• Adiposity and adipogenic gene expression in four different muscles in beef cattle 

      Martínez del Pino, Lara Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid (Public Library of Science, 2017)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Anatomical site and divergent functionalities of muscles can be related to differences in IMF content, metabolism and adipogenic gene expression. Then, potential differences in different muscles in beef cattle were ...
    • Comparative description of growth, fat deposition, carcass and meat quality characteristics of Basque and Large White pigs 

      Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Mourot, Jacques; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (EDP Sciences, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Characteristics of growth, fat deposition, carcass and meat quality of pigs from the Basque Black Pied breed were described and compared with those of Large White pigs. Four pens, two per breed, of eleven pigs born during ...
    • Conformación y engrasamiento de terneros de raza Retinta y cruzados RetintaxPirenaica y RetintaxLimusín 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Alzón, M.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Albertí, P.; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2005)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      En el presente trabajo se comparan terneros de raza Retinta en pureza y cruzados con dos razas de aptitud cárnica más mejoradas, la Limusín y la Pirenaica, con la finalidad de profundizar en el conocimiento de los parámetros ...
    • Efecto de la alimentación con dietas ricas en acidos grasos poliinsaturados sobre el desarrollo del tejido graso de terneros 

      Sayed, S.; Abadía Durán, Silvia Upna; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Albertí, P.; Purroy Unanua, Antonio Upna (Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2007)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      La carne de vacuno obtenida de terneros cebados con pienso presenta un menor valor de la relación de ácidos grasos poliinsaturados/saturados, beneficioso para la salud humana, que la obtenida de los temeros criados en pasto ...
    • Effects of addition of linseed and marine algae to the diet on adipose tissue development, fatty acid profile, lipogenic gene expression, and meat quality in lambs 

      Urrutia Vera, Olaia Upna Orcid; Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Insausti Barrenetxea, Kizkitza Upna Orcid; Soret Lafraya, Beatriz Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (Public Library of Science, 2016)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      This study examined the effect of linseed and algae on growth and carcass parameters, adipocyte cellularity, fatty acid profile and meat quality and gene expression in subcutaneous and intramuscular adipose tissues (AT) ...
    • The effects of selective breeding against scrapie susceptibility on the genetic variability of the latxa black-faced sheep breed 

      Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; Parada, Analia Upna; Legarra, Andrés; Ugarte, Eva; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (EDP Sciences, 2006)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Breeding sheep populations for scrapie resistance could result in a loss of genetic variability. In this study, the effect on genetic variability of selection for increasing the ARR allele frequency was estimated in the ...
    • Evolución de la morfología en la raza vacuna pirenaica 

      Mendizábal Aizpuru, José Antonio Upna Orcid; Purroy Unanua, Antonio Upna; Aranguren, F.J.; Eguinoa Ancho, Paola Upna; Arana Navarro, Ana Upna Orcid (Universidad de Córdoba, 1998)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Se ha estudiado la evolución de la morfología de la raza vacuna Pirenaica durante el presente siglo. Para ello, se han considerado 3 grupos de vacas Pirenaicas. Un primer grupo (n=20) representativo de la antigua vaca ...
    • Molecular traceability of beef from synthetic Mexican bovine breeds 

      Rodríguez Ramírez, R.; Arana Navarro, Ana Upna Orcid; Alfonso Ruiz, Leopoldo Upna Orcid; González Córdova, A. F.; Torrescano, G.; Guerrero Legarreta, I.; Vallejo Córdoba, B. (FUNPEC-RP, 2011)   Artículo / Artikulua  OpenAccess
      Traceability ensures a link between carcass, quarters or cuts of beef and the individual animal or the group of animals from which they are derived. Meat traceability is an essential tool for successful identification and ...

      El Repositorio ha recibido la ayuda de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología para la realización de actividades en el ámbito del fomento de la investigación científica de excelencia, en la Línea 2. Repositorios institucionales (convocatoria 2020-2021).
      Logo MinisterioLogo Fecyt