Listar Dpto. Producción Agraria - Nekazaritza Ekoizpena Saila por título
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Necesidades de formación especializada en Fitopatología de los profesionales de la Sanidad Vegetal
La Fitopatología es la ciencia que estudia las enfermedades de las plantas, que como es bien sabido, constituyen un importante factor limitante de la producción agrícola. Esta ciencia, que trata de la naturaleza, etiología ... -
Non-additive transcriptional profiles underlie dikaryotic superiority in Pleurotus ostreatus laccase activity
Background: The basidiomycete Pleurotus ostreatus is an efficient producer of laccases, a group of enzymes appreciated for their use in multiple industrial processes. The aim of this study was to reveal the molecular basis ... -
Non-systemic fungal endophytes in Carex brevicollis may influence the toxicity of the sedge to livestock
(Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria (INIA), 2014) Artículo / ArtikuluaThe sedge Carex brevicollis is a common component of semi-natural grasslands and forests in temperate mountains of Central and Southern Europe. The consumption of this species causes a severe toxicity to livestock, ... -
A novel binary mixture of Helicoverpa armigera single nucleopolyhedrovirus genotypic variants has improved insecticidal characteristics for control of cotton bollworms
The genotypic diversity of two Spanish isolates of Helicoverpa armigera single nucleopolyhedrovirus (HearSNPV) was evaluated with the aim of identifying mixtures of genotypes with improved insecticidal characteristics for ... -
Nuevos retos de la ganadería extensiva: un agente de conservación en peligro de extinción = Abeltzaintza estentsiboaren erronka berriak: galtzeko arriskuan dagoen kontserbazio eragilea. 51 Reunión Científica de la SEEP
(Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, 2012) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaLos pastos alimentan a nuestras cabañas ganaderas de forma segura, sana y trazable, siendo el alimento más económico y el más adecuado para el sustento del ganado. Los animales herbívoros han coevolucionado a lo largo de ... -
Nutritional value of protein from vegetative mycelia of edible mushroom Pleurotus ostreatus
(Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa, 2006) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaThe present work was designed to study the effects of supplementation a control diet with P. ostreatus mycelium for evaluation a nutritional value of mycoprotein and possible cholesterol lowering. -
Oenological significance of vineyard management zones delineated using early grape sampling
Early definition of oenologically significant zones within a vineyard is one of the main goals of precision viticulture, as it would allow an increase in profitability through the adaptation of agronomic practices to the ... -
Optical brighteners do not influence covert baculovirus infection of Spodoptera frugiperda
Covert infection with Spodoptera frugiperda multiple nucleopolyhedrovirus, detected by reverse transcription-PCR of virus gene transcripts (ie-0 and polh), was not significantly affected by the presence of an optical ... -
Los pastos de Carex brevicollis hospedan un patógeno del haya
(Sociedad Española para el Estudio de los Pastos, 2012) Contribución a congreso / Biltzarrerako ekarpenaCarex brevicollis es la única especie tóxica de su género dentro de la familia Cyperaceae. Este trabajo forma parte de una investigación dirigida a averiguar si la toxicidad de esta planta, debida a su contenido en el ... -
Patho-adaptive evolution of Haemophilus spp. bacterial respiratory colonizing opportunistic pathogens
Esta tesis doctoral se ha centrado en tres aspectos de la pato-adaptación de dos especies bacterianas relacionadas filogenéticamente, que colonizan de forma asintomática y también son patógenos oportunistas en los sistemas ... -
La patología vegetal en los últimos 25 años
En los últimos 25 años hemos asistido a una verdadera revolución de la Ciencia y la Tecnología que, por supuesto, también ha influido de manera importante sobre el desarrollo de la Patología Vegetal. A petición de la ... -
Phylogenetic analysis of the pPT23A plasmid family of Pseudomonas syringae
The pPT23A plasmid family of Pseudomonas syringae contains members that contribute to the ecological and pathogenic fitness of their P. syringae hosts. In an effort to understand the evolution of these plasmids and ... -
Plasmid replicons from Pseudomonas are natural chimeras of functional, exchangeable modules
Plasmids are a main factor for the evolution of bacteria through horizontal gene exchange, including the dissemination of pathogenicity genes, resistance to antibiotics and degradation of pollutants. Their capacity to ... -
Pollos y huevos de caserío
Durante el periodo 1985-88 el principal trabajo de la Unidad de Investigación Agraria de Fraisoro (Zizurkil, Guipúzcoa) ha tenido a la raza Eusko Oiloa como principal protagonista. El objetivo es alcanzar unas producciones ... -
Post-transcriptional regulation mediated by 3’-UTRs in bacteria
En organismos eucariotas, la presencia de elementos reguladores en las regiones 3’ no traducidas (3’-UTRs) del RNA mensajero (mRNA), que controlan su estabilidad y la eficiencia de su traducción, está ampliamente reconocida. ... -
Potential of the Bacillus thuringiensis toxin reservoir for the control of Lobesia botrana (Lepidoptera: tortricidae), a major pest of grape plants
The potential of Bacillus thuringiensis Cry proteins to control the grape pest Lobesia botrana was explored by testing first-instar larvae with Cry proteins belonging to the Cry1, Cry2, and Cry9 groups selected for ... -
Predicción de la cantidad de grasa intramuscular de la carne de cebones mediante ecografía y análisis de imagen
La cantidad de grasa intramuscular o de infiltración, reflejada en el grado de veteado o marmoreado de la carne, es uno de los factores determinantes de la jugosidad y de la palatabilidad de la misma (Savell et al., 1986). ... -
Prediction of intramuscular fat in live bulls using real-time ultrasound and image analysis
(The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, 2008) Artículo / ArtikuluaSonograms of Longissimus dorsi muscle (LDM) area were taken before slaughter on the last thoracic vertebra by an Aloka SSD-500. Three sonograms of each bull were taken with 60, 65 and 70% ultrasound intensity. A digital ... -
Producción y nutrición de corderos (I)
La nutrición y la alimentación de los corderos va a estar condicionada por factores que arrancan desde el periodo de gestación e incluyen la lactancia, el destete y el cebo. -
Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi: some like it knot
Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi is the causal agent of olive (Olea europaea) knot disease and an unorthodox member of the P. syringae complex, causing aerial tumours instead of the foliar necroses and cankers ...