ramírez Nasto, Lucía Upna Orcid; Pisabarro de Lucas, Gerardo Upna Orcid (WileySociety for Applied Microbiology, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Fungi interact with their environment by secreting proteins to obtain nutrients, elicit responses and modify their surroundings. Because the set of proteins secreted by a fungus is related to its lifestyle, it should be ...
  • Expansion of signal transduction pathways in fungi by extensive genome duplication 

    Corrochano, Luis M.; Kuo, Alan; Marcet Houben, Marina; Oguiza Tomé, José Antonio Upna Orcid; Pisabarro de Lucas, Gerardo Upna Orcid (CellPress, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Plants and fungi use light and other signals to regulate development, growth, and metabolism. The fruiting bodies of the fungus Phycomyces blakesleeanus are single cells that react to environmental cues, including light, ...
  • Draft genome sequence of Bacillus thuringiensis serovar tolworthi strain Na205-3, an isolate toxic for Helicoverpa armigera 

    Palma Dovis, Leopoldo Upna Orcid; Muñoz, Delia Upna Orcid; Murillo Martínez, Jesús Upna Orcid; Caballero Murillo, Primitivo Upna Orcid (American Society for Microbiology, 2014)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    We report here the complete annotated 6,510,053-bp draft genome sequence of Bacillus thuringiensis serovar tolworthi strain Na205-3, which is toxic for Helicoverpa armigera. This strain potentially contains nine insecticidal ...
  • Ligninolytic peroxidase gene expression by Pleurotus ostreatus: differential regulation in lignocellulose medium and effect of temperature and pH 

    Fernández Fueyo, Elena; Castanera Andrés, Raúl Upna Orcid; Ruiz Dueñas, Francisco J.; Ramírez Nasto, Lucía Upna Orcid; Pisabarro de Lucas, Gerardo Upna Orcid (Elsevier, 2014)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Pleurotus ostreatus is an important edible mushroom and a model lignin degrading organism, whose genome contains nine genes of ligninolytic peroxidases, characteristic of white-rot fungi. These genes encode six manganese ...
  • Oenological significance of vineyard management zones delineated using early grape sampling 

    Urretavizcaya Sanz, Inés Upna; Santesteban García, Gonzaga Upna Orcid; Tisseyre, B.; Guillaume, S.; Miranda Jiménez, Carlos Upna Orcid; Royo Díaz, José Bernardo Upna Orcid (Springer, 2014)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Early definition of oenologically significant zones within a vineyard is one of the main goals of precision viticulture, as it would allow an increase in profitability through the adaptation of agronomic practices to the ...
  • Basidiomycetes telomeres: a bioinformatics approach 

    Ramírez Nasto, Lucía Upna Orcid; Pérez Garrido, Gumersinda Upna Orcid; Castanera Andrés, Raúl Upna Orcid; Santoyo Santos, Francisco Upna; Pisabarro de Lucas, Gerardo Upna Orcid (InTechOpen, 2011)   Capítulo de libro / Liburuen kapitulua  OpenAccess
    The bioinformatics analysis described in this paper allowed us to establish the type and the number of the telomere repeat unit in the basidiomycetes analyzed, to suggest the putative linkage groups in fungi where linkage ...
  • Leposoila oilarra 

    Amenábar Arzuaga, María Eugenia; García Sanz, Alberto; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid (Gobierno Vasco, 1989)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Eusko-oiloa oilo arrazaren barruan, leposoila moetatakoa bere ingurukoekin parekatzen badugu desberdintzapen morfologiko nabari bat azaltzen du, eta ez dago lumaiaren kolorazioan oinarritua, lepo inguruan lumarik ez izatean ...
  • Producción y nutrición de corderos (I) 

    Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna (Eumedia, 2008)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    La nutrición y la alimentación de los corderos va a estar condicionada por factores que arrancan desde el periodo de gestación e incluyen la lactancia, el destete y el cebo.
  • Aportación veterinaria en los inicios de la avicultura española 

    Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid (Consejo General de Veterinarios de España, 2015)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    El autor pretende mostrar la aportación de eminentes veterinarios en el desarrollo de la avicultura española, desde mediados del siglo XIX hasta la Guerra Civil de 1936.
  • Pollos y huevos de caserío 

    Bengoechea Nerecan, María; García Sanz, Alberto; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid (Gobierno Vasco, 1988)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    Durante el periodo 1985-88 el principal trabajo de la Unidad de Investigación Agraria de Fraisoro (Zizurkil, Guipúzcoa) ha tenido a la raza Eusko Oiloa como principal protagonista. El objetivo es alcanzar unas producciones ...
  • Conformación y engrasamiento de terneros de raza Retinta y cruzados RetintaxPirenaica y RetintaxLimusín 

    Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Alzon, M.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Albertí, P.; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    En el presente trabajo se comparan terneros de raza Retinta en pureza y cruzados con dos razas de aptitud cárnica más mejoradas, la Limusín y la Pirenaica, con la finalidad de profundizar en el conocimiento de los parámetros ...
  • Predicción de la cantidad de grasa intramuscular de la carne de cebones mediante ecografía y análisis de imagen 

    Delfa, R.; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Fernández Moreno, Amaia; Ripoll, G.; Blanco, M.; Casasús, I.; Joy Torrens, Margalida; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    La cantidad de grasa intramuscular o de infiltración, reflejada en el grado de veteado o marmoreado de la carne, es uno de los factores determinantes de la jugosidad y de la palatabilidad de la misma (Savell et al., 1986). ...
  • Relación entre la nota de conformación y diferentes medidas morfológicas realizadas mediante análisis de imagen en canales bovinas de diferentes conformaciones 

    Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Legarra, Andrés; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    En el presente trabajo se estudia, en canales bovinas representativas del mercado español y que corresponden a las 6 notas de conformación establecidas en el sistema SEUROP, la relación entre la nota de conformación y ...
  • Efecto de la alimentación con dietas ricas en acidos grasos poliinsaturados sobre el desarrollo del tejido graso de terneros 

    Sayed, S.; Abadía Durán, Silvia Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Albertí, P.; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
    La carne de vacuno obtenida de terneros cebados con pienso presenta un menor valor de la relación de ácidos grasos poliinsaturados/saturados, beneficioso para la salud humana, que la obtenida de los temeros criados en pasto ...

View more