Publication:
Manufaktura metodoen eta saretze-erreakzioaren eragina gelatinazko materialen propietateetan

dc.contributor.authorEtxabide, Alaitz
dc.contributor.authorCaba, Koro de laes_ES
dc.contributor.authorUranga, Jonees_ES
dc.contributor.authorGuerrero, Pedroes_ES
dc.contributor.departmentAgronomía, Biotecnología y Alimentaciónes_ES
dc.contributor.departmentAgronomia, Bioteknologia eta Elikaduraeu
dc.date.accessioned2021-10-05T12:42:33Z
dc.date.available2021-10-05T12:42:33Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractPlastikoen erabilerak eta haien zabor-tratamenduak sortutako kezkek jasangarriagoak diren iturrien erabilera bultzatzeko ordezko materialen garapena sustatu dute. Azkeneko urteotan, proteinen ikerketaren arloan gelatinan oinarritutako materialenganako interesa handitu da. Proteinen merkatu-bideragarritasuna sustatzeko helburuarekin, gelatinazko filmak, scaffold-ak eta biokonpositeak prestatu ziren, hurrenez hurren disoluzio metodoaren bidez, liofilizazioz eta estrusio-injekzio tekniken bidez. Gainera, gelatinaren urarekiko sentikortasuna txikitzeko, materialak laktosarekin erreakzionarazi zituzten, Maillard saretze-erreakzioa bero tratamendu bidez bultzatuz (105 °C, 24 ordu). Fourierren transformatuaren bidezko espektroskopia infragorriaren (FTIR) bidez gelatinaren eta laktosaren arteko interakzioak baieztatu ziren. Bestetik, gelatinazko materialen ura xurgatzeko gaitasunen balio ezberdinek eta ekorketazko elektroi-mikroskopia (SEM) bidez ikusitako egitura desberdinek saretze erreakzioak eta manufaktura prozesuek materialen propietateetan eragin zutela baieztatu zuten.eu
dc.description.abstractConcerns about the usage and disposal of plastics have promoted the development of alternative materials to address a more sustainable use of resources. In recent years, in the specific field of proteins’ research, the interest in gelatin-based materials has increased. with the aim of promoting proteins’ market viability, gelatin films, scaffolds and biocomposites were prepared by solvent casting, freeze-drying and extrusion-injection techniques, respectively. Furthermore, in order to reduce the water sensitivity of gelatin, materials were crosslinked with lactose, promoting the Maillard reaction by means of a heating process (105 °C, 24 h). Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy was used to confirm the interactions between gelatin and lactose. The values of water uptake capacity and the structures observed by SEM showed the effect of the crosslinking reaction and manufacture process on the gelatin-based materials’ properties.en
dc.description.sponsorshipEuskal Herriko Unibertsitateak (PPG17/18), Gipuzkoako Foru Aldundiak (Ekonomia Sustapeneko, Landa Inguruneko eta Lurralde Orekako Departamentua) eta Eusko Jaurlaritzak (Elikagaien Kalitate eta Industriako Zuzendaritza) emandako diru laguntzak eskertzen dituzte egileek. Hurrenez hurren, Alaitz Etxabidek Euskal Herriko Unibertsitateak (DOCREC17/04) eta Jone Urangak Eusko Jaurlaritzak (PRE_2015_1_0205) emandako dirulaguntzak eskertu nahi dituzte.eu
dc.format.extent14 p.
dc.format.mimetypeapplication/pdfen
dc.identifier.doi10.1387/ekaia.19635
dc.identifier.issn0214-9001
dc.identifier.urihttps://academica-e.unavarra.es/handle/2454/40677
dc.language.isoeusen
dc.publisherUniversidad del País Vascoes_ES
dc.relation.ispartofEkaia: Euskal Herriko Unibertsitateko Zientzi eta Teknologi Aldizkaria (35), 71-84eu
dc.relation.publisherversionhttps://doi.org/10.1387/ekaia.19635
dc.rights© UPV/EHU Press. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlikeen
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen
dc.rights.accessRightsAcceso abierto / Sarbide irekiaes
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.subjectGelatinaeu
dc.subjectLaktosaeu
dc.subjectSaretze erreakzioaeu
dc.subjectManufaktura teknikakeu
dc.subjectGelatinen
dc.subjectLactoseen
dc.subjectCrosslinking reactionen
dc.subjectManufacturing methoden
dc.titleManufaktura metodoen eta saretze-erreakzioaren eragina gelatinazko materialen propietateetaneu
dc.title.alternativeEffect of manufacturing methods and crosslinking reaction on the properties of gelatin materialsen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articleen
dc.typeArtículo / Artikuluaes
dc.type.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionen
dc.type.versionVersión publicada / Argitaratu den bertsioaes
dspace.entity.typePublication
relation.isAuthorOfPublication611e28ca-099a-4e19-bcfb-ddce0672d8c3
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery611e28ca-099a-4e19-bcfb-ddce0672d8c3

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
ARTREV 7041636_Etxabide_ManufakturaMetodoen.pdf
Size:
1.02 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed to upon submission
Description: