Person: Arana Navarro, Ana
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Arana Navarro
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
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Publication Open Access Conformación y engrasamiento de terneros de raza Retinta y cruzados RetintaxPirenaica y RetintaxLimusín(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Alzón, M.; Arana Navarro, Ana; Albertí, P.; Soret Lafraya, Beatriz; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEn el presente trabajo se comparan terneros de raza Retinta en pureza y cruzados con dos razas de aptitud cárnica más mejoradas, la Limusín y la Pirenaica, con la finalidad de profundizar en el conocimiento de los parámetros de conformación y engrasamiento que muestran estos genotipos cruzados.Publication Open Access Efecto de la alimentación con dietas ricas en acidos grasos poliinsaturados sobre el desarrollo del tejido graso de terneros(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007) Sayed, S.; Abadía Durán, Silvia; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Arana Navarro, Ana; Soret Lafraya, Beatriz; Albertí, P.; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaLa carne de vacuno obtenida de terneros cebados con pienso presenta un menor valor de la relación de ácidos grasos poliinsaturados/saturados, beneficioso para la salud humana, que la obtenida de los temeros criados en pasto (Wood et al., 1999). Para contrarrestar este factor se está estudiando la utilización de materias primas con alto contenido en ácidos grasos poliinsaturados (por ejemplo semilla de lino) en las dietas utilizadas en el cebo de terneros. Por otra parte, cuando se utilizan materias primas que pueden dar lugar a grasas insaturadas, de fácil enranciamiento y que pueden acortar la vida útil de la carne, se recomienda la adición en la dieta de los animales de antioxidantes como, por ejemplo, la vitamina E (Robbins et al., 2003). El presente trabajo, englobado en un proyecto más amplio donde se estudia el efecto que la adición de lino y de vitamina E en el pienso de terneros tiene sobre el crecimiento, engrasamiento y características de la carne, se centra en profundizar sobre los posibles efectos que pudieran tener la utilización de estas dietas sobre el desarrollo y la celularidad del tejido graso.Publication Open Access Acumulación/movilización de reservas grasas: especie caprina versus especie ovina(Universidad Cardenal Herrera-CEU. Fundación Universitaria San Pablo-CEU, 2002) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Delfa, R.; Eguinoa Ancho, Paola; Arana Navarro, Ana; González, C.; Alzón, M.; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaEn 20 cabras de raza Blanca Celtibérica (PV: 55,8±12,95Kg.) con notas de condición corporal esternal comprendidas entre 1,5 y 4,5 (3±1,0; escala 0-5) y 20 ovejas de raza Rasa Aragonesa (PV: 55,5±12,46Kg.) con notas de condición corporal lumbar comprendidas entre 1,5 y 4,5 (3±1,0; escala 0-5), todas ellas adultas, secas y vacías, se ha estudiado la variación de la cantidad de grasa en los depósitos grasos omental (OM), mesentérico (MES), pelvicorrenal (PR), subcutáneo (SC) e intermuscular (IM) con la nota de condición corporal (mee). Los resultados obtenidos muestran que, en general, las cabras de raza Blanca Celtibérica presentaban mayor cantidad de grasa que las ovejas de raza Rasa Aragonesa (11.129 frente a 8.450 gr. de grasa total) para una nCC media de 3 y un PV de 56 Kg. en ambas especies. Unicamente, en el depósito PR las ovejas presentaron mayor cantidad de grasa que las cabras (1.878 vs 1636 g). En la especie caprina, la mayor acumulación/movilización de grasa por unidad de variación de la nCC se produjo en el depósito OM (1938 g), mientras que en la especie ovina tuvo lugar en el depósito PR (1219 g). No obstante, si comparamos la variación relativa de cada depósito graso (proporcional al peso medio de cada depósito) ésta tuvo lugar en ambas especies en el subcutáneo, con una variación del 72,5 y 65,3% en las cabras y ovejas, respectivamente.Publication Open Access Adipose tissue modification through feeding strategies and their implication on adipogenesis and adipose tissue metabolism in ruminants(MDPI, 2020) Urrutia Vera, Olaia; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Alfonso Ruiz, Leopoldo; Soret Lafraya, Beatriz; Insausti Barrenetxea, Kizkitza; Arana Navarro, Ana; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate PublikoaDietary recommendations by health authorities have been advising of the importance of diminishing saturated fatty acids (SFA) consumption and replacing them by polyunsaturated fatty acids (PUFA), particularly omega-3. Therefore, there have been efforts to enhance food fatty acid profiles, helping them to meet human nutritional recommendations. Ruminant meat is the major dietary conjugated linoleic acid (CLA) source, but it also contains SFA at relatively high proportions, deriving from ruminal biohydrogenation of PUFA. Additionally, lipid metabolism in ruminants may differ from other species. Recent research has aimed to modify the fatty acid profile of meat, and other animal products. This review summarizes dietary strategies based on the n-3 PUFA supplementation of ruminant diets and their effects on meat fatty acid composition. Additionally, the role of n-3 PUFA in adipose tissue (AT) development and in the expression of key genes involved in adipogenesis and lipid metabolism is discussed. It has been demonstrated that linseed supplementation leads to an increase in alpha-linolenic acid (ALA) and eicosapentaenoic acid (EPA), but not in docosahexaenoic acid (DHA), whilst fish oil and algae increase DHA content. Dietary PUFA can alter AT adiposity and modulate lipid metabolism genes expression, although further research is required to clarify the underlying mechanism.Publication Open Access Utilización de jabones cálcicos de ácidos grasos de aceite de oliva en el pienso para cebo de corderos: hipertrofia e hiperplasia de los adipocitos(Sociedad Española de Ovinotecnia y Caprinotecnia, 2001) Alzón, M.; Arana Navarro, Ana; Santamaría, C.; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Erburu, J. A.; Eguinoa Ancho, Paola; Purroy Unanua, Antonio; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaSe ha estudiado el efecto que sobre el desarrollo de diferentes depósitos grasos, tiene la inclusión de jabones cálcicos de ácidos grasos de aceite de oliva (5 p.100) en el pienso para cebo en corderos de raza Navarra. Los corderos que consumieron el pienso con jabones cálcicos de aceite de oliva mostraron en los depósitos omental y pelvicorrenal adipocitos de mayor tamaño que los que consumieron pienso sin jabones cálcicos de aceite de oliva (P<0,05), no encontrándose diferencias en el número de adipocitos. Tampoco se encontraron diferencias significativas entre los dos grupos de corderos en el estado de engrasamiento, ni en el espesor graso dorsal, ni tampoco en el tamaño de los adipocitos del depósito subcutáneo. Todo ello indicaría que la ingestión de piensos con jabones cálcicos de aceite de oliva se ha reflejado en un mayor engrasamiento de los depósitos omental y pelvicorrenal que se habría debido principalmente a la hipertrofia de sus adipocitos.Publication Open Access Comparative description of growth, fat deposition, carcass and meat quality characteristics of Basque and Large White pigs(EDP Sciences, 2005) Alfonso Ruiz, Leopoldo; Mourot, Jacques; Insausti Barrenetxea, Kizkitza; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Arana Navarro, Ana; Producción Agraria; Nekazaritza Ekoizpena; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaCharacteristics of growth, fat deposition, carcass and meat quality of pigs from the Basque Black Pied breed were described and compared with those of Large White pigs. Four pens, two per breed, of eleven pigs born during the same two week period, were simultaneously fattened and slaughtered, under the same conditions. The experiment was carried out over a fixed duration (124 days) and slaughter was carried out at a fixed average age (202 days). Basque pigs showed lower growth and feed efficiency and higher backfat depth (2.6 vs. 1.7 cm, P < 0.001) than Large White pigs. The difference was especially noticeable in the middle subcutaneous fat layer (0.5 cm, P < 0.001). The meat of Basque pigs was darker, redder, more marbled, and with higher pH values than in Large White pigs. Differences in fatty acid composition were observed between breeds but they were not statistically significant (P > 0.05) because of high variability observed between animals. The Basque breed exhibited an early and higher adipose development and a higher activity of enzymes responsible for lipid synthesis than the Large White. The diameter of intramuscular adipose cells was larger in Basque (40.2 vs. 33.0 μm, P < 0.001) than in Large White pigs. The results show the particular characteristics of the Basque breed as compared to pig lines highly selected for lean growth efficiency.Publication Open Access Evolución de la morfología en la raza vacuna pirenaica(Universidad de Córdoba, 1998) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Purroy Unanua, Antonio; Aranguren, F.J.; Eguinoa Ancho, Paola; Arana Navarro, Ana; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaSe ha estudiado la evolución de la morfología de la raza vacuna Pirenaica durante el presente siglo. Para ello, se han considerado 3 grupos de vacas Pirenaicas. Un primer grupo (n=20) representativo de la antigua vaca Pirenaica, cuyas medidas morfológicas fueron realizadas en 1924- 25. Un segundo grupo (n=252) de vacas del valle navarro de Aezcoa, que constituían en 1960- 1970 el principal núcleo de raza Pirenaica, tras el desplazamiento que sufrió por parte de las razas Parda Alpina y Frisona. Por último, un tercer grupo (n=24) representativo de la raza Pirenaica actual, mejorada para la producción de carne. Las medidas estudiadas comprenden las diferentes alzadas (cruz, dorso, grupa y cola), anchuras (encuentros, espalda, interilíaca, coxofemoral), perímetros (torácico, caña), profundidad de pecho y longitud corporal. Los resultados obtenidos muestran que la raza Pirenaica ha pasado de ser una raza con triple aptitud (trabajo, carne, leche) en su origen, a poseer una orientación claramente cárnica en la actualidad, para lo cual se ha producido, en una primera etapa, un considerable aumento de todas las medidas corporales estudiadas y, posteriormente, un aumento de la profundidad de pecho, de la anchura entre espaldas y de la anchura coxofemoral.Publication Open Access Size and number variation of adipocytes during the growth of Rasa Aragonesa lambs(CIHEAM, 1995) Purroy Unanua, Antonio; Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Soret Lafraya, Beatriz; Horcada, Alberto; Lizaso, G.; Mendizábal Múgica, Francisco Javier; Arana Navarro, Ana; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaThe size and number of adipocytes of different fat depots was studied in 45 male lambs of the Rasa Aragonesa breed, distributed in three groups of 15 lambs (G12, G24, G36), slaughtered respectively at 11.7 ± 0.67,24.5 ± 0.57 and 35.8 ± 1.74 kg live weight (LW) and at an age of 32 ± 5, 89 ± 8 and 123 ± 8 days. G12 lambs were slaughtered on the day of weaning, G24 and G36 lambs were weaned respectively at 16.2 ± 1.32 and 18.3 ± 2.46 kg LW and were fed from then onwards on concentrated fodder and barley straw ad libitum until they were slaughtered. The results obtained show that there is a significant increase in the amount of fat deposited in three internal (omental, mesenteric and kidney knob and channel) fat depots as the LW at slaughter increases (P<0.01). A similar phenomenon occurs in the size of the adipocytes, hypertrophy being more evident between 24 and 36 kg (P<0.01) than between 12 and 24 kg, except in the intermuscular fat depot, where the differences were between the two most extreme weight(P <0.01). The number of adipocytes in the omental and mesenteric fat depots increased significantly during the period of the study (P<0.01) while no variation occurred in the kidney knob and channel fat depot during the same period.Publication Open Access Predicting beef carcass fatness using an image analysis system(MDPI, 2021) Mendizábal Aizpuru, José Antonio; Ripoll, Guillermo; Urrutia Vera, Olaia; Insausti Barrenetxea, Kizkitza; Soret Lafraya, Beatriz; Arana Navarro, Ana; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODThe amount and distribution of subcutaneous fat is an important factor affecting beef carcass quality. The degree of fatness is determined by visual assessments scored on a scale of five fatness levels (the SEUROP system). New technologies such as the image analysis method have been developed and applied in an effort to enhance the accuracy and objectivity of this classification system. In this study, 50 young bulls were slaughtered (570 ± 52.5 kg) and after slaughter the carcasses were weighed (360 ± 33.1 kg) and a SEUROP system fatness score assigned. A digital picture of the outer surface of the left side of the carcass was taken and the area of fat cover (fat area) was measured using an image analysis system. Commercial cutting of the carcasses was performed 24 h post-mortem. The fat trimmed away on cutting (cutting fat) was weighed. A regression analysis was carried out for the carcass cutting fat (y-axis) on the carcass fat area (x-axis) to establish the accuracy of the image analysis system. A greater accuracy was obtained by the image analysis (R2 = 0.72; p < 0.001) than from the visual fatness scores (R2 = 0.66; p > 0.001). These results show the image analysis to be more accurate than the visual assessment system for predicting beef carcass fatness.Publication Open Access Molecular traceability of beef from synthetic Mexican bovine breeds(FUNPEC-RP, 2011) Rodríguez Ramírez, R.; Arana Navarro, Ana; Alfonso Ruiz, Leopoldo; González Córdova, A. F.; Torrescano, G.; Guerrero Legarreta, I.; Vallejo Córdoba, B.; Producción Agraria; Nekazaritza EkoizpenaTraceability ensures a link between carcass, quarters or cuts of beef and the individual animal or the group of animals from which they are derived. Meat traceability is an essential tool for successful identification and recall of contaminated products from the market during a food crisis. Meat traceability is also extremely important for protection and value enhancement of good-quality brands. Molecular meat traceability would allow verification of conventional methods used for beef tracing in synthetic Mexican bovine breeds. We evaluated a set of 11 microsatellites for their ability to identify animals belonging to these synthetic breeds, Brangus and Charolais/Brahman (78 animals). Seven microsatellite markers allowed sample discrimination with a match probability, defined as the probability of finding two individuals sharing by chance the same genotypic profile, of 10-8. The practical application of the marker set was evaluated by testing eight samples from carcasses and pieces of meat at the slaughterhouse and at the point of sale. The DNA profiles of the two samples obtained at these two different points in the productioncommercialization chain always proved that they came from the same animal.