Ibáñez Moya, Francisco C.
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Ibáñez Moya
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Francisco C.
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Agronomía, Biotecnología y Alimentación
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IS-FOOD. Research Institute on Innovation & Sustainable Development in Food Chain
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Publication Open Access El estado nutricional (2): composición corporal (análisis de resultados)(Eunate, 2024) Ibáñez Moya, Francisco C.; Petrina Jáuregui, María Estrella; Zugasti Murillo, Ana; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta ElikaduraLa simple toma de datos antropométricos de una persona no revela gran información si dichos datos no son evaluados y comparados. Por ello tan importante es realizar una adecuada toma de medidas como estudiar dichos resultados. Generalmente resulta útil comparar las medidas antropométricas que tomamos de un individuo en el tiempo, es decir, dentro de un plan de seguimiento trimestral o anual, o bien con valores de referencia aceptados como patrones normales. Las tablas de referencias de crecimiento de la población son unos de los instrumentos más usados en salud pública y clínica médica, sirviendo para diseñar políticas sociales y seguimiento de programas, e individualmente para control de crecimiento y promoción de la salud.Publication Open Access Textural characteristics of safe dishes for dysphagic patients: a multivariate analysis approach(Taylor & Francis, 2019) Ibáñez Moya, Francisco C.; Gómez Bastida, Inmaculada; Merino Antón, Gorka; Beriain Apesteguía, María José; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Gobierno de Navarra / Nafarroako GobernuaTwenty-four safe dishes for cerebral palsy dysphagic patients and four commercial dysphagia-oriented food products for dysphagia were studied in order to determine their textural characteristics. Apparent viscosity measured at 25, 50, and 100 s(-1) and extrusion force analyzed at 1, 2, 5, and 10 mm/s were evaluated. Using clustering techniques, samples were divided into three categories. Apparent viscosity at 50 s(-1) and extrusion force at 5 and 10 mm/s could be enough to characterize the safe dishes for dysphagic patients.Publication Open Access The reformulation of a beef patty enriched with n-3 fatty acids and vitamin D3 influences consumers' response under different information scenarios(MDPI, 2020) Beriain Apesteguía, María José; Gómez Bastida, Inmaculada; Sánchez García, Mercedes; Insausti Barrenetxea, Kizkitza; Sarriés Martínez, María Victoria; Ibáñez Moya, Francisco C.; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODThe objective of this study was to investigate the sensory acceptability and willingness to pay (WTP) for a beef patty elaborated with beef from a local breed that was enriched with nutritional ingredients (vegetable oil mixture and vitamin D3). The experiment was conducted under two information scenarios (blind; full: ingredients used to enrich the patties in n-3 PUFA and vitamin D3). An in-home use test was carried out by 180 consumers to study consumer liking of two low-fat beef patties (C: conventional, M: modified). There were no differences in color and odor for the raw patties (p> 0.05). The sensory parameters of the cooked patties were assessed as being similar (p > 0.05) regardless of the information scenario. The sensory parameters remained crucial criteria for product acceptance and repeat purchase. Consumers positively evaluated the M patty. The information provided to consumers on the composition of the product influenced the response of consumers. It was also observed that the higher the education level of the consumer, the higher their scores for M beef patties in the blind scenario. It is thus necessary to implement appropriate marketing strategies in order to highlight the nutritional properties of the modified patties, making them competitive ahead of conventional patties.Publication Open Access El estado nutricional (4): protocolos de desnutrición y de sarcopenia(Eunate, 2024) Zugasti Murillo, Ana; Petrina Jáuregui, María Estrella; Ibáñez Moya, Francisco C.; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta ElikaduraLa desnutrición relacionada con la enfermedad (DRE) se asocia a un incremento en las complicaciones patológicas, una prolongación de la estancia hospitalaria y un incremento de los costes sanitarios. El cribado se considera una herramienta de valoración inicial encaminada a detectar precozmente los individuos con DRE o que se encuentran en riesgo de DRE. El cribado debe realizarse dentro de las primeras 24 a 48 horas después del ingreso hospitalario y a intervalos regulares a partir de entonces, a fin de identificar con rapidez y precisión los individuos con riesgo de DRE en los que se tendrá que llevar a cabo una evaluación nutricional detallada. Los métodos de cribado deben de seguir una serie de criterios de calidad, ya que el uso de un método no validado puede generar una clasificación incorrecta del paciente. Esto, a su vez puede desencadenar que en un paciente en estado de desnutrición no se realice una evaluación nutricional o que, por el contrario, el paciente sea clasificado incorrectamente y se produzca un consumo de recursos en un paciente que no necesita intervención. Por tanto, estos métodos deben ser válidos, fiables, reproducibles, prácticos y asociados a protocolos específicos de actuación. En la presente práctica se resumen los pasos que se realizan para el cribado del riesgo nutricional. En el contexto de la malnutrición se encuentra la sarcopenia, un síndrome caracterizado por una pérdida gradual y generalizada de la masa muscular esquelética y la fuerza con riesgo de presentar resultados adversos como discapacidad física, calidad de vida deficiente y mortalidad incrementada. Esta enfermedad tiene un gran impacto en la salud porque genera dependencia funcional, lo que aumenta el riesgo de muerte. Se ha estimado que la prevalencia en adultos mayores puede ser mayor del 24%. Mediante revisiones sistemáticas de varios estudios se ha informado que los trastornos lipídicos y la resistencia a la insulina son factores de riesgo para la sarcopenia. Otros factores son la falta de ejercicio, el tabaquismo, el consumo de aminoácidos de cadena ramificada y la baja salud autopercibida. Su detección en el ámbito clínico contribuye a reducir las complicaciones en el estado nutricional del paciente y en su estado de salud en general. En esta práctica se propone un método rápido para evaluar la sarcopenia y un protocolo para su detección.Publication Open Access Necesidades de energía y nutrientes(Eunate, 2024) Ibáñez Moya, Francisco C.; Oria Mundín, Eugenio José; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOODAntes de desarrollar los sucesivos apartados del presente tema es necesario definir un concepto que se usará a lo largo de toda la obra, el de nutrición. La nutrición puede definirse como el conjunto de procesos involuntarios merced a los cuales: se obtiene la energía necesaria para la realización de todas las funciones vitales, se forman y mantienen las estructuras desde el nivel celular hasta el nivel de los órganos y se regulan los procesos metabólicos que intervienen en el mantenimiento y el desarrollo del organismo. Además, el conjunto de procesos bioquímicos y fisiológicos básicos implicados en la nutrición está condicionados por situaciones particulares: salud, enfermedad, actividad física, desarrollo, etc. Puesto que el organismo posee unas estructuras químicas y fisiológicas en que se modifican con la edad y que se renuevan para su mantenimiento, quedan justificados los correspondientes requerimientos nutricionales. Estos requerimientos nutricionales se satisfacen con la ingestión voluntaria de los alimentos mediante un proceso denominado alimentación. Por otra parte, no ha de perderse de vista que la composición química y las estructuras fisiológicas del ser humano devienen de la adaptación e interacción entre un medio interno (constituido por los distintos tejidos y órganos) y un medio externo (el entorno ambiental).Publication Open Access El estado nutricional (4): composición corporal mediante análisis por bioimpedancia(Eunate, 2017-03-01) Ibáñez Moya, Francisco C.; Arana Azparren, María Inés; Irigoyen Moriana, Aurora; Ciencias de la Salud; Osasun ZientziakLa aplicación de una corriente eléctrica alterna y constante en las estructuras biológicas produce una oposición al paso de la misma, llamada impedancia (Z), que depende, a su vez, de la frecuencia de la corriente eléctrica aplicada. Esta Z se puede definir como un vector de dos componentes, la reactancia (Xc) y la resistencia (R): 𝑍 = √𝑋c2 + 𝑅2 Otro componente del vector Z es el ángulo de fase (¿). Este parámetro del ¿ se está usando a nivel clínico porque es un indicador de la integridad celular: valores bajos indican lesión o muerte celular, mientras que valores altos se asocian a membranas celulares íntegras. La reactancia se relaciona con la capacidad de las estructuras biológicas para disipar la energía y la resistencia con la capacidad de almacenar la energía.Publication Open Access Indicators and recommendations for assessing sustainable healthy diets(MDPI, 2021) Martínez Aldaya, Maite; Ibáñez Moya, Francisco C.; Domínguez-Lacueva, Paula; Murillo Arbizu, María Teresa; Rubio Varas, María del Mar; Soret Lafraya, Beatriz; Beriain Apesteguía, María José; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Institute for Advanced Research in Business and Economics - INARBEResearch coupling human nutrition and sustainability concerns is a rapidly developing field, which is essential to guide governments' policies. This critical and comprehensive review analyzes indicators and approaches to 'sustainable healthy diets' published in the literature since this discipline's emergence a few years ago, identifying robust gauges and highlighting the flaws of the most commonly used models. The reviewed studies largely focus on one or two domains such as greenhouse gas emissions or water use, while overlooking potential impact shifts to other sectors or resources. The present study covers a comprehensive set of indicators from the health, environmental and socio-economic viewpoints. This assessment concludes that in order to identify the best food option in sustainability assessments and nutrition analysis of diets, some aspects such as the classification and disaggregation of food groups, the impacts of the rates of local food consumption and seasonality, preservation methods, agrobiodiversity and organic food and different production systems, together with consequences for low-income countries, require further analysis and consideration.Publication Open Access Revalorisation of broccoli crop surpluses and field residues: novel ingredients for food industry uses(Springer, 2023) Villaño Valencia, Débora; Fernández Pan, Idoya; Arozarena Martinicorena, Íñigo; Ibáñez Moya, Francisco C.; Virseda Chamorro, Paloma; Beriain Apesteguía, María José; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate PublikoaResearch on the management of broccoli crop residues and surpluses is critical for improving agricultural practices, optimizing food industrial manufacture, and contributing to better human nutrition. The objective of this study was to obtain novel ingredients based on these residues and surpluses for a wide range of applications in the food industry. The efect of air-drying (60 °C or 80 °C) applied to feld residues (broccoli stalks), mimicking industrial conditions, was compared with dehydration by freeze-drying applied to these same feld residues and to crop surpluses (broccoli whole plant). Thus, diferent broccoli fours were obtained and characterised for technological and biological properties including colour, antioxidant activity, nutrients, total polyphenol content, and content of glucosinolates. Flours from feld residues showed high levels of dietary fbre (≈22% dry weight). Broccoli crop surpluses fours had relevant contents of glucosinolates (≈13 mg/g dry weight). Therefore, within the framework of the circular economy, these fours are proposed to revalorise the two main broccoli crop discarded fractions. Such fours could be used in a realistic and simple way by the agri-food industries interested in the development of healthy and conscience foodstufs, in a cost-efcient manner.Publication Open Access A novel postbiotic product based on Weissella cibaria for enhancing disease resistance in rainbow trout: aquaculture application(MDPI, 2024) Quintanilla Pineda, Mario Alejandro; Ibáñez Moya, Francisco C.; Garrote Achou, Chajira Camila; Marzo Pérez, Florencio; Agronomía, Biotecnología y Alimentación; Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura; Ciencias; ZientziakPostbiotics are innovative tools in animal husbandry, providing eco-friendly solutions for disease management within the industry. In this study, a new postbiotic product was evaluated for its impact on the health of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In vivo studies were conducted to assess the safety of the Weissella cibaria strains used in postbiotic production. Additionally, this study evaluated the impact of diet supplementation with 0.50% postbiotics on growth performance during a 30-day feeding trial; the gut microbial communities, immunomodulation, and protection against Yersinia ruckeri infection were evaluated. The strains did not harm the animals during the 20-day observation period. Furthermore, the effect of postbiotics on growth performance was not significant (p < 0.05). The treated group showed a significant increase in acid-lactic bacteria on the 30th day of the feeding trial, with counts of 3.42 ± 0.21 log CFU/mL. Additionally, there was an up-regulation of the pro-inflammatory cytokine IL-1β in head kidney samples after 48 h of feed supplementation, whereas cytokines IL-10, IL-8, INF-γ, and TNF-α were down-regulated. The findings indicate that rainbow trout fed with postbiotics saw an improvement in their survival rate against Y. ruckeri, with a 20.66% survival improvement in the treated group. This study proves that incorporating postbiotics from two strains of W. cibaria previously isolated from rainbow trout into the diet of fish has immunomodulatory effects, enhances intestinal microbial composition, and improves fish resistance against Y. ruckeri.Publication Open Access High-pressure processing and sous-vide cooking effects on physicochemical properties of meat-based, plant-based and hybrid patties(Elsevier, 2023) Janardhanan, Rasmi; Huerta Leidenz, Nelson; Ibáñez Moya, Francisco C.; Beriain Apesteguía, María José; Institute on Innovation and Sustainable Development in Food Chain - ISFOOD; Universidad Pública de Navarra / Nafarroako Unibertsitate PublikoaModern technologies such as high-hydrostatic pressure processing (HPP) and sous-vide cooking (SVCOOK) have not been fully assessed for improving the quality of veal patties. The effects of HPP alone or combined with SVCOOK technique on physicochemical characteristics of veal, plant-based, and hybrid patties were investigated. Samples of the different formulations were subjected to three pressures (350–600 MPa) for 5–15 min, followed by SVCOOK (55–65 ◦C for 15 min). The color of the HPP treated plant-based and hybrid patties tended to be of less reddish color tone and conformed more towards a yellowish shade. The dual technology treated hybrid patties were like veal patties in color and texture parameters, whereas the physicochemical parameters of plantbased patties were different from veal and hybrid patties. Conversely, the effect of HPP on hybrid patties was not comparable to veal patties. The dual (HPP–SVCOOK) technology has the potential to develop novel hybrid products with physicochemical characteristics comparable to those of veal-based patties.