Recipes to promote teaching and learning in an international environment. Part 2/3: Recipes for Internationalisation handbook

Date

2025-06-06

Director

Publisher

Acceso abierto / Sarbide irekia
Objeto de aprendizaje / Ikasmateriala

Project identifier

  • European Commission/ERASMUS+/2023-1-FR01-KA220-HED-000159953/

Abstract

Paloma Fernández-Rasines y Aneider Iza Erviti, profesoras de la Universidad Pública de Navarra (UPNA), presentan el curso para la formación de profesorado universitario “Recipes to promote teaching and learning in an international environment” que ofrece una aproximación teórico-práctica al concepto de internacionalización en la educación superior. En esta segunda sesión, las docentes presentan el Manual de Recetas de Internacionalización (Recipes for Internationalisation Unita Handbook) desarrollado en el marco del proyecto Recipes for Internationalisation (KA220 Cooperation Partnerships in Higher Education), que consta de 27 recetas para mejorar la internacionalización de los programas de estudios y de los agentes implicados en los mismos. Utilizando los resultados obtenidos en la herramienta de diagnóstico SAT (Self Assesment Tool) los participantes escogen recetas que podrían llevar a la práctica en su contexto, analizando de manera colaborativa las dificultades y colaboradores que podrían encontrar en el proceso de implantación de dicha receta. Estos recursos, disponibles a través de la plataforma UNITApedia, están concebidos para facilitar a las instituciones de educación superior el desarrollo de entornos formativos más internacionales, equitativos y alineados con los retos globales contemporáneos.


Paloma Fernández-Rasines and Aneider Iza Erviti, professors at the Public University of Navarra (UPNA), present the course for university faculty training “Recipes to promote teaching and learning in an international environment”, which offers a theoretical and practical approach to the concept of internationalization in higher education. In this second session, the professors present the Recipes for Internationalization Unita Handbook, developed within the framework of the Recipes for Internationalization project (KA220 Cooperation Partnerships in Higher Education). This handbook consists of 27 recipes to improve the internationalization of degree programmes, and all the agents involved. Using the results obtained from the SAT (Self-Assessment Tool), participants select recipes they could implement in their context, collaboratively analysing the challenges and partners they might encounter in the process of implementing each recipe. These resources, available through the UNITApedia platform, are designed to help higher education institutions develop more international and equitable educational environments aligned with contemporary global challenges.

Description

Recurso Educativo Abierto (REA) creado en el marco de la segunda oferta formativa de los Centros de Enseñanza y Aprendizaje de UNITA, mayo-junio de 2025, para la formación de profesorado universitario.
Open Educational Resource (OER) created within the framework of the second training programme offered by the UNITA Teaching and Learning Centers, May–June 2025, for the training of university faculty.

Keywords

Formación del profesorado, Internacionalización, Educación superior, Recetas de internacionalización, UNITA, Teacher training, Internationalisation, Higher education, Recipes for Internationalization, UNITA

Department

Sociología y Trabajo Social / Soziologia eta Gizarte Lana / Ciencias Humanas y de la Educación / Giza eta Hezkuntza Zientziak

Faculty/School

Degree

Doctorate program

item.page.cita

Fernández Rasines, P., Iza Erviti, A. y Amorena Villanueva, J. I. (2025). Recipes to promote teaching and learning in an international environment. Part 2/3: Recipes for Internationalisation handbook. [Objeto de aprendizaje. Academica-e]. https://academica-e.unavarra.es/handle/2454/54385

item.page.rights

Creative Commons Attribution 4.0 International

Licencia

Los documentos de Academica-e están protegidos por derechos de autor con todos los derechos reservados, a no ser que se indique lo contrario.