Pérez Arnedo, María Irache

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Pérez Arnedo

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María Irache

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Tecnología de Alimentos

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  • PublicationOpen Access
    Combined effects of ozone and freeze-drying on the shelf-life of Broiler chicken meat
    (Elsevier, 2016) Cantalejo Díez, María Jesús; Zouaghi, Ferdaous; Pérez Arnedo, María Irache; Tecnología de Alimentos; Elikagaien Teknologia
    The effects of ozone on the shelf-life extension of freeze-dried chicken meat fillets stored at 21 ± 1 C were investigated. The samples were exposed to gaseous ozone with three ozone concentrations of 0.4, 0.6 and 0.72 ppm during 10, 30, 60 and 120 min. The shelf-life of the ozonated freeze-dried chicken meat samples was determined using both microbiological and sensory analyses during 8 months of storage. Ozone and lyophilisation (Combined treatments) were shown to be valid in retarding the growth of most microbial groups from the first month of storage. High microbial counts were found in frozen meat from month 6 onwards, with total aerobic mesophilic bacteria (TAMB) counts above 7 log cfu/g and lactic acid bacteria (LAB) counts above 5 log cfu/g, whereas decreases of 6.8 and 4.77 log cfu/g for TAMB and LAB counts were reported in combined treated samples when compared with untreated meat (frozen meat). Also, 3.26 and 1.41-log reductions were observed with respect to non-ozonated freeze-dried meat (trt-0). Regarding sensory characteristics, the combined use of ozone and lyophilisation would be useful in extending the shelf-life of raw chicken breast meat up to 8 months, whilst the samples treated only with lyophilisation showed a 4 month shelf-life.
  • PublicationEmbargo
    Efectividad de un programa de ejercicio multicomponente a largo plazo
    (2025) Pérez Arnedo, María Irache; Bays Moneo, Ana Beatriz; Facultad de Ciencias de la Salud. Extensión Tudela; Osasun Zientzien Fakultatea. Tuterako hedapena
    Introducción Evaluación de un programa de ejercicio multicomponente a largo plazo en adultos mayores institucionalizados, comparándolo con gimnasia grupal y cuidados habituales. Objetivos Analizar si un programa de ejercicio multicomponente mejora la funcionalidad física, cognitiva y la independencia en adultos mayores institucionalizados, comparando con gimnasia grupal y cuidados habituales. Metodología Ensayo clínico aleatorizado con tres grupos: multicomponente, gimnasia grupal y cuidados habituales. Se evaluaron variables funcionales y cognitivas antes y después de 12 meses mediante test validados (marcha, equilibrio, fuerza, movilidad, resistencia, Barthel y Mini Examen Cognoscitivo). Resultados El grupo multicomponente mejoró significativamente en velocidad de marcha, fuerza, movilidad, resistencia y autonomía, mientras que el grupo de gimnasia grupal mantuvo su funcionalidad y el de cuidados habituales empeoró. Solo el multicomponente revirtió el deterioro funcional y mejoró la independencia. Conclusiones El ejercicio multicomponente es más eficaz que la gimnasia grupal o los cuidados habituales para mantener o mejorar la funcionalidad y autonomía en mayores institucionalizados. Se recomienda su implementación sistemática y adaptada en residencias.