Publication:
Dairy product consumption and changes in cognitive performance: two-year analysis of the PREDIMED-Plus Cohort

Date

2022

Authors

Ni, Jiaqi
Nishi, Stephanie K.
Babio, Nancy
Martínez González, Miguel Ángel
Corella, Dolores
Castañer, Olga
Martínez, Jose Alfredo
Alonso Gómez, Ángel M.
Gómez-Gracia, Enrique
Vioque, Jesús

Director

Publisher

Wiley
Acceso abierto / Sarbide irekia
Artículo / Artikulua
Versión publicada / Argitaratu den bertsioa

Project identifier

MINECO//PI13%2F00673/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F00492/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F00272/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F01123/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F00462/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F00233/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F02184/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F00728/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F01090/ES/recolecta
MINECO//PI13%2F01056/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F01722/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00636/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00618/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00696/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F01206/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F01919/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00853/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F01374/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00972/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F00728/ES/recolecta
MINECO//PI14%2F01471/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00473/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00662/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F01873/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F01094/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00501/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00533/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00381/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F00366/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F01522/ES/recolecta
MINECO//PI16%2F01120/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00764/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F01183/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00855/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F01347/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00525/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F01827/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00532/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00215/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F01441/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00508/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F01732/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016/PI17%2F00926/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00957/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00386/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00309/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F01032/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00576/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00017/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F01226/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F00781/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F01560/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI19%2F01332/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F01802/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F00138/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F01532/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F00456/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F00339/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F00557/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F00886/ES/recolecta
ISCIII/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/PI20%2F01158/ES/recolecta
AEI/Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2017-2020/IJC2019-042420-I
European Commission/Horizon 2020 Framework Programme/728018openaire
European Commission/Horizon 2020 Framework Programme/847879openaire
//FPU 20%2F00385
//FPU 17%2F01925
Impacto

Abstract

Scope: Dairy consumption has been suggested to impact cognition; however, evidence is limited and inconsistent. This study aims to longitudinally assess the association between dairy consumption with cognitive changes in an older Spanish population at high cardiovascular disease risk.

Methods and results: Four thousand six hundred sixty eight participants aged 55–75 years, completed a validated food frequency questionnaire at baseline and a neuropsychological battery of tests at baseline and 2-year follow-up. Multivariable linear regression models are used, scaled by 100 (i.e., the units of β correspond to 1 SD/100), to assess associations between baseline tertile daily consumption and 2-year changes in cognitive performance. Participants in the highest tertile of total milk and whole-fat milk consumption have a greater decline in global cognitive function (β: –4.71, 95% CI: –8.74 to –0.69, p-trend = 0.020 and β: –6.64, 95% CI: –10.81 to –2.47, p-trend = 0.002, respectively) compared to those in the lowest tertile. No associations are observed between low fat milk, yogurt, cheese or fermented dairy consumption, and changes in cognitive performance.

Conclusion:Results suggest there are no clear prospective associations between consumption of most commonly consumed dairy products and cognition, although there may be an association with a greater rate of cognitive decline over a 2-year period in older adults at high cardiovascular disease risk for whole-fat milk.

Description

Keywords

Cognition, Cognitive decline, Dairy, Milk, PREDIMED-Plus

Department

Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD

Faculty/School

Degree

Doctorate program

item.page.cita

Ni, J., Nishi, S. K., Babio, N., Martínez‐González, M. A., Corella, D., Castañer, O., Martínez, J. A., Alonso‐Gómez, Á. M., Gómez‐Gracia, E., Vioque, J., Romaguera, D., López‐Miranda, J., Estruch, R., Tinahones, F. J., Lapetra, J., Serra‐Majem, J. L., Bueno‐Cavanillas, A., Tur, J. A., Martín‐Sánchez, V., … PREDIMED‐Plus investigators. (2022). Dairy product consumption and changes in cognitive performance: Two‐year analysis of the predimed‐plus cohort. Molecular Nutrition & Food Research, 66(14), 2101058. https://doi.org/10.1002/mnfr.202101058

item.page.rights

© 2022 The Authors. This is an open access article under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial License, which permits use, distribution and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited and is not used for commercial purpose

Licencia

Los documentos de Academica-e están protegidos por derechos de autor con todos los derechos reservados, a no ser que se indique lo contrario.