Publication:
Manufaktura metodoen eta saretze-erreakzioaren eragina gelatinazko materialen propietateetan

Consultable a partir de

Date

2019

Authors

Caba, Koro de la
Uranga, Jone
Guerrero, Pedro

Director

Publisher

Universidad del País Vasco
Acceso abierto / Sarbide irekia
Artículo / Artikulua
Versión publicada / Argitaratu den bertsioa

Project identifier

Abstract

Plastikoen erabilerak eta haien zabor-tratamenduak sortutako kezkek jasangarriagoak diren iturrien erabilera bultzatzeko ordezko materialen garapena sustatu dute. Azkeneko urteotan, proteinen ikerketaren arloan gelatinan oinarritutako materialenganako interesa handitu da. Proteinen merkatu-bideragarritasuna sustatzeko helburuarekin, gelatinazko filmak, scaffold-ak eta biokonpositeak prestatu ziren, hurrenez hurren disoluzio metodoaren bidez, liofilizazioz eta estrusio-injekzio tekniken bidez. Gainera, gelatinaren urarekiko sentikortasuna txikitzeko, materialak laktosarekin erreakzionarazi zituzten, Maillard saretze-erreakzioa bero tratamendu bidez bultzatuz (105 °C, 24 ordu). Fourierren transformatuaren bidezko espektroskopia infragorriaren (FTIR) bidez gelatinaren eta laktosaren arteko interakzioak baieztatu ziren. Bestetik, gelatinazko materialen ura xurgatzeko gaitasunen balio ezberdinek eta ekorketazko elektroi-mikroskopia (SEM) bidez ikusitako egitura desberdinek saretze erreakzioak eta manufaktura prozesuek materialen propietateetan eragin zutela baieztatu zuten.


Concerns about the usage and disposal of plastics have promoted the development of alternative materials to address a more sustainable use of resources. In recent years, in the specific field of proteins’ research, the interest in gelatin-based materials has increased. with the aim of promoting proteins’ market viability, gelatin films, scaffolds and biocomposites were prepared by solvent casting, freeze-drying and extrusion-injection techniques, respectively. Furthermore, in order to reduce the water sensitivity of gelatin, materials were crosslinked with lactose, promoting the Maillard reaction by means of a heating process (105 °C, 24 h). Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy was used to confirm the interactions between gelatin and lactose. The values of water uptake capacity and the structures observed by SEM showed the effect of the crosslinking reaction and manufacture process on the gelatin-based materials’ properties.

Keywords

Gelatina, Laktosa, Saretze erreakzioa, Manufaktura teknikak, Gelatin, Lactose, Crosslinking reaction, Manufacturing method

Department

Agronomía, Biotecnología y Alimentación / Agronomia, Bioteknologia eta Elikadura

Faculty/School

Degree

Doctorate program

Editor version

Funding entities

Euskal Herriko Unibertsitateak (PPG17/18), Gipuzkoako Foru Aldundiak (Ekonomia Sustapeneko, Landa Inguruneko eta Lurralde Orekako Departamentua) eta Eusko Jaurlaritzak (Elikagaien Kalitate eta Industriako Zuzendaritza) emandako diru laguntzak eskertzen dituzte egileek. Hurrenez hurren, Alaitz Etxabidek Euskal Herriko Unibertsitateak (DOCREC17/04) eta Jone Urangak Eusko Jaurlaritzak (PRE_2015_1_0205) emandako dirulaguntzak eskertu nahi dituzte.

© UPV/EHU Press. Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike

Los documentos de Academica-e están protegidos por derechos de autor con todos los derechos reservados, a no ser que se indique lo contrario.