López Maestresalas, Ainara
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López Maestresalas
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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
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Publication Open Access On-site identification of esca-affected vines using hyperspectral imaging(Hellenic Society of Agricultural Engineers, 2025) León Ecay, Sara; Ruiz de Gauna González, Jon; López Maestresalas, Ainara; Jarén Ceballos, Carmen; Arazuri Garín, Silvia; Ingeniería; Ingeniaritza; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODEsca represents one of the greatest threats to modern viticulture as it causes large annual economic losses. At present, there is a lack of effective strategies for disease control, so a technique capable of detecting affected vines would allow annual monitoring of disease incidence in the vineyard leading to a better crop management and decision making. This study evaluates close-range hyperspectral imaging for the detection of esca naturally infected vines. Images of 11 vines of the Tempranillo variety grown on plots in Bodegas Otazu, in Etxauri (Navarre, Spain) were acquired. A Specim IQ snapshot hyperspectral camera was used to record the images on August, 21 2023 on the field under natural light conditions. The camera has a spectral resolution of 7 nm (204 wavelengths) and a spatial resolution of 512 x 512 in the 400 ¿ 1000 nm spectral range (Vis-NIR). An individual image was acquired for each vine, of which 9 were symptomatic and 2 asymptomatic. Three classes were analysed: asymptomatic leaves of asymptomatic vines (Class 1), asymptomatic leaves of symptomatic vines (Class 2) and asymptomatic areas of symptomatic leaves of symptomatic vines (Class 3). A total of 300 pixels were randomly selected, 100 per class, for further analysis. Partial Least Square Discriminant Analysis (PLSDA) was used to classify the pixels into the three categories. An accuracy of 86% was achieved in the cross-validation dataset. Models were externally validated using an image of an asymptomatic vine and an image of a symptomatic vine. The visualisation of the images showed that the majority of the pixels of the asymptomatic vine image were classified as class 1, while most of the pixels of the symptomatic vine image were classified as either class 2 or class 3. Hence, this study demonstrated the potential of close-range HSI for the on-site detection of esca.Publication Open Access Análisis espacio-temporal de los accidentes mortales con tractor en España durante el período 2010-2019(Interempresas Media, 2023) Arazuri Garín, Silvia; Ibarrola, Alicia; Mangado Ederra, Jesús; Adin Urtasun, Aritz; Arnal Atarés, Pedro; López Maestresalas, Ainara; Jarén Ceballos, Carmen; Estadística, Informática y Matemáticas; Estatistika, Informatika eta Matematika; Ingeniería; IngeniaritzaEl sector agrario y el de la construcción son los que presentan los índices de incidencia de accidentes de trabajo mortales más altos de nuestro país, según los datos recogidos por el Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST) (2021) dependiente del Ministerio de Trabajo y Economía Social (Cirauqui, 2022). Si tenemos en cuenta la evolución de estos índices, el sector agrario es el único que no ha mejorado dicho índice desde la aparición de la Ley 31/1995 de prevención de riesgos laborales y su siniestralidad continúa aumentando (Fundación Mapfre 2020). Pero, ¿qué ocurre cuando el accidente lo sufren personas que no encajan en la definición legal de trabajador? Estos accidentes no son considerados 'accidente de trabajo' y, por tanto, escapan a todas las estadísticas y datos oficiales del INSST. Este suele ser el caso de muchos accidentes que sufren personas jubiladas, menores de 16 años, familiares colaboradores, etc. que no son personas vinculadas a la actividad laboral tal y como se define en la legislación. Según Arana et al. (2010) de un total de 388 accidentes mortales ocurridos en España con maquinaria agrícola durante los años 2004-2008, solamente el 61,85% de ellos tuvieron carácter oficial. Las personas mayores fueron el sector de la población con un mayor riesgo, seguidos de los niños y las personas ajenas al sector agrario. La mayoría de las muertes fueron debidas al vuelco de tractores sin estructuras de protección.Publication Open Access Imágenes hiperespectrales para el estudio de la respuesta a los estreses abióticos (deficiencia de riego y abonado) de distintos cultivares de patata(Ediciones de Horticultura, 2021) López Maestresalas, Ainara; Jarén Ceballos, Carmen; Pérez Roncal, Claudia; Ruiz de Galarreta, José Ignacio; Álvarez, Alba; Barandalla, Leire; Arazuri Garín, Silvia; Ingeniería; IngeniaritzaEl objetivo de este trabajo fue evaluar el potencial de las imágenes hiperespectrales para clasificar tubérculos sometidos a estreses abióticos controlados.Publication Embargo Using portable visible and near-infrared spectroscopy to authenticate beef from grass, barley, and corn-fed cattle(Elsevier, 2024-12-01) León Ecay, Sara; López-Campos, Óscar; López Maestresalas, Ainara; Insausti Barrenetxea, Kizkitza; Schmidt, Bryden; Prieto, Nuria; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Ingeniería; Ingeniaritza; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate Publikoa; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaMeat product labels including information on livestock production systems are increasingly demanded, as consumers request total traceability of the products. The aim of this study was to explore the potential of visible and near-infrared spectroscopy (Vis-NIRS) to authenticate meat and fat from steers raised under different feeding systems (barley, corn, grass-fed). In total, spectra from 45 steers were collected (380-2,500 nm) on the subcutaneous fat and intact longissimus thoracis (LT) at 72 h postmortem and, after fabrication, on the frozen-thawed ground longissimus lumborum (LL). In subcutaneous fat samples, excellent results were obtained using partial least squares-discriminant analysis (PLS-DA) with the 100 % of the samples in external Test correctly classified (Vis, NIR or Vis-NIR regions); whereas linear-support vector machine (L-SVM) discriminated 75-100 % in Test (Vis-NIR range). In intact meat samples, PLS-DA segregated 100 % of the samples in Test (Vis-NIR region). A slightly lower percentage of meat samples were correctly classified by L-SVM using the NIR region (75-100 % in Train and Test). For ground meat, 100 % of correctly classified samples in Test was achieved using Vis, NIR or Vis-NIR spectral regions with PLS-DA and the Vis with L-SVM. Variable importance in projection (VIP) reported the influence of fat and meat pigments as well as fat, fatty acids, protein, and moisture absorption for the discriminant analyses. From the results obtained with the animals and diets used in this study, NIRS technology stands out as a reliable and green analytical tool to authenticate fat and meat from different livestock production systems.Publication Open Access Análisis de la siniestralidad por vuelco de tractor en el período 2017-2021(Interempresas Media, 2023) Casuso, G.; Arazuri Garín, Silvia; Mangado Ederra, Jesús; López Maestresalas, Ainara; Arnal Atarés, Pedro; Jarén Ceballos, Carmen; Ingeniería; Ingeniaritza; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODDesde que en 1995 se promulgó la Ley 31/1995 (BOE nº269/1995) de Prevención de Riesgos Laborales se ha observado una disminución importante de la siniestralidad laboral en todos los sectores. Sin embargo, en el sector agrario esta disminución no ha sido del calado de otros sectores y, por ejemplo, los índices de mortalidad prácticamente se mantienen en el tiempo. Tal es así, que el sector agrario ha sido calificado por el Observatorio Estatal de Condiciones de Trabajo (OECT) como prioritario para el desarrollo de políticas preventivas eficientes que permitan reducir la siniestralidad en el sector en base al índice de accidentes graves y mortales ajustado por la población afiliada.Publication Open Access Mapping acrylamide content in potato chips using near-infrared hyperspectral imaging and chemometrics(Elsevier, 2025-03-14) Peraza Alemán, Carlos Miguel; López Maestresalas, Ainara; Jarén Ceballos, Carmen; Ruiz de Galarreta, José Ignacio; Barandalla, Leire; Arazuri Garín, Silvia; Ingeniería; Ingeniaritza; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODThis study investigated the potential of near-infrared hyperspectral imaging (NIR-HSI) for the prediction of acrylamide content in potato chips. A total of 300 tubers from two potato varieties (Agria and Jaerla) grown in two seasons and processed under the same frying conditions were analysed. Partial Least Square Regression (PLSR) and Support Vector Machine Regression (SVMR), combined with a logarithmic transformation of the acrylamide levels, were applied to develop predictive models. The most optimal outcomes for PLSR yielded R2 p: 0.85, RMSEP: 201 μg/kg and RPD: 2.53, while for SVMR yielded R2 p: 0.80, RMSEP: 229 μg/kg and RPD: 2.22. Furthermore, the selection of significant wavelengths enabled an 87.95 % reduction in variables without affecting the model’s accuracy. Finally, spatial mapping of acrylamide content was conducted on all chips in the external validation set. This method provides both quantification and visualization capabilities, thus enhancing quality control for acrylamide identification in processed potatoes.Publication Open Access Applications of sensing for disease detection(Springer, 2021) Castro, Ana Isabel de; Pérez Roncal, Claudia; Thomasson, J. Alex; Ehsani, Reza; López Maestresalas, Ainara; Yang, Chenghai; Jarén Ceballos, Carmen; Wang, Tianyi; Cribben, Curtis; Marín Ederra, Diana; Isakeit, Thomas; Urrestarazu Vidart, Jorge; López Molina, Carlos; Wang, Xiwei; Nichols, Robert L.; Santesteban García, Gonzaga; Arazuri Garín, Silvia; Peña, José Manuel; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Estadística, Informática y Matemáticas; Estatistika, Informatika eta Matematika; Ingeniería; Ingeniaritza; Gobierno de Navarra / Nafarroako Gobernua; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate PublikoaThe potential loss of world crop production from the effect of pests, including weeds, animal pests, pathogens and viruses has been quantifed as around 40%. In addition to the economic threat, plant diseases could have disastrous consequences for the environment. Accurate and timely disease detection requires the use of rapid and reliable techniques capable of identifying infected plants and providing the tools required to implement precision agriculture strategies. The combination of suitable remote sensing (RS) data and advanced analysis algorithms makes it possible to develop prescription maps for precision disease control. This chapter shows some case studies on the use of remote sensing technology in some of the world’s major crops; namely cotton, avocado and grapevines. In these case studies, RS has been applied to detect disease caused by fungi using different acquisition platforms at different scales, such as leaf-level hyperspectral data and canopy-level remote imagery taken from satellites, manned airplanes or helicopter, and UAVs. The results proved that remote sensing is useful, effcient and effective for identifying cotton root rot zones in cotton felds, laurel wilt-infested avocado trees and escaaffected vines, which would allow farmers to optimize inputs and feld operations, resulting in reduced yield losses and increased profts.Publication Open Access Imágenes hiperespectrales para el estudio de la respuesta a la deficiencia de nitrógeno de distintos cultivares de patata(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 2021) López Maestresalas, Ainara; Jarén Ceballos, Carmen; Ruiz de Galarreta, José Ignacio; Álvarez Morezuelas, Alba; Barandalla, Leire; Arazuri Garín, Silvia; Ingeniería; IngeniaritzaEl cambio climático es uno de los mayores retos de la agricultura moderna. El aumento del rendimiento de los cultivos en el futuro sólo será posible si pueden hacer frente a las consecuencias del cambio climático causado por el aumento de CO2 en la atmósfera. En el cultivo de la patata es muy probable que los estreses abióticos se incrementen considerablemente comprometiendo la sostenibilidad de su producción. A largo plazo, las condiciones de elevado CO2 podrían alterar la toma y transporte de nutrientes, particularmente del nitrógeno (N). Esto conlleva la necesidad de seleccionar cultivares que por sus características genéticas, fisiológicas y agronómicas se adapten mejor a las condiciones del cambio climático global, particularmente a la eficiencia en el uso del N. Para ello, en este estudio, se ha empleado la tecnología de imágenes hiperespectrales con el objetivo de desarrollar modelos de clasificación de variedades más eficientes en el uso del N. Se han muestreado plantas de dos campos experimentales: control y con una reducción del 75% de aporte de N. Se han adquirido imágenes hiperespectrales de 120 hojas de las plantas control y 120 de plantas sometidas a una reducción del 75% de aporte de N. Se han aplicado métodos multivariantes de clasificación para comprobar el potencial de las imágenes hiperespectrales en la identificación de cultivares de patata mejor adaptados a una deficiencia de N, con resultados prometedores. Además, para evaluar la respuesta de las plantas a las diferentes dosis de N, se analizará el contenido total de N, lo que permitirá evaluar la eficiencia en el uso del N en función de la productividad, así como la concentración de metabolitos nitrogenados.Publication Open Access Convolutional neural networks for the detection of esca disease complex in asymptomatic grapevine leaves(Springer, 2024-01-24) Carraro, Alberto; Saurio, Gaetano; López Maestresalas, Ainara; Scardapane, Simone; Marinello, Francesco; Ingeniería; Ingeniaritza; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODThe Esca complex is a grapevine trunk disease that significantly threatens modern viticulture. The lack of effective control strategies and the intricacy of Esca disease manifestation render essential the identification of affected plants before symptoms become evident to the naked eye. This study applies Convolutional Neural Networks (CNNs) to distinguish, at the pixel level, between healthy, asymptomatic and symptomatic grapevine leaves of a Tempranillo red-berried cultivar using Hyperspectral imaging (HSI) in the 900¿1700 nm spectral range. We show that a 1D CNN performs semantic image segmentation (SiS) with higher accuracy than PLS-DA, one of HSI data¿s most widely used classification algorithms.Publication Open Access Proyecto Agroinc: prevención del impacto ambiental de incendios provocados por cosechadoras(Interempresas Media, 2022) Arazuri Garín, Silvia; Mangado Ederra, Jesús; López Maestresalas, Ainara; López Molina, Carlos; Angulo Muñoz, Blanca; Arnal Atarés, Pedro; Jarén Ceballos, Carmen; Ingeniería; Ingeniaritza; Estadística, Informática y Matemáticas; Estatistika, Informatika eta Matematika; Proyectos e Ingeniería Rural; Landa Ingeniaritza eta Proiektuak; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaLas cosechadoras de cereales, por las condiciones ambientales en las que trabajan, alta temperatura y baja humedad, tanto ambiental como del producto que están cosechando, pueden provocar accidentalmente incendios durante la época de recolección. Los daños económicos y medioambientales que estos incendios suponen pueden ser muy importantes, ya que las condiciones de propagación del fuego son óptimas. Los principales objetivos de este proyecto han sido evaluar el impacto ambiental de los incendios producidos en Navarra en los últimos años y establecer una guía de buenas prácticas para su prevención.
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